Izvedbene umjetnosti

Performerica Ane Paška predstavlja IMPROVIZIJE u Močvari

Vrijeme čitanja: 2 minute

“Kad je maštala o knjizi, zapravo je maštala o predstavi. Kad je maštala o predstavi, zapravo je maštala o glazbi. Kad je maštala o glazbi, zapravo je maštala o filmu. I tako se ona vrti u svojim krugovima.”

Ovih nekoliko rečenica koje se nalaze na početku njene dirljive knjige/ilustriranog časopisa o majčinstvu “Ja Majka Dream” možda i najbolje mogu približiti ono što jest njezin rad. Poput neke izmaštane improvizacijske televizije uživo u kojoj glavna akterica ujedno u ruci ima i nevidljivi daljinski upravljač kojim ‘skače’ s programa na program.

Upravo te rečenice savršen su uvod za sve znatiželjne i žedne nečeg malo drugačijeg. Ane Paška nastupit će 27. veljače sa svojim IMPROVIZIJAMA u Močvari u sklopu programa Začarana Močvara i KUM – Kazalište u Močvari.

Provokacija za misli izvan granica

Anino je djelo satkano od vizije, improvizacije i čiste umjetnosti. Ova svestrana improvizatorica u izvedbi neposredno otkriva svoje talente glazbenice, dramaturginje, izvođačice. Njena izvedba je melem za osjetila i provokacija za misli izvan granica.

Priča o životima

Ane priča o životu, svom i našem, o onom životu koji se živi upravo sada i ovdje, crpeći snagu i kreaciju iz onog izvora koji počiva u nama, a u tome publici sebe u cijelosti daje. Granica između života i kreacije kod nje je labava. Kroz milijun komadića svojih priča, izmiješanih i poderanih – sklada pjesme o rodnome mjestu, o djetinjstvu, o obitelji, o stereotipima, o majčinstvu, o ljudskoj gluposti, o novcu, o zlobi, o glazbi i o veselju.

Rođena je u Senju, jer mama nije stigla do Rijeke, a odrasla je na Pagu. Završila je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (2010.) i MA Film i Video na Umjetničkoj akademiji u Splitu (2019.). Od najranije mladosti osjeća veliku ljubav prema kazalištu, improvizaciji i glazbi. Uči svirati različite instrumente i sudjeluje na Dječjim festivalima i glumačkim radionicama, boravi puno u prirodi, u samoći, uz gitaru i knjige, osluškujući što joj poručuju stabla, ovce i ostali stanovnici slobode, a sve to bespovratno utječe na stvaranje prepoznatljivog izvođačkog jezika, poetike i estetike prisutne u njenim izvedbama.

Godine 2003. put je dovodi u Zagreb na Akademiju, na studij dramaturgije, koja u njoj samo pojačava i osnažuje osobnu viziju slobode i zajedništva, života i kreacije. Nakon studija vraća se jugu, Zadru i Splitu gdje nastavlja svoj glumački put i realizira svoje projekte u sklopu Nezavisnog kazališta Playdrama: “EZOPEJU, Putovanje prema djetetu”, “Slikovnica od pidžame” i “JaMajka Dream”. Osim toga napravila je nekoliko kratkih glazbenih filmova “CilinDAR”, “Mliječni put” i “Tutasputa” koji su do sada prikazani na raznim festivalima diljem svijeta.

Album u nastajanju

Ane trenutno snima muzički album u koji će biti uključene neke pjesme koje izvodi na “Improvizijama”, a i neke koje su dugo vremena čekale svoje mjesto i vrijeme da budu puštene u svijet. Na pitanje kada će izaći, spremno odgovara: “Album će izaći kada bude gotov, hoću reći, poštujem vrijeme sazrijevanja kreacije, a s obzirom na to da nijedna producentska kuća ne uvjetuje tu kreaciju, mogu sebi priuštiti takav luksuz stvaranja.”

Ulaznice

Cijena ulaznice iznosi 30 kuna u pretprodaji, odnosno 40 kuna na dan nastupa. Ulaznice je moguće kupiti na stranicama kluba.

Be social

Komentari