Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Apocalyptica (Tvornica): Bolji početak koncertne godine nismo mogli zaželjeti

21.01.2020. Josip KalemFoto: Adina Scharfenberg / Facebook.com / Apocalyptica
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ova koncertna godina nije mogla bolje početi. Sinoć se u Tvornici održao jedan od najboljih (barem po meni) metal koncerata u jako dugo vremena. Radi se, naravno, o finskom symphonic metal bendu Apocalyptica.

Zagreb je Apocalyptica odabrala za svoju prvu postaju nove turneje na kojoj predstavljaju svoj najnoviji album “Cell-0”, koji je svijetlo dana ugledao prije desetak dana. Ovo im je bio treći put da su svirali u Zagrebu, drugi put u Tvornici kulture. Mislio sam da od izvođenja Metallice u Lisinskom boljeg nema – jako sam se prevario.

Emotivno od samog početka

Ovaj četveročlani sastav na pozornicu je izašao malo poslije devet, kako je i bilo najavljeno. Pristojno puna Tvornica ih je dočekala, a svoj nastup su otvorili s prvim singlom s prošlogodišnjeg albuma “Ashes of the Modern World”. Live izvedba novog materijala je zvučala puno emotivnije i intimnije nego studijske verzije, stvarno se mogla osjetiti poruka koju su htjeli poslati s albumom.

Dalje su nastavili s pjesmama En Route to Mayhem i drugim singlom Rise. Izvedbe su bile besprijekorne, toliko energije na pozornici nemaju bendovi koji sviraju puno (fizički) lakše instrumente, a oni su s violončelima trčali i skakali okolo kao da im njihova veličina ne predstavlja nikakav problem.

apocalyptica

Izvor fotografije / Facebook.com / Apocalyptica

Publika nadglasala tonske nesavršenosti

Melankolija i nada kojom diše novi album se puno bolje mogla osjetiti u live izvedbama nego na studijskim, ne mogu opisati koliko sam bio impresioniran njihovim izvedbama. Paavo na bas dionicama bio je besprijekoran, a Eicca i Perttu su dominirali svojim srednjim i visokim dionicama. Jedna jedina primjedba koju imam jest da je netko napravio pogrešku s mikrofonom koji nije bio dovoljno glasan kada su svirali pjesme u repertoaru s vokalima, kao što su I’m not Jesus, Not Strong Enough i Shadowmaker. To na kraju čak i nije previše smetalo jer im je publika pomogla koliko god je mogla – pjevajući.

Nakon vokalnih izvedbi napokon su fanovi Metallice došli na svoje. Sa svojom instrumentalnom verzijom hita Nothing Else Matters su nagovorili cijelu Tvornicu da pjeva uz njih, u Lisinskom je ova pjesma potpuno drugačije zvučala, nekako hladnije i distanciranije nego sinoć. Vjerojatno jer su se i oni sami osjećali ugodnije u Tvornici u opuštenijoj atmosferi.

Apocalyptica

Foto: Leyda Luz / Facebook.com / Apocalyptica

Nakon Metallice, svirali su istoimenu skladbu s novog albuma “Cell-0”. Ova desetominutna skladba je vrhunac albuma, a njezino izvođenje bila je jedna od najsvjetlijih točaka koncerta. Prije odlaska s pozornice odsvirali su Seek and Destroy i Thunderstruck. Publika je pomagala pjevajući koliko god je mogla za vrijeme Metalličinog enormnog hita i odjednom je Perttu samo krenuo svirati uvodni riff s ove rock himne, koju je svaka osoba u Tvornici znala.

Iznenađenje za kraj

Jako dug aplauz dozvao je bis, Apocalyptica nas je još jednom razoružala odabirom pjesama za kraj. Bila je to pjesma I Don’t Care i skladba koju nisu dvanaest godina svirali pred publikom – Hall of the Mountain King.

Odsvirani repertoar zadovoljio je sve fanove koji su jučer svjedočili ovom metal spektaklu u Tvornici kulture, one koji su došli zbog pjesama Metallice i onih koji su došli zbog novih pjesama Apocalyptice. Nakon sat i pol vremena jednog od meni najdražih koncerata na kojima sam do sad bio, zadovoljstvo na licima u publici se nije moglo sakriti. Nije se ni trebalo skrivati jer smo jučer u Tvornici svjedočili koncertu koji će zasigurno ući na listu najboljih koncerata u 2020., a tek smo počeli.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 79 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.667 out of 5)

Komentari