Glazba

Apocalyptica (Tvornica): Bolji početak koncertne godine nismo mogli zaželjeti

apocalyptica
Foto: Adina Scharfenberg / Facebook.com / Apocalyptica
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ova koncertna godina nije mogla bolje početi. Sinoć se u Tvornici održao jedan od najboljih (barem po meni) metal koncerata u jako dugo vremena. Radi se, naravno, o finskom symphonic metal bendu Apocalyptica.

Zagreb je Apocalyptica odabrala za svoju prvu postaju nove turneje na kojoj predstavljaju svoj najnoviji album “Cell-0”, koji je svijetlo dana ugledao prije desetak dana. Ovo im je bio treći put da su svirali u Zagrebu, drugi put u Tvornici kulture. Mislio sam da od izvođenja Metallice u Lisinskom boljeg nema – jako sam se prevario.

Emotivno od samog početka

Ovaj četveročlani sastav na pozornicu je izašao malo poslije devet, kako je i bilo najavljeno. Pristojno puna Tvornica ih je dočekala, a svoj nastup su otvorili s prvim singlom s prošlogodišnjeg albuma “Ashes of the Modern World”. Live izvedba novog materijala je zvučala puno emotivnije i intimnije nego studijske verzije, stvarno se mogla osjetiti poruka koju su htjeli poslati s albumom.

Dalje su nastavili s pjesmama En Route to Mayhem i drugim singlom Rise. Izvedbe su bile besprijekorne, toliko energije na pozornici nemaju bendovi koji sviraju puno (fizički) lakše instrumente, a oni su s violončelima trčali i skakali okolo kao da im njihova veličina ne predstavlja nikakav problem.

apocalyptica
Izvor fotografije / Facebook.com / Apocalyptica
Publika nadglasala tonske nesavršenosti

Melankolija i nada kojom diše novi album se puno bolje mogla osjetiti u live izvedbama nego na studijskim, ne mogu opisati koliko sam bio impresioniran njihovim izvedbama. Paavo na bas dionicama bio je besprijekoran, a Eicca i Perttu su dominirali svojim srednjim i visokim dionicama. Jedna jedina primjedba koju imam jest da je netko napravio pogrešku s mikrofonom koji nije bio dovoljno glasan kada su svirali pjesme u repertoaru s vokalima, kao što su I’m not Jesus, Not Strong Enough i Shadowmaker. To na kraju čak i nije previše smetalo jer im je publika pomogla koliko god je mogla – pjevajući.

Nakon vokalnih izvedbi napokon su fanovi Metallice došli na svoje. Sa svojom instrumentalnom verzijom hita Nothing Else Matters su nagovorili cijelu Tvornicu da pjeva uz njih, u Lisinskom je ova pjesma potpuno drugačije zvučala, nekako hladnije i distanciranije nego sinoć. Vjerojatno jer su se i oni sami osjećali ugodnije u Tvornici u opuštenijoj atmosferi.

Apocalyptica
Foto: Leyda Luz / Facebook.com / Apocalyptica

Nakon Metallice, svirali su istoimenu skladbu s novog albuma “Cell-0”. Ova desetominutna skladba je vrhunac albuma, a njezino izvođenje bila je jedna od najsvjetlijih točaka koncerta. Prije odlaska s pozornice odsvirali su Seek and Destroy i Thunderstruck. Publika je pomagala pjevajući koliko god je mogla za vrijeme Metalličinog enormnog hita i odjednom je Perttu samo krenuo svirati uvodni riff s ove rock himne, koju je svaka osoba u Tvornici znala.

Iznenađenje za kraj

Jako dug aplauz dozvao je bis, Apocalyptica nas je još jednom razoružala odabirom pjesama za kraj. Bila je to pjesma I Don’t Care i skladba koju nisu dvanaest godina svirali pred publikom – Hall of the Mountain King.

Odsvirani repertoar zadovoljio je sve fanove koji su jučer svjedočili ovom metal spektaklu u Tvornici kulture, one koji su došli zbog pjesama Metallice i onih koji su došli zbog novih pjesama Apocalyptice. Nakon sat i pol vremena jednog od meni najdražih koncerata na kojima sam do sad bio, zadovoljstvo na licima u publici se nije moglo sakriti. Nije se ni trebalo skrivati jer smo jučer u Tvornici svjedočili koncertu koji će zasigurno ući na listu najboljih koncerata u 2020., a tek smo počeli.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari