Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Glazba

Ziher playlista: Bar je otvoren i uzimamo narudžbe za pjesme o pivama

30.09.2016. Magdalena RikanovićFoto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sjedila sam u baru s dečkom jednog hladnog popodneva i odlučivala što bih mogla popiti. Uistinu sam se nadala u tom trenutku o preskakanju  narudžbe pive, međutim ta ideja se izjalovila. Srčući pjenicu s najdraže pive došla sam na novu ideju. Ideju o playlisti koja će nam ispričati priču o povijesti piva kroz glazbu.

Pokušala sam otkriti tko je sve opjevao naš eliksir života i u kojoj od tih pjesama možemo pronaći neki svoj tračak nade ili može biti spoznaje. Prva pjesma koja mi je uletjela u nekom zaboravljenom kutku mozga obznanila je pjesmu ska benda Officer Down s pjesmom Pivo, Vino, Rakija. Pomislih u sebi – obećavajući početak playliste.

Prilikom razgovora o pjesmama koje bi bile prikladne za playlistu, prijateljica Helena je natuknula da su domaće pjesme o pivama puno bolje nego strane. Njena izjava bila je samo popratna reakcija na sjećanje o jednom od njenih mnogih raspamećivanja na pjesmu Bira osebujnog Dua Battifiaca. Drugi je problem bio taj što smo nabrajale pjesme domaćih izvođača s naslovom o vinima. Ne, ne dolazi u obzir. Odviše jednostavan zadatak. Bolje si je zakomplicirati predstojeće i već predragocjene sate razmišljajući o pjesmama o pivama.

Povijesni osvrt na pivske napitke

Zatim sam se sjetila jedne Platonove“He was a wise man who invented beer.” Već je i ptičicama na grani jasno da su ponajbolje pjesme nastale pod utjecajem piva. Eliksir života se u Hrvatskoj udomaćio tek u 18. stoljeću. Iako je povijest piva raširena na našim područjima još iz doba Ilirije. Tada su pivu mogli piti samo najbogatiji, dok su siromasi ispijali medovinu.

Druga strana povijesti govori o nešto drugačijem podatku. Iz područja Mezopotamije pivo je redom osvajalo stanovnike Egipta i Perzije šireći se postupno na zapad. Prema nekim podacima, u starom Egiptu pivom su se svakodnevno krijepili robovi koji su gradili piramide. Ono je tada sirotinji zamjenjivalo i uglavnom onečišćenu vodu, jer su se procesom fermentacije uništavale štetne bakterije iz vode.

Meni je ipak draža najnovija studija gdje ljubitelji piva mogu odahnuti jer je znanstveno dokazano kako uživanje u pivu ima svoje pozitivne učinke na zdravlje, naravno, ukoliko se konzumira umjereno. Znanstvene studije tako svjedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na prokrvljenost, cirkulaciju krvi, krvni tlak te razinu kolesterola u krvi. U svakom slučaju, jako sam zadovoljna sa sve novijim i boljim craft pivama naše proizvodnje. Priznajem da sam postala snob po pitanju piva.

Samo ovog puta vas ostavljam same da utopite tugu, pomičete granice, otkrijete nove talente, zaljubite se u drvenu patku, zakopate sram ispod stola, vodite višesatni monolog s portretom Keruma, besramno izvrijeđate bivšeg i njegovu novu djevojku, podmetnete nekome laksativ u kavu i sve to za vrijeme ispijanja piva. Ukoliko niste tako maštoviti, možda ideje za sitne nestašluke upravo pronađete među pjesmama koje sam vam pripremila u službi novog izdanja Ziherove playliste. Učinite sve spomenuto i mnogo više ili manje, ali uz našu playlistu pjesama u kojima se spominju pive.

(Visited 136 times, 1 visits today)

Komentari