Film

Black Mirror “Bandersnatch”: Revolucionaran koncept bez prave priče

black mirror
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Špekulacije o premijeri pete sezone Black Mirrora krajem 2018. prekinute su najavom prvog filma Bandersnatch, misteriozno opisanog kao interaktivno iskustvo u kojem će gledatelj moći odlučivati u kojem će smjeru ići radnja i direktno utjecati na sudbinu likova. Obzirom na relativno inovativne tehnološke koncepte kojima se serija uspješno bavila ranijih godina, s razlogom je nastao veliki interes za način na koji će upravljanje pričom funkcionirati i hoće li koncept interaktivne televizije dobiti dovoljan zalet da postane sljedeći veliki trend u streamingu.

Glavni lik filma, Stefan Butler, mladi je programer koji pokušava kreirati video igru Bandersnatch na temelju istoimenog fantasy romana. Specifičnost tog romana je mogućnost odabira smjera radnje koja se daje čitatelju. Kroz priču saznajemo da je kompleksnost takve izvedbe autora romana dovela do ludila, a sličnu sudbinu doživljava i Butler kroz pokušaje da obuhvati sve alternativne završetke, počevši halucinirati o tome kako su njegovi postupci van njegove kontrole i da njime zapravo upravlja netko drugi.

black mirror
Foto: YouTube screenshot

Uloga gledatelja

Tu nastupa uloga gledatelja – interaktivni film mu omogućuje da jednostavnim klikanjem donosi odluke za koje Butler sumnja da ih ne donosi sam. Ako ne odabere ništa, Netflixovi algoritmi će sami odabrati smjer radnje.

Ironično, film Bandersnatch upada u iste probleme kao i knjiga i video igra o kojima govori. Kvalitetna izvedba alternativnih puteva kojima radnja može krenuti kompleksan je zadatak, a autori filma pristupili su mu pomalo lijeno uloživši sav trud u glavnu priču oslanjajući se previše na interaktivni koncept u slučaju drugih odabira koji su omogućeni.

Tako je druga opcija često tek dulji put koji vodi u istu točku kao prvi, a kad to nije slučaj nekonvencionalniji odabiri će vas često odvesti u jeftine i brzopotezne završetke (kao npr. probijanje četvrtog zida) uz sugestiju da ste ipak trebali odabrati nešto drugo. Isto tako, ponekad je i sam koncept reduciran na razinu kurioziteta pa mogućnost odabira glazbe koju glavni lik sluša ili pahuljica koje jede za doručak neće imati apsolutno nikakav utjecaj na radnju.

black mirror
Foto: YouTube screenshot

Revolucionaran koncept

Interaktivnost i tema nemogućnosti kontrole nad vlastitim postupcima u Bandersnatchu ipak nisu dobro povezani i kod gledatelja će umjesto propitkivanja koncepta slobodne volje i njenog postojanja prije izazvati nestrpljivost u pokušajima da pogodi kombinaciju koja vodi do imalo zanimljive priče.

Najuspjelije epizode Black Mirrora dobre su upravo zbog istraživanja čovjekove prirode u odnosu na razvoj tehnologije. Tako The Entire History of You povezuje ljubomoru i uređaje koji snimaju svu čovjekovu aktivnost, USS Callister ironično komentira simulacije kroz koje čovjek ostvaruje potrebnu za prepoznavanjem, a San Junipero odnos tehnologije i života poslije smrti. Bandersnatch, iako ambicioznog načina obrade teme upravljanja nečijom sudbinom, funkcionira tek kao streaming igra koja se ne uspijeva ozbiljnije baviti ljudima ni s jedne ni s druge strane ekrana.

U konačnici, iako se ne radi o prvom pothvatu svoje vrste, Bandersnatch će, s obzirom na medijski prijem zasigurno biti pozdravljen kao revolucionaran koncept, no za punokrvnu interaktivnu priču koja će moći parirati ostalima Black Mirror epizodama, ali i zaista utjecati na daljnji razvoj televizije, morat ćemo pričekati još neko vrijeme.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari