Glazba

“Born Into This” (Tyger Lamb): Kako ukrotiti divlju zvijer

Tyger Lamb
Foto: "Born Into This" [cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako vam Tyger Lamb još uvijek ne znači ništa, krajnje je vrijeme da se to promijeni. Zagrebački bend o kojem se već tjednima ne prestaje pričati u svojoj je iznenađujuće kratkoj povijesti nanizao značajan broj uspjeha. Sve je započelo s prošlogodišnjim Demofestom gdje je Tyger Lamb osvojio drugo mjesto s pjesmom Medicine Man u vrlo jakoj konkurenciji, a nakon toga priča postaje još bolja. Nakon Demofesta bendu se na jednoj svirci događa ono što vjerojatno svaki bend priželjkuje da mu se desi.

Na svirci u Vinylu krajem prošle godine zapazili su ih gitarist Bambi Molestersa i producent Dalibor Pavičić te glazbeni entuzijast i vlasnik popularnog Dirty Old Shopa Igor Banjanin. Uz veliku potporu ovog dvojca bend snima svoj prvi album “Born Into This” koji osim spektakularnog predstavljanja u ispunjenom Vintage Industrial Baru tek čeka da ga čuje šira europska publika na najvećem domaćem glazbenom festivalu te EuropaVox Festivalu u Francuskoj. Tih 37 minuta predmet je ove analize.

Tyger Lamb i panrock glazba

Tyger Lamb najlakše je opisati kao panrokersku mješavinu glazbe. Na ovom albumu moguće je čuti veliki broj podžanrova rock glazbe, a svi oni skupa čine cjelinu koja neopisivno podsjeća na glazbeni izričaj šezdesetih ili sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Gitarski su riffovi uvelike inspirirani tim razdobljem glazbe, vremenom gitarske glazbe, a nevjerojatan posao na ovom albumu odradio je Bruno Vrgoč. Gitara je u fokusu gotovo svake pjesme i već nakon prvog slušanja vjerojatno će vam u uhu ostati nekoliko melodija.

Od tog velikog broja podžanrova meni je osobno najbliži i najuočljiviji onaj surf rock element koji je moguće prepoznati kroz cijeli album. Pjesme poput Mermaid Tree  i Sugar vjerojatno su najbolji primjeri na albumu koji prohodnim i pamtljivim bas dionicama i prepoznatljivim zvukom gitare neodoljivo podsjećaju na najbolje dane Bambi Molestersa. Vjerojatno je i zato Pavičić ovaj bend uzeo pod svoje te im se čak i pridružio na pozornici Vintage Industrial Bara prilikom predstavljanja albuma.

Tyger Lamb
Foto: Martina Uzelac

Ako je prvi fokus gitara, onda je drugi definitivno vokal. Martina Burulic svojim bi glasom mogla stati rame uz rame najvećim rock divama poput Joan Jett ili Grace Slick. Upravo poput njih dvije, Martina u glasu ima one prepoznatljive i za žanr karakteristične prljavštine koja vrlo lako na nekoliko momenata postaje čak i režanje. To je pogotovo do izražaja dolazilo na nastupu. S druge strane njezin glas može biti i izrazito nježan i melodičan, ovisno o karakteru pjesme. Sve u svemu, riječ je o jednom izrazito kvalitetom, zrelom i veoma prilagodljivom vokalu za koji vjerujem da bi se u rijetko kojem žanru mogao bolje izraziti nego u ovome.

Tyger Lamb i modernost

Ako u ovoj glazbi tražite nešto moderno, moram vas upozoriti da se molite u krivoj crkvi. To je zapravo i moja jedina zamjerka albumu “Born Into This”, a možda će i biti zamjerka svakoga tko u glazbi vječno traži nešto novo i iznenađujuće. Glazba je ovo kojoj kritično nedostaje da se usudi. Upravo kao suprotnost glazbe i razdoblja kojim su inspirirani, pod pritiskom nastojanja da bude slična toj glazbi, Tyger Lamb kao da je zaboravio kakvu to glazbu nastoji proizvesti. Cijeli se album zato, prema nekom mojem osjećaju, odvija pod kočnicom.

No s druge strane, možda je upravo to i bio point. Na koncu, bend se zove Tyger Lamb, a zapravo ne postoje druge dvije riječi koje bi opisale ovu glazbu. Neka vrsta eutanizirane, pripitomljene zvijeri. Zvijer u jarećoj koži odnosno tigar u janjećoj. Zbilja, tako ova glazba i zvuči. Čvrsta, beskompromisna glazba predstavljena na jednostavan, nepretenciozan i zavodljiv način.

Tyger Lamb
Foto: Marina Uzelac
Zaključno

Tyger Lamb prvim je albumom napravio velike stvari. Tek s jednim albumom iza sebe nastupaju na dva velika europska festivala, broj fanova im iz dana u dan raste, a osim ovih devet pjesama na albumu napravli su ih oni i još koje nisu stale na album. Tyger Lamb brzo se razvio i podjednako brzo ulovio svoje mjesto na sceni. Ako uzmemo u obzir da je Demofest bio u kolovozu prošle godine, a album je izašao krajem travnja ove godine, to znači da je  Tyger Lamb u svega devet mjeseci napravio pjesme, snimio album i pripremio se za nastupe što je ogromna stvar.

Iznimno mi je drago što postoji bend koji je toliko predan radu i glazbi kao što je to Tyger Lamb i najponosnije ću reći da mi je iznimno drago što su se sve te lijepe stvari dogodile upravo njima i što će se, ne sumnjam, nastaviti događati. Oni su potvrda one poslovice da ako u nešto stvarno vjeruješ i želiš, to će ti se i ostvariti. Oni su vjerovali i pogledajte što im je uspjelo.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari