Istaknuto
21.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

13.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Koliko god da je zavladala i mala glazbena suša, Mjesečna doza popa našla je odabrana osvježenja za vaše uzavrele uši. Fjaka može početi.

Glazba

Dan je dvojice velikana: Brahmsa i Čajkovskog

07.05.2017. Veronika RagužFoto: biography.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Obojica su jedni od najvažnijih predstavnika romantizma u glazbi. Surađivali su s Hansom von Bulowim. Brahms, rođen 1833. u Hamburgu, u svoje je skladbe unosio zvukove mađarskih narodnih pjesama. Sedam godina mlađi Čajkovski, rođen u Votkinsku, njegovao je ruske melodije. Imali su svoje glazbene rivale, s kojima su se razilazili u pogledima na glazbu. Kao mladić, Čajkovski je pisao kritike na Brahmsova djela. Obojica su bili nesretni u ljubavi, ali su iza sebe ostavili velika djela: simfonije, koncerte, a Čajkovski i brojne popularne balete i opere. Donosimo vam po 15 manje poznatih detalja o današnjim velikim slavljenicima:

JOHANNES BRAHMS
 1. Izvođački debi imao je s 10 godina, a izvodio je glazbu Beethovena i Mozarta.
 2. Svoja prva djela skladao je pod pseudonimom G.W. Marks.
 3. Još kao tinejdžer upoznao se s mađarskom i romskom glazbom zbog čega je njegova glazba prepuna nepravilnog ritma, triola i rubata.
 4. Bio je perfekcionist. Na svojoj „Prvoj simfoniji“ radio je 22 godine kako bi ju doveo do savršenstva.
 5. Schumann je bio oduševljen mladim Brahmsom te o njemu piše esej „Neue Bahnen“ („Nove staze“), koji Brahmsu donosi veliku popularnost i očekivanja od publike. Sam Brahms je rekao kako su mu takve pohvale na početku karijere samo povećale pritisak da uvijek bude savršen.
 6. „Brahms Lullaby“ je niz pjesama napisanih povodom rođenja sina Brahmsove prijateljice Berthe Faber.
 7. Svojoj pokojnoj majci posvetio je „Njemački rekvijem“. Iako je to jedno od njegovih najboljih djela, na premijeri se dogodila nezgoda. Naime, timpanist je svirao fortissimo (jako glasno) umjesto piano (tiho) te pokrio ostale glazbenike.
 8. Zajedno s Bachom i Beethovenom čini tzv. grupu „3 B“. Fraza je izvedena iz izraza Petera Corneliusa iz 1854., koji nije uključio Brahmsa nego Hectora Berlioza. Međutim, poznati skladatelj Hans von Bulow umjesto Berlioza u tu grupu stavlja Brahmsa. Grupa se naziva i svetim trojstvom klasične glazbe.
 9. Smatrali su ga konzervativcem u glazbi. Zajedno s Josephom Joachimom Beethovena je smatrao vrhuncem u glazbi. Njihovi protumišljenici, predvođeni Wagnerom i Lisztom, zalagali su se za kromatičnost i nove pristupe u glazbi.
 10. Sa 26 godina zaručio se s Agathom von Siebold. Zaruke su prekinute, a oni se više nikad nisu vidjeli. Brahms ju je nazivao svojom posljednjom ljubavi.
 11. Jako je volio djecu i uvijek je nosio bombone. S druge strane, prema odraslima je bio grub i sarkastičan te otuđen od društva.
 12. Svakog je dana odlazio u bečku kavanu „Rother Igel“.
 13. Volio je prirodu i često šetao bečkim šumama. Uvijek je šetao s rukama na leđima.
 14. Iako je bio poznat po svojem uvijek obrijanom licu, na jednom koncertu 1878. pojavio se s dugom bradom. Od tada je brada sastavni dio njegovog izgleda.
 15. S 57 je otišao u mirovinu, a umro je u 63. godini od raka jetre.

 

PETAR ILJIČ ČAJKOVSKI
 1. Još kao dječak mogao je točno zapisati melodije koje je prvi put čuo.
 2. Po želji roditelja, pohađao je pravnu školu i radio u Ministarstvu pravosuđa.
 3. Od šeste godine govorio je njemački i francuski.
 4. Nakon što su mu ju odbili izvesti, spalio je svoju operu „Undine“. Kasnije je neke dijelove ukomponirao u operu „Opričnik“.
 5. Njegova mecena bila je Nadedža von Muck, koja je neko vrijeme financirala i djelovanje Claudea Debussyja. S njom je Čajkovski od 1877. do 1890. održavao i epistolarno prijateljstvo. Posvetio joj je svoju „Četvrtu simfoniju“. Navodno su se susreli samo jednom, u kolovozu 1879.
 6. Kada je prvi put čuo „Prvi klavirski koncert“ Čajkovskog, pijanist Nikolaj Rubinstein oštro ga je iskritizirao govoreći kako osim dobre improvizacije i nekoliko dobrih fraza djelo treba spaliti ili potpuno izmijeniti. Čajkovski to nije učinio, već ga je poslao Hansu von Bulowu. Svoju premijeru klavirski je koncert imao u Bostonu, 25. listopada 1875. i oduševio publiku. Potom je i Rubinstein promijenio svoje negativno mišljenje.
 7. Nedugo prije je počeo skladati „Orašara“, Čajkovski je izgubio voljenu sestru Aleksandru, koju je zvao Saša. Potresen njenom smrću, teško je skladao. Ipak, upravo ga je ona inspirirala za lik Klare, a i neke od njegovih najpoznatijih melodija kao što su „Valcer cvijeća“ i „Ples šećerne vile“ dio su ovog baleta.
 8. Vjerovao je kako će mu glava pasti dok dirigira, zbog čega bi ju tijekom izvedbi pridržavao jednom rukom.
 9. Tijekom školovanja na sanktpeterburškom Konzervatoriju upoznao se sa zapadnom tradicijom u glazbi, zbog čega je bio odbačen od strane „Petorice“ – ruskih skladatelja bez formalnog obrazovanja, koji su se zalagali za tradicionalnu rusku melodiju. Petoricu su činili Balakirev, Cui, Mussorgsky, Rimsky-Korsakov i Borodin.
 10. Dok je skladao „Onjegina“ prema istoimenom Puškinovu djelu, ista radnja desila se samom skladatelju. Naime, Čajkovski je primio pismo svoje bivše učenice, 28-godišnje Antonine Milyukove, u kojem mu je izjavila ljubav. On ju je najprije odbio, a mjesec dana kasnije ju prosi. No, brak je propao nakon samo šest tjedana.
 11. Patio je od depresije i hipohondrije.
 12. Godine 1893. dodijeljen mu je počasni doktorat na Cambridgeu.
 13. U mladosti je bio glazbeni kritičar. Između ostalog, komentirao je uradak Johannesa Brahmsa i Roberta Schumanna.
 14. Umro je u 53. godini, 9 dana nakon izvedbe njegove „Patetične simfonije“.
 15. Postoji niz teorija o uzroku njegove smrti. Neki smatraju kako se zarazio kolerom dok je večerao u jednom restoranu, drugi kažu da je uzrok smrti njegovo odlaženje u javne kuće, gdje se navodno družio s muškim prostitutkama. Treći smatraju da se namjerno otrovao arsenom.

 

(Visited 620 times, 3 visits today)

Komentari