Intervju

bRAVE kolektiv: “Dovodimo Helenu Hauff kao zahvalu publici i Mastersu”

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za one koje je prošli tjedan bacio na tren natrag u letargiju ovaj tjedan nas je nagnao da operemo krmelje iz očiju i potražimo gdje se možemo razgibati. U tome bi nam mogao pomoći jedan od najaktivnijih koletiva na zagrebačkoj DJ sceni koji definitivno ima hrabre iskorake u rejvanju – kolektiv bRAVE. Ove godine ekipa iz organizacije odlučila je glumiti uskršnjeg zeku i pokloniti dva eventa te tako obradovati svoju party dječicu.  Za one koji nisu upoznati s njihovim opusom, tko sve čini ovaj kolektiv kao i koje evente nam pripremaju, sve će nam to oni pojasniti kroz nekoliko brzopoteznih pitanja.

Pozdrav Braveovci, možete li nam se u kratkim crtama predstaviti sebe i background iz kojeg dolazite?

Pozdrav Ziheraši, drago nam je široj javnosti predstaviti kolektiv bRAVE koji potajno djeluje u Zagrebu 4 godine, a čine ga Le Chocolat Noir, Maja Pa i Ikonal. Le Chocolat Noir je glazbenik i DJ iz Siska koji uz izdanja na Charlois, Frigio Records, Gooiland Elektro ima upisan i split ep s Moscow Death Disco na Heleninom “Return To Disorder” labelu. Urednik je emisije Disco Panonia na Intergalactic FM-u. Maja Pa je mlada nada iz Siska koja svojim DJ setovima daje pečat svakoj bRAVE večeri. Ikonal je glazbenik i DJ iz Zagreba koji najčešće nastupa live. Sudjelovao je u zajedničkim izdanjima sa Zarkoffom na Return To Disorder, Gooiland Elektro i  Lab Personnel društvom na Medical Records.

Što vas je nagnalo na organiziranje partyja?

U to vrijeme prije četiri godine dogodila se još jedna godišnja poplava novih klupskih programa od kojih je veliki dio bio sličnog glazbenog karaktera te smo nakon godina rada po garažama i studijima shvatili da ćemo teško naći dovoljno prostora za mračniju i siroviju glazbu koju često izvodimo i kontinuirani rad na live i DJ izvedbama ako sami ne napravimo taj tip programa i promoviramo tu glazbu uz pomoć inozemnih i domaćih kolega i prijatelja.

 Koja su neka najveća imena s kojima ste dosad surađivali? 

Do sada smo organizirali mnoge zanimljive goste: Andreas Gehm live, Ekman live, Umwelt, Schwefelgelb live, Identified Patient, Retrograde Youth, Mick Wills, Scientific Dreamz Of U, Dj TLR, FOQL live, December, Koehler, Marsman, Endless Illusion, DJ Nephil, Shinoby, Whydie?, DJ Pute Acier, Strahinja Arbutina, FM, A/O live, Stevie Whisper, Vitanov, Dušan Janković, Buzdovan, Buraz, Carnero, Jakov Kolbas, Dino TM… Teško nam je reći koje ime je najveće, Scientific Dreamz Of  U je najduže. 🙂

Na kojim ste sve lokacijama dosad održavali svoje evente? 

Održali smo jedan bRAVE u Sirupu u Paromlinu i u Skwhatu u Sisku, ali u Mastersu smo našli idealan omjer ekipe, dobrog zvuka, atmosfere i neizvjesnosti te je vrlo lako gostima i nama napraviti dobar tulum pa smo ostalih 29 održali upravo tamo.

Koji žanr koji dominira na vašim eventima?

Na našim eventima možete čuti industrial, techno, electro, EBM, post punk, minimal wave, house ali i sporije inačice sirove plesne glazbe.

U najavi trenutno imate dva eventa, možete li nam ih predstaviti?

26. travnja u Mastersu, slavimo četvrtu obljetnicu bRAVE-a uz Helenu Hauff. Pretprodajne karte su rasprodane, ali možete naći karte po cijeni od 140 kuna u Hangout Baru, Mastersu, ali i  22. travnja u Positive Brewery gdje s prijateljima i kolegama organiziramo Synth Jam na kojem će posjetitelji moći uživati u improviziranoj elektronskoj glazbi ili se uključiti u improvizaciju, isprobati syntheve, kupiti izdanja domaćih autora i par izdavača, naći knjigu, poster, fanzin, majicu, tegle za biljke ili ugodno društvo.

Koja je ideja iza Synth Jama?

Synth Jam je nastao iz želje da se povezujemo, dijelimo iskustva, zajedno stvaramo glazbu, potaknemo na kreativnost i rad na izvedbenim vještinama te omogućimo zainteresiranim posjetiteljima, ali i kolegama, da isprobaju opremu koju možda nisu u prilici probati svaki dan. Organizirali smo ih nekoliko uz par radionica i zaista se dogodi neka kolektivna magija u toj ekipnoj improvizaciji, a na ovaj najavljeni smo radi većega prostora i dodatne magije pozvali i neke interesantne izlagače pa su se uključili: Creme Organization, low income $quad, PLBR Effects, This Town Needs Posters, Innerspace, Oaza books, Kutnakvadrat, Ena Jurov, Lana Grahek, Zagrebački Električni, Education TV…  S obzirom na to da su se sudionici rado odazvali možda je vrijeme da Synth Jam preraste u Synth Meeting.

Javio se velik interes upravo za Helenu Hauff. Mislite li da će prostor Mastersa biti dovoljan da primi sve zainteresirane za techno divu?

Sigurni smo da neće biti dovoljan za sve koji žele čuti Helenu Hauff, ali zapravo je Masters dovoljan za sve koji inače idu na evente s takvom glazbom. Svjesni smo da smo mogli i veće prostore napuniti, ali ovaj event je zahvala publici i Masters klubu na podršci i logičan nastavak 29 evenata koje smo tamo održali. Helena Hauff zapravo i nije diva, ona je ista ona ženska koja je puštala tu glazbu i dok nije bila popularna, a u Mastersu ju ne čeka tron nego gramofoni i mixer. Sigurni smo da će se i ona na bRAVE-u u Mastersu osjećati kao doma i da ćemo napraviti još jedan party za pamćenje.

Hoćete li imati svoje prste i u organizaciji nekih od ljetnih festivala?

Nismo se još odlučili na samostalnu organizaciju festivala, ali rado se odazovemo na pozive za suradnju, nastupe ili organiziranje programa nekog stagea.

Be social

Komentari