Glazba

„Brutalist” (The Siids): Predivna introvertiranost dobro stari

"Brutalist" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon rasprodanih CD-a, riječki elektro-rock duo The Siids odlučio je ovjekovječiti svoj album prvijenac Brutalist” iz 2019. u vječno izdanje – na vinilu. Promocija vinila održana je 20. ožujka pa sam u to ime odlučila recenzirai album.

Zanimljivo je kako je ovo njihov prvi album, a njime su pridobili zavidnu pozornost javnosti i nominacije za gazbene nagrade. Album se može pohvaliti odličnom produkcijom što ga upisuje na listu ponajboljih domaćih izdanja u posljednjih nekoliko godina. Iza Siidsa stoje Darko Terlević i Stanislav Grdaković, koji su do nedavno djelovali kroz bend Morso.

Kućni plesni podij

U vremenima smo kada nam je plesni podij postao obilježje nekog drugog planeta, a đuskanje se odvija unutar četiri zida u obliku lijenog dvokoraka ili prpošnih vikend-čišćenje skakutanja po dnevnom boravku.

The Siids se pobrinuo da nas ne ostavi bez kvalitetnog plesnog momenta, pa makar plesali sami u svojoj sobi. Energične dizalice upečatljivih refrena protežu se cijelim albumom. Izdvojila bih Feeling i Meaningless Weightless kao snažan početak i vedriji dio albuma. Vodeći singl albuma Lovers posjeduje zvučnu estetiku Editorsa i kao takva lijepo kanalizira post-punk zvuk pomiješan sa synth popom. Tu je i crno-bijeli video koji stavlja točku na i cijeloj vizualno auditivnoj kompoziciji.

Iz plesnog u mračniji ugođaj

Prva asocijacija koja mi je pala na pomisao je neprikosnoven maestro mračnijeg ugođaja Depeche Mode i to redom albumi „Black Celebration” i „Music For the Masses”. Navedeni albumi su opipljivi u Moments of Laughing i Beats Running Down.

U posljednje vrijeme svjedočimo poplavi 80-ih u suvremenoj glazbi, a Siidsi su s utjecajem Depeche Modea pogodili jer znaju što kod naših slušatelja iz te dekade najbolje prolazi. Neću reći da se bunim zbog toga jer i sama jako volim ostvarenja Depeche Modea iz 80-ih.

Sav sukus svojih inspiracija i utjecaja dvojac je pretočio u Giving Myself to You, još jednu snažniju točku albuma.

Visoka očekivanja za drugo izdanje

Mogu slobodno reći kako su Siidsi sa svojim prvijencem visoko podigli očekivanja vezana uz nova izdanja. Za razliku od mnogih pomalo dosadnjikavih 80’s revival bendova, The Siids su pravo osvježenje na našoj glazbenoj sceni. Nije sada tu riječ o nekom inventivnom zvuku, no to nije bila ni svrha.

Glavna svrha albuma jest približiti slušateljima svoje omiljene uzore presvučene u novo ruho, možda naše ponajbolje produkcije. Sam pristup albumu je poprilično introvertan i oslikava najdublja emotivna stanja dvojca i u budućnosti možemo očekivati nastavak takvih emotivnih ilustracija.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari