Istaknuto
22.01.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Sedam novih singlova iz glazbenih radionica spremno je za preslušavanje i borbu za pobjedu. Glasanje, kao i uvijek, traje do sljedeće srijede.

15.01.2020.

Vrijeme čitanja: 6 minute Iako se preminuli glazbenici već neko vrijeme oživljavaju hologramima za posebne prigode, naslućuje se jedan novi trend koji će uvelike utjecati na način na koji konzumiramo glazbu. Što o trendu hologramskih koncerata preminulih glazbenika misle članovi glazbene redakcije pročitajte u nastavku.

Glazba

Iranski streaming site briše žene s njihovih naslovnica albuma

16.10.2019. Igor Yuri Jurilj
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

I dok je u Hrvatskoj fizičko nasilje nad ženama postala društvena vrijednost, u Iranu stvari djeluju puno gore. Jedna je glazbena stranica ovih dana odlučila angažirati dizajnere da se igraju muškaraca u Photoshopu tako da nanovo osmisle naslovnice albuma glazbenica bez njihova lika na njima. Drugim riječima, pjevačice i kantautorice nisu dobrodošle krasiti naličje svojih izdanja jer, eto, mogle bi odaslati slušateljima krivu poruku. Ona možda jest u samom tekstu i glazbi kao protestnom oružju od pamtivijeka, a posebno posljednje stoljeće, ali znamo i da su naslovnice nerijetko sredstvo agitacije, senzibilizacije i umjetničke propagande za ili protiv nečega. Drugim riječima, naslovnice albuma samo su neke od platformi prakticiranja slobode mišljenja, govora i izraza. Koliko ćemo kratko to i kod nas čekati?

Lagali smo u uvodu kad smo rekli da je iranska streaming stranica Melovaz.net angažirala dizajnere za svoj mizogini projekt: žene su s naslovnica uklonjene traljavo i otužno, bez imalo vještine i domišljatosti, što pokazuje moć rodne netrpeljivosti prema onima ‘slabijeg’ spola. Zamućene, izrezane, prešarane ili kamuflirane. Od Billie Eilish s demonskim očima u “When We All Fall Asleep Where Do We Go”, Beyonce kao afričke kraljice u “Homecomingu“, provokativne mlade pop-senzacije Ariane Grande, starije inačice joj Katy Perry, neapologetične Lane Del Rey, do legende Celine Dion koja nam dolazi iduće godine. Naravno, one su samo najpopularnija ženska imena iz glazbene industrije, pa tako cjelovitiji uvid možete vidjeti u galeriji.

Kakvo je vaše mišljenje o cenzuri umjetnica s njihovih glazbenih naslovnica?


(Visited 213 times, 1 visits today)

Komentari