novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Intervju

Glazbeni lonac – Paul The Walrus: “Ako je ljudima naša muzika plesna, onda je to totalni uspjeh”

Paul The Walrus
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Paul The Walrus je novi zagrebački pop/rock bend koji je osnovao Borna Mijolović. Paul The Walrus je nastao kao Bornin autorski projekt za koji piše, snima, izvodi i producira glazbu. U izvođenju pjesama uživo pridružuju mu se i Miro Kadijević (ritam gitara i prateći vokali), Martin Trgovec Greif (bubnjevi i prateći vokali) te Branimir Kuruc (bas gitara). Trenutno promoviraju svoj prvi singl Not So Sweet te debitantski EP “Dolphin and Whale Watching“.

Povodom koncerta sa Stray Doggom 29. ožujka u Vintage Industrial Baru, razgovarali smo s osnivačem benda, Bornom Mijolovićem.

Tko je Paul? Zašto je Paul morž? Zašto nije neka druga životinja? Ispričaj mi ukratko sve što se o bendu treba znati – nastanak, prve probe, prva snimanja…

Iskreno, imam mali problem sa smišljanjem imena pjesama. Tako da je ime benda nastalo po dobrom starom običaju u zadnji tren. Paul The Walrus mi je screen name u jednoj igrici na netu, hahaha. Oduvijek sam radim svoje stvari doma, tako da bend do nedavno nije ni postojao, dok nisam skupio dovoljno materijala da imamo gaže. Nakon što je snimljen EP kod Davora Smotalića, okupio sam frendove i napravio bend.

U bendu vas je četiri, no u spotu za Not So Sweet možemo vas vidjeti samo troje? Što se desilo s jednim članom?

Da, istina, četvoro nas je u bendu. Set koji sam izgradio sa svojom ekipom dizajnerica i snimateljica (u mom dnevnom boravku) je naprosto bio premalen da bi svi stali u njega.

Zašto ste odlučili objaviti više u EP-a, a ne napraviti jedan album?

Razlog zašto EP, a ne album je zato što bih volio privući što više pažnje sa EP-jevima i onda kasnije objaviti cijeli album kada se vijest o bendu malo pročuje.

Što razlikuje dobar pop od lošeg popa?

Nažalost nemam neki definitivan odgovor za tebe. Pretpostavljam da je odgovor isti kao i za bilo koju drugu vrstu muzike. Pjesme mogu biti previše pop ili reggae, preduge ili depresivne, ali nikako ne bi smjele biti generične.

Smetaju li vam usporedbe s Beatlesima koje su se već počele spominjati u kritikama? Je li naziv benda zapravo aluzija na Beatlese?

Ma kakvi, mislim da bi malo ljudi smetalo da ih se povezuje s Beatlesima, haha. Beatlesi su definitivno imali veliki utjecaj na mene, ali nisu ni blizu jedini. Shvaćam zbog čega bi se dobila ta ideja, ali u svakom slučaju volim svakakve žanrove i bendove i to će se imati prilike čuti već na sljedećem EP-u.

Kada bi vam se ponudila prilika, biste li zasvirali na srednjoškolskom plesnjaku?

Naravno! Ako je ljudima takva muzika plesna, onda je to totalni uspjeh. U jednom momentu bih radio najslađi pop koji postoji, a u drugom bih radio nešto kao što su White Stripes ili QOTSA, tako da će Paul The Walrus uvijek biti kombinacija toga dvoje.

Objasnite nam naziv prvog EP-ja, “Dolphin and Whale Watching”. Je li na bilo koji način povezan s glazbom?

Svakako, ali bojim se da ipak moram zadržati nekakvu dozu enigmatičnosti tako da ću morati ostati suzdržan.

Paul The Walrus
Foto: Press

Kada možemo očekivati još materijala od vas?

Drugi EP trebao bi, kako stvari sada stoje, izaći u svibnju, a u skorije vrijeme izlazi singl u obliku animiranog spota.

Sam si se posvetio miksanju albuma. Koja je razlika kada sam miksaš album i kada ti ga miksa netko drugi? Zašto si se odlučio na to i bi li ti ipak bilo draže da si nekome drugome prepustio taj dio posla?

Glavna razlika je u tome što imam puno više slobode, ali ne u smislu da bi me drugi producent sputavao u idejama ili slično, već da imam puno više vremena posvetiti se soundu i aranžmanima. U studiju je vrijeme uvijek limitirano jer kad tad moramo otići doma, a budući da snimam doma to je veliki plus.

Isto tako, način na koji radim pjesme je proces koji u isto vrijeme uključuje smišljanje pjesama, snimanje, mixanje i za mene je to neodvojivo jer oduvijek sam snimam svoje pjesme. Što god da mi padne na pamet u bilo kojem momentu mogu snimiti nabrzaka, bas, bubanj itd., i otprilike imati grubi obris pjesme i sve to bez da sam se maknuo iz kuće haha.

Minus cijele situacije je to što se sam moram motivirati bez obzira na to koliko jako mi ne ide u tom trenu i isto tako da mi netko drugi to radi ne bih ni blizu imao toliko prilika za živčane slomove.

Službeno su tek četiri pjesme iza vas, a već svirate s jednim od većih imena regionalne scene, Stray Doggom. Doživljavate li to kao uspjeh i čemu to pripisujete?

Bilo je puno rada i planiranja, ali je utjecao i faktor sreće. Svakako je bitno uzeti dobar prvi zamah, ali ono što je stvarni uspjeh je ako se taj momentum zadrži, tako da me pitaj to za koji mjesec, haha.

 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari