Glazba

Daleka Obala (Dom sportova): Povratnički koncert dočekan ovacijama

Daleka Obala
Photo by Bruno Gazibara
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon dugih 20 godina pauze i raznih projekata, legendarni splitski rock sastav Daleka obala održao je svoj povratnički koncert u Domu sportova, no u izmijenjenoj postavi. Naime, Daleka obala ponovno svira, ali bez Marijana Bana – autorskog, autentičnog i zaštitnog lica splitske rock scene. Njegovo mjesto na pozornici je zauzeo Jakša Jordes.

Kako je reagirala publika na to da stare hitove ne pjeva pjevač uz čije smo jedinstvene interpretacije odrasli? Kako su “legle” nove pjesme novo/stare Daleke obale? Ima li bend snage i energije? Na ova i brojna druga pitanja mnogi su dobili odgovor iz prve ruke, slušajući koncert povratničkog benda, a ja ću ih pokušati sabrati za vas u svom izvještaju.

Neno Belan obilježio prvi dio koncerta

Koncert je započeo nešto malo nakon 21 sat, a u to vrijeme je publika još uvijek neprestano ulazila u dvoranu. Dugogodišnji prijatelj i suradnik, poznati splitski glazbenik Neno Belan, razdragano je najavio bend. On je, uz poznatu četvorku te večeri svirao gitaru i bio prateći vokal, osim na jednoj od posljednjih pjesama ovog koncerta – Kurve, koju je pjevao u cijelosti, baš kao i na posljednjem albumu Daleke obale.

Daleka Obala
Photo by Bruno Gazibara

Pravi je gušt bilo gledati osmjehnuta lica Jadrana, Borisa i Zorana koji nisu mogli skriti veselje. Koncert su otvorili pjesmom Brodovi, iz 1992. godine,  a stihovi „Dođite u našu luku, Potrošite dolare, Budite u našoj luci, Sve dok vam ne nestane, Čega a-a-a dolalalalalalalalara” bili su i više nego prigodni za početak dobrog provoda. Nakon odsvirane prve numere Jakša Jordes obratio se publici te uputio veliku zahvalu Marijanu Banu, što je dočekano glasnim odobravanjem i aplauzom.

Za razliku od Bana, koji je na pozornici imao potpuno drugačiji pristup, Jakša je dao mnogo. Skakao je u ritmu glazbe, za vrijeme nekih pjesmama, koje u originalu pjevaju ostali članovi, odlazio je s pozornice, zapalio cigaretu te bi se zatim vratio u istom sjaju.

Ako je itko od okupljenih prije početka koncerta imao predrasude o tome kako će večer izgledati, one su vrlo brzo nestale u magli dim mašine. Tijekom cijele večeri osjetila se sreća i uzbuđenje koje obožavatelji gaje prema ovom sastavu koji na domaćoj glazbenoj sceni ima zaista posebno mjesto. Usudio bih se reći i podcijenjeno mjesto.

Daleka Obala
Photo by Bruno Gazibara

Večer su obilježili hitovi poput Valovi, Od mora do mora, Morska vila, Ruzinavi brod i Ovo nije moje vrijeme. Osim starih i već dobro poznatih pjesama, Daleka obala izvela je i nove pjesme, kao što su U reggaeu je spas i Cvijet. Iako mnogo ljudi nije znalo stihove, za vrijeme njihova izvođenja energija među publikom ostala je na jednakoj razini.

Nakon toliko dugačke stanke i pauze, velika trojka nije niti malo zahrđala. Svirali su prepuni energije i osmijeha, uživali su, a kao produkt tome vidljivo je uživala i zadovoljna publika.

Osim zadovoljstva i ponovnog okuplja ovog sastava, stigao je i još jedan novitet. Ponovno okupljanje Daleke obale u Domu Sportova bilo je i krštenje Jadranove nove gitare. Naime, novu gitaru pod imenom Fijesta Jadran nije imao prilike pokazati uživo, sve do ove večeri. Na njegov upit Je li dobra? Publika je pružila jednoglasan odgovor.

Nostalgija za kraj

Kako se bližio kraj koncerta pristizalo je i vrijeme za neke od najvećih hitova. Pred kraj same večeri dvoranom je odjeknula pjesma koju su sve generacije čekale – Osamdesete. Poseban osjećaj zavladao je čitavim prostorom, stvorio se poseban osjećaj koji je, osim meni, mnogima izmamio osmijeh na lice.

Približio se kraj koncertnom repertoaru, a Jakša je publiku pozdravio riječima kako treba vjerovati u sebe, jer se čuda događaju. Za vrijeme prvog bisa čuli smo 14 palmi, Daleka obala. Bend se poklonio publici, no uzbuđeni usklici izmolili su i drugi bis. Večer su zatvorili ponovnom izvedbom pjesme Noć je prekrasna. Vrlo prigodna pjesma je u potpunosti zarobila osjećaje koji su popratili ponovno rađanje i okupljanje ovog splitskog sastava. Iako se osjeti razliku između novih i starih pjesama Daleke obale, možemo reći kako je Jakša osvojio publiku. Posebno je iskustvo čuti uživo pjesme na kojima ste odrasli i koje su obilježile neke od najvedrijih uspomena.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari