4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Glazba

Ponovno probuđena Daleka Obala u zagrebačkom Domu Sportova

Foto: Doringo
Vrijeme čitanja: 2 minute

Legendarna splitska rock grupa Daleka Obala ove subote, 23. travnja, koncertom u Domu Sportova zagrebačkoj će publici nakon mnogo godina ponovno odsvirati hitove koji su obilježili veliki broj generacija. Iako ovoga puta dolaze bez legendarnog i originalnog pjevača Marijana Bana, usuđujemo se reći kako će ta noć i dalje biti noć za paćenje.

Daleka Obala je kultni splitski rock sastav, čije hitove pjevuše i mladi i stari. Grupu su davne 1985. godine osnovali Marijan Ban i Boris Hrepić.  Uz već spomenutu dvojku, originalu postavu ovog sastava čine Jadran Vušković (gitara) i Zoran Ukić (bubnjevi).

Godine 1990. u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Suzy objavili su svoj debitantski istoimeni album Daleka Obala”. Roza, Valovi, Četrnaest palmi, i Tonka samo su neke od pjesama koje su svoje mjesto našle na debi izdanju, a koje su s vremenom prerasle u neazobilazne dizalice atmosfere na druženjima.

„Ludi mornari dolaze u grad”, drugi studijski album, objavljen u izdanju Croatia Records 1992. godine iznjedrivši mnogobrojne i bezvremenske hitove kao što su Sušac blues, Ti nisi tu, U modroj zori. Njihove pjesme pune su okusa soli, ribarske mreže i bure u kosi.

Pjesme kao što su Marica, Mojoj lijepoj, Ona zbori, Ovo nije moje vrijeme i mnoge druge publici su predstavljene na njihovom treće objavljenom studijskom albumu pod nazivom Mrlje” (1993). Producent, klavijaturist i prateći vokal na ovom albumu bio je Neno Belan, poznati splitski, hrvatski glazbenik, te kao prateći vokali pojavljuju se Dino Dvornik i Senka Bulić.

Posljednji album Daleke Obale 1999-2000” objavljen je 1999. godine, na kojem Marijan Ban, iako i dalje glavni vokal benda, pjeva samo pojedine pjesme. Dvije godine nakon bend je raspušten.

Godine 2019. ponovno se okupljaju i započinju izvoditi davno poznate hitove, ali ovoga puta bez Marijana Bana. Na njegovo mjesto, te uz njegov blagoslov, dolazi Jakša Kriletić Jordes, poznati saksofonist i pjevač. Zajedno s Jakšom, Daleka Obala izbacuje par novih pjesama kao što su U reggaeu je spas i Kao sad te u 2022. godinu kreću s mnoštvom najavljenih koncerata. Jedan među njima je i ovaj, zakazan za 23. travnja, subotu, s početkom u 20:30 sati u zagrebačkom Domu Sportova.

Najavljeni koncert limitiranog je kapaciteta, sukladno mjerama i preporukama HZJZ i stožera Civilne zaštite RH. Ulaznice za ovaj događaj u pretprodaji su putem sustava Eventim. Cijena iznosi 120 kuna, dok će cijena ulaznica na dan koncerta iznositi 150 kuna.

Be social

Komentari