Glazba

TOP 10: Daleka obala – Pjesme koje su nam obilježile djetinjstvo

daleka obala
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ban, Vušković, Ukić i Hrepić su četiri imena koja stoje iza karijere benda nama svima poznatog pod imenom Daleka obalaU trunku više od deset godina karijere pod tim imenom ostavili su nam 6 albuma i melankoliju prije neminovnog razlaza. Danas neki stvaraju, neki odmaraju, a mi se prisjećamo i izdvajamo simboličnih deset pjesama.

One su obilježile mladost generacije naših roditelja, a u dugim vožnjama na more starom cestom s tatom Dalmatincem, obilježile su i moje djetinjstvo.


One bi htjele


Iako subjektivno ova pjesma ne pripada na moju top ljestvicu, ne mogu si pomoći koliko ovaj tekst neodoljivo podsjeća na Otis Reddingovu – Try a little tenderness.

„Primaknite se malo bliže njima, one su tužne, a sanjaju svijet”

 „She has grief and care, but the soft words, they are spoke so gentle, it makes it easier to bear”

Obje govore o tužnim ženama današnjeg života u kojima se kuhaju niske pobude gdje ljubav budi i najzatomljeniju sreću. Veseli i poletni ritam budi nadu da će se snovi žena koje sanjaju ostvariti uz samo malu dozu nasmijanog svijeta koji joj on može pokazati. Nekonvencionalno ljubavna pjesma, kao i mnoge druge s ove liste.


14 palmi


Još čekam dan kad će se ovo pustiti u izlasku, a da prostorija ne poludi. Možda i malo nepravedno, Daleka Obala se, uz Morsku Vilu, prepoznaje kroz ovu pjesmu. Neporecivo feel good tekst i melodija nas tjeraju u ekstazu i ples, a napjev nas podsjeća na tradicionalne hrvatske pjesme ponavljalice.

Opravdano simpatična pjesmica koja zaslužuje svoje mjesto na listi ako ni zbog čega drugog, onda jer se radi o jednoj od njihovih najpopularnijih pjesama. Ipak, smatram da ne pokazuje dovoljno koliko ovaj bend može zaći u dubine međuljudskih odnosa i ostalih životnih situacija.


On je volio brodove


„Ovdje Janko Jelinčić i, ovaj, ja imam starijega malo brata Bruna Jelinčića koji je otišao na brod Jadrija i na daleke daleke daleke obale. Baš od Daleke obale želim jednu pismu posvetit njemu – On je volio brodove, od Daleke obale. Živili.”

Ovu pjesmu je Daleka Obala, uz uključivanje ovog vrlo simpatičnog poziva, pustila van kao albumsku verziju i time dodatno dočarala tematiku pjesme. Nešto s čim se neki od nas koji su kontinentalci slabo susreću – tuga i učestalost odlaska mladih muškaraca „na brod”.

Iako dosta unosna profesija, unosi nesigurnost i opasnost i za osobni bitak i za ljubavne odnose. Suprotno Magazinovoj Sve bi seke ljubile mornare, Daleka je kroz On je volio brodove pokazala tužne i iscrpne trenutke kroz koje jedan mladi par prolazi kad ženi dragog uzme more.


U autobusu


Ovim djelom se Daleka Obala, bez pretjerivanja, najviše približila idealu Petrarcine Laure.

„Vidio sam te samo jednom u životu i još sam uvijek pod dojmom tvog lika” – njegova idealna žena koja ne zna za njegovu egzistenciju. Uz slike ljepote, strasti, ogromne topline i usporedbom „imala si sve što boginja ima” možda mi je ipak draža nevjerojatna stilska slika „u desnoj si ruci držala kesu iz koje ti je nešto kapalo po nozi”.

Bojim se da uz ovakve stilske simplifikacije Daleka Obala prosječnom slušatelju dobiva status prolaznog benda koji pruža zabavu za mase. Radije bih da ih se promatra kao genijalce ispred svog vremena koji su, unutar svojeg žanra, ostali vjerni stilu nadovezujući se na sve što je došlo prije njih, u nadi da ostave nasljedstvo za buduće generacije. To nasljedstvo je pravi život i racionalna ljubav o kojoj oni pjevaju.


Sušac blues


Uz prikladan spot ekipe na jedrilici, ovdje ne pjevamo ni o ljubavi ni o prijateljstvu, već o osobnom bitku i održavanju istog unatoč olujama života. Držeći se teme jakog vjetra i nemirnog mora, pisac uspoređuje to sa životom na način obrušavanja prirodnih sila u njegova prsa, iako je on već na krilima vjetra.

I pozvat će upomoć vjetrove nove i nebo će munjama parati noć, al’ ja sam od onih što vječito plove i tamo gdje želim – ja ću tamo i doć’”

Besmisleno je da ovu pjesmu pokušam rastaviti na jednostavne faktore kad nosi toliku snagu izgrađenosti jedne persone, a ja je redovito slušam na putu za polaganje ispita.


Mojoj lijepoj


Popratno na pjesmu Why, a na sljedećem studijskom albumu, Daleka je izdala pjesmu 1993. godine koja budi enormni nacionalni ponos. U jeku rata i nevolja u našoj državi, ova pjesma me podsjeća na golem opus ratnih pjesama, kao pošteni sljednik Hrvatskog Band Aida s pjesmom Moja Domovina. 

Vrlo interesantan je sam naziv Mojoj lijepoj ne naglašavajući o kome se radi. Zamjenom simbola Hrvatske sa ženom, dobivamo ljubavnu pjesmu poistovjećujući romantičnu ljubav s patriotskom.


Ovo nije moje vrijeme


Uzevši u obzir da je i ova pjesma nastala u vrijeme rata, u tihoj rezigniranosti i nesreći zbivanjima koja su se odvila i koja će uslijediti, Daleka obala ponovno pjeva o ljubavi.

Meni je možda i draža ova priložena akustična verzija, u intimnom okruženju uz gitaru i u blagom umoru. Naši glavni akteri, uz prizvuke koje bismo mogli asocirati uz tamne sicilijanske večeri, prisjećaju se boljih vremena i iščekuju ista koja tek dolaze.


Mrlje


S istoimenog albuma dobivamo baladu o ljepoti samoće. Uz sve ljubavne pjesme koje su se pisale i koje će se pisati, ova pjesma stoji uzdignuta kao obelisk običnom razočaranom čovjeku, odnosno samome sebi.

„primjećuješ mrlje koje tebi škode i ti je ponovno puštaš neka ode – i ostaješ sam”

Veseli instrumental baca iz depresije još jedne propale ljubavi i miješa osjećaje u nama (negdje između euforije i razočaranja), a to je nešto što Daleka obala često postiže kod slušatelja.


Ona zbori


„Ona zbori tiho kao kad šapuće more”

S druge strane medalje od pjesme Mrlje stoji Ona zbori gdje slušamo o ženskoj patnji i ženskoj potrebi za samoćom, a istovremeno za prisnošću. Muškarac koji je voli se bori da joj priđe u ljubavnom paradoksu koji je nastao, a on to čini.

„njene oči govore mi mnogo da pati, pogledom mi zadire u srce i ruje zagrli me, zagrli me”

Sam instrumental podsjeća na teme iz filmova o Divljem Zapadu iz svojeg zlatnog doba i zato je ova pjesma, unatoč tužnoj tematici, ipak sve osim ‘bediralica’.


Kurve


Iako repetitivna, a i glavnom porukom pomalo kontroverzna, ovo je primjer pravog rocka iz hrvatskih tvornica. Ne komentirajući fantastičan instrumental, čak niti emociju koju prenosi ovaj tekst, možda je ono što je čini moćnom ipak vokal.

„Kad bi zauvijek zaspao ovaj grad kao u bajci prekriven trnjem i travama, sve dok se ti ne vratiš, a vratit ćeš se znam”

Iz zlatnog doba Splita, velika trojica Ban, Belan i Dvornik stvorili su djela koja njihovi nasljednici neće prestići još generacijama. Nažalost, Dinu smo u pjesmama Daleke Obale osjetili samo u kratkoj produkcijskoj ulozi (album „Di si ti”), a već na idućem dolazak Belana opisujem početnim stihom: „ovakvo nešto se ne događa često”.Iako bih na listu dodala još mnoge pjesme iz njihovog opusa, imam osjećaj da je i ovih deset dosta da vam prenesem sentiment koji su ovi velikani ostavili u zraku.

Samo o pjesmama 80e, Ruzinavi brod Noć je prekrasna bi se mogle pisati knjige, ali nekako se nadam da će i ovih nekoliko crtica obilježiti stvaralaštvo Daleke obale na prikladan način i označiti dostojanstven jednu karijeru koja će ostati živa dulje nego svi mi koji sad ovo čitamo.

Be social

Komentari