Film

Doctor Who: Najdugovječnija SF serija slavi 50 godina postojanja

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Godina je 1963. Još će dosta vremena proći prije nego čovjek uopće stupi na Mjesec, a kamoli malo detaljnije počne istraživati udaljene galaksije. Rusi i Ameri se nadmeću u tome i usta su im puna njihovih naprednih svemirskih programa u koje ulažu veliku lovu. S druge strane, Britancima je super. Možda zato što je cijela nacija postigla katarzu stupanjem Beatlesa na glazbenu scenu, a možda i zato što su lovu za istraživanje svemira uložili u nešto drugo – seriju u vanzemaljcima.

Neobična ideja – Odlična ideja

Priča ide ovako: BBC je zamolio nekolicinu ljudi – koji su kasnije postali žive legende jer su pokrenuli ovu seriju – da osmisli edukacijski program za djecu i mlade kroz koji bi mogli učiti o znanosti i povijesti, ali na zanimljiv i drugačiji način. I tako su Sydney Newman, Donald Wilson i C.E. Webber sjeli i popričali te se negdje, vjerojatno nakon treće pive, rodila ideja o stotinama godina starom izvanzemaljcu koji putuje kroz prostor i vrijeme te usput doživljava razne avanture i upoznaje brojne ljude, životinje i svemirce. Ideja je bila riskantna i mnogi su na to sumnjičavo podizali obrve, a i dan danas, kad je serija na vrhuncu popularnosti, teško da ćete izbjeći zbunjenost sugovornika kad im objašnjavate radnju serije ako dosad nisu bili s njom upoznati.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Međutim, rizik se isplatio. U doba kad je televizija još uvijek bila crno-bijela, ideja o modernoj znanstveno-fantastičnoj seriji namijenjenoj mlađoj publici zaintrigirala je čitavu Britaniju te je uskoro cijeli Otok pričao o tome. Priča se vrti oko tajanstvenog muškarca koji je ustvari Time Lord s planeta Gallifrey i putuje po svemiru u plavoj kutiji odnosno svom svemirskom brodu naziva TARDIS (Time And Relative Dimensions In Space). Muškarac je izuzetno inteligentan i ekscentričan, a predstavlja se kao – Doctor. Budući da svi likovi redovito na tu izjavu postavljaju pitanje Doctor who?, odlučeno je da i sama serija bude tako nazvana. Kad je 1966. godine glavni glumac William Hartnell, odlučio napustiti seriju, producenti su morali pronaći način da riješe taj problem. Hartnell je bio odlučan u svom odlasku i nikakav honorar ga nije mogao zadržati. Međutim, BBC nije želio odustati od serije koja je stekla velik broj obožavatelja i postala svakodnevnica u kućanstvima. Zato je osmišljen proces regeneracije – Doctor kao pripadnik stare civilizacije Time Lordova može u potpunosti promijeniti svoj izgled i na taj način izbjegnuti smrt. Još jednom, neobična ideja se pokazala izuzetno uspješnom jer je omogućila producentima da samo promijene glavnog glumca, a zadrže koncept serije.

Pola stoljeća lutanja po vremenu i prostoru

U pedeset godina postojanja, koliko serija ove godine slavi, snimljeno je preko trideset sezona i promijenjeno je deset glavnih glumaca. Matt Smith, koji trenutno utjelovljuje jedanaestu inkarnaciju Doctora, najavio je svoj odlazak krajem ove godine dok je još u kolovozu objavljeno da će ga naslijediti glumac Peter Capaldi. U tih pedeset godina trajanja serije, puno se toga promijenilo. Doctor Who je ušao u popularnu kulturu i postao nezaobilazan među obožavateljima znanstvene fantastike. Figurice likova iz serije, igračke TARDIS-a i soničnog odvijača (naprave koja Doctoru pomaže u naizgled bezizlaznim situacijama) apsolutni su hit i na njima se godišnje zaradi velika lova. Također, u Velikoj Britaniji postoji izreka da će se svaki britanski glumac i glumica barem jednom u svojoj karijeri pojaviti u toj seriji. Logično, glumac koji dobije priliku utjeloviti Doctora istog trena postaje najpoznatija ličnost u državi i zagarantirano mu je da će ga doživotno povezivati s tom ulogom. Doctor Who je osim nacionalnog simbola postao i nacionalni ponos. Baš poput čaja, crvenih busova, bobby policajaca i London Eyea, serija je jednako prepoznatljiva kao izvorni britanski proizvod u cijelome svijetu.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Neki od Doctorovih neprijatelja, poput Daleka, Cybermena ili Mastera, i sami su dosegli kultni status te su uvijek rado viđeni i na konvencijama poput Comic Cona. Isto vrijedi i za Doctorove suputnike odnosno suputnice budući da se uglavnom radi o ženskim likovima. Doctor, kao stotinama godina star vanzemaljac, ne voli putovati sam i u pravilu uvijek pored sebe u TARDIS-u ima barem još jednu osobu. Najčešće su to bile mlade djevojke sa Zemlje koje predstavljaju običnog čovjeka s kojim se gledatelji poistovjećuju. Glumice koje su utjelovile te likove suputnica i same su doživjele slavu, baš poput svojih kolega koji su imali glavnu ulogu u seriji. Neke od njih imaju i kultni status: recimo Elizabeth Sladen kao Sarah Jane Smith je nebrojeno puta izglasana kao omiljena Doctorova suputnica, a dobila je i svoj spin-off. Osim nje, Doctor Who je imao još jedan uspješan spin-off zvan Torchwood. Ta je serija bila namijenjena nešto starijoj publici i u pravilu se prikazivala u kasnijim noćnim satima zbog eksplicitnih scena nasilja i golotinje.

Budući da je i službeno ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija SF serija i time samo potvrdila svoj status, značaj i utjecaj unutar tog žanra, serija Doctor Who dobila je i svoj specijal povodom pedesete obljetnice postojanja. Radi se o posebnoj epizodi u trajanju od sedamdeset i pet minuta, snimljenoj u 3D tehnologiji, koja će se istovremeno prikazivati u cijelome svijetu na svim BBC-jevim programima, a u određenim zemljama i u kinodvoranama. Drugim riječima, 76 svjetskih zemalja danas, 23. studenog 2013. uživat će u jedinstvenom iskustvu da zajedno s ostalim obožavateljima kultne serije podijeli takvo iskustvo  i sudjeluje u stvaranju povijesti. Specijal The Day of the Doctor počinje u 19:50 po britanskom vremenu, odnosno 20:50 sati u našoj vremenskoj zoni pa se nemojte zaboraviti pridružiti najvećem međunarodnom whovianskom tulumu ikad.

Be social

Komentari