Istaknuto
25.03.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

25.03.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Novih sedam domaćih i regionalnih singlova u borbi za tjednu pobjedu našlo se i ovog tjedna u Ziherovoj Novoj glazbi srijedom.

Film

Dokukutak: Neki to vole tajno (“Royal Murder Mysteries”, D. O’Brien)

05.08.2017. Iva KolarFoto: facebook.com/ViasatHistoryHR
Vrijeme čitanja: 3 minute

Spletke, intrige, kontroverze, skandali, maskiranje istine i kraljevske obitelji. Zvuči kao recept za neku dobru povijesnu dramsku seriju, ali zapravo se radi o novoj dokumentarnoj seriji Royal Murder Mysteries u produkciji Like A Shot Entertainment Ltd., a krajem srpnja je krenula s prikazivanjem na Viasat Historyju četvrtkom navečer.

Nakon velikog uspjeha serije Forbidden History u kojoj su se otkrivali mnogi misteriji skriveni u ljudskoj povijesti i tražili se odgovori na često kontroverzna povijesna pitanja, Like A Shot Entertainment Ltd. ovom se serijom na sličan način upušta u prčkanje po već gotovo zaboravljenom prljavom rublju europskih kraljevskih obitelji. Ne žele nam samo osvježiti pamćenje (ili nas tek uvesti u priču), već i prekinuti šutnju o nerazjašnjenim slučajevima smrti u kraljevskim obiteljima ponekad dugačku nekoliko desetljeća ili čitavo stoljeće.

Nevolje u raju

Prva epizoda serije bavi se posljednjom ruskom carskom obitelji, Romanovima, točnije carom Nikolom II. i njegovom obitelji. Nakon što je pod prisilom abdicirao, car Nikola je sa svojom ženom i njihovo petero djece tijekom građanskog rata poslan podno Urala, gdje su ih boljševici strijeljali. Kontroverza u ovoj priči je legenda da su najmlađa kći Anastazija i prijestolonasljednik Aleksej nekako uspjeli pobjeći.

Druga epizoda seli u Englesku i zalazi u priču o žalosnom i tragičnom životu princa Alberta Victora, unuka kraljice Viktorije kojem su prišili dva pomalo bizarna skandala – u jednom se tvrdi da je bio stalna mušterija gej bordela, a u drugom da je on serijski ubojica Jack Trbosjek.

Ostatak će serije pronaći još figura iz kraljevskih obitelji, uglavnom onih koje su zastranile i zanemarivale konvencije svog doba te tako na sebe privukle pažnju javnosti, što one njihovog doba, što današnje.

Foto: trailer screenshot

Stari slučajevi na moderan način

Royal Murder Mysteries u cjelinu komponira originalne fotografije ljudi koje istražuje, intervjue stručnjaka te glumce koji tumače događaje o kojima se u pojedinoj epizodi govori. Na početku svake epizode objašnjava se tko je osoba u čiju misterioznu smrt ulazimo zajedno sa stručnjacima i glumcima, a onda se iznose skandali i različite okolnosti pod kojima je do njih došlo te kako je sve to skupa završilo. Iznosi se i stav s današnjeg gledišta, nakon što je prošlo dovoljno godina da se sva prašina slegne i da se slučajevi sagledaju sa svih strana.

Stručnjaci često na slučajeve gledaju iz današnje perspektive i objašnjavaju zašto je neki skandal u doba u kojem je do njega došlo uopće mogao biti toliko kontroverzan (primjerice, navodni posjeti unuka kraljice Viktorije gej bordelu u vrijeme kada je homoseksualnost još bila itekako ilegalna). Iako u seriji ima puno prostora za razvoj teorija zavjere, serija nekako uspijeva ostati na rubu toga, čitavo vrijeme koketirajući time, ali se ipak zadržavajući na znanstveno utemeljenim i logičnim argumentima.

Sve to rezultira iznimno zanimljivim i informativnim epizodama. Linearno pripovijedanje praćeno igranim scenama s kostimiranim glumcima pomaže u zadržavanju gledateljeve pažnje, istovremeno mu servirajući komadiće (zaboravljene) povijesti. Intervjuirani stručnjaci, koji su različitih profila, od povjesničara i biografa do pisaca i novinara, na ključnim mjestima postavljaju prava pitanja kako bi još bolje zaintrigirali gledatelja i naveli ga na daljnje gledanje. Gledatelj tako u jednoj epizodi dobije dobru sliku vremena o kojem se govori, saznaje koje su osobe bile ključne za pojedini slučaj (što često uključuje velike povijesne ličnosti), kako se istraživana osoba u tu pozadinu uklapa ili ne uklapa, što je skrivila, kako je završila te koje su se sve teorije od tog vremena razvile i koje od njih su više ili manje vjerojatne.

Foto: trailer screenshot

Uvod u kontroverze dvorova

Royal Murder Mysteries je odlična prilika za one koji žele dozu kontroverze i lekciju iz povijesti, odnosno uvod u odabrane priče iz povijesti jer serija na dobar način na jednom mjestu sumira sve potrebne informacije da se dobije potpuna slika. Istovremeno se može dobiti i doza zabave jer, osim samim time što se bavi zataškanim i zasjenjenim događajima u povijesti kraljevskih obitelji, serija ne zapada u dosadno i suhoparno prepričavanje.

Međutim, ako je gledatelj već upoznat s nekom pričom i očekuje da će doći do nekih revolucionarnih otkrića, razočarat će se jer se u ovakvim slučajevima često i dalje tapka po mraku i nastoji s ograničenom količinom dokaza stvoriti što potpunija priča. Ipak, upravo je zbog toga Royal Murder Mysteries zanimljiva serija jer može u gledatelju pobuditi želju za daljnjim istraživanjem ili onima manje entuzijastičnima samo biti zabava četvrtkom navečer.

(Visited 142 times, 1 visits today)

Komentari