Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Dokukutak: Neki to vole tajno (“Royal Murder Mysteries”, D. O’Brien)

05.08.2017. Iva KolarFoto: facebook.com/ViasatHistoryHR
Vrijeme čitanja: 3 minute

Spletke, intrige, kontroverze, skandali, maskiranje istine i kraljevske obitelji. Zvuči kao recept za neku dobru povijesnu dramsku seriju, ali zapravo se radi o novoj dokumentarnoj seriji Royal Murder Mysteries u produkciji Like A Shot Entertainment Ltd., a krajem srpnja je krenula s prikazivanjem na Viasat Historyju četvrtkom navečer.

Nakon velikog uspjeha serije Forbidden History u kojoj su se otkrivali mnogi misteriji skriveni u ljudskoj povijesti i tražili se odgovori na često kontroverzna povijesna pitanja, Like A Shot Entertainment Ltd. ovom se serijom na sličan način upušta u prčkanje po već gotovo zaboravljenom prljavom rublju europskih kraljevskih obitelji. Ne žele nam samo osvježiti pamćenje (ili nas tek uvesti u priču), već i prekinuti šutnju o nerazjašnjenim slučajevima smrti u kraljevskim obiteljima ponekad dugačku nekoliko desetljeća ili čitavo stoljeće.

Nevolje u raju

Prva epizoda serije bavi se posljednjom ruskom carskom obitelji, Romanovima, točnije carom Nikolom II. i njegovom obitelji. Nakon što je pod prisilom abdicirao, car Nikola je sa svojom ženom i njihovo petero djece tijekom građanskog rata poslan podno Urala, gdje su ih boljševici strijeljali. Kontroverza u ovoj priči je legenda da su najmlađa kći Anastazija i prijestolonasljednik Aleksej nekako uspjeli pobjeći.

Druga epizoda seli u Englesku i zalazi u priču o žalosnom i tragičnom životu princa Alberta Victora, unuka kraljice Viktorije kojem su prišili dva pomalo bizarna skandala – u jednom se tvrdi da je bio stalna mušterija gej bordela, a u drugom da je on serijski ubojica Jack Trbosjek.

Ostatak će serije pronaći još figura iz kraljevskih obitelji, uglavnom onih koje su zastranile i zanemarivale konvencije svog doba te tako na sebe privukle pažnju javnosti, što one njihovog doba, što današnje.

Foto: trailer screenshot

Stari slučajevi na moderan način

Royal Murder Mysteries u cjelinu komponira originalne fotografije ljudi koje istražuje, intervjue stručnjaka te glumce koji tumače događaje o kojima se u pojedinoj epizodi govori. Na početku svake epizode objašnjava se tko je osoba u čiju misterioznu smrt ulazimo zajedno sa stručnjacima i glumcima, a onda se iznose skandali i različite okolnosti pod kojima je do njih došlo te kako je sve to skupa završilo. Iznosi se i stav s današnjeg gledišta, nakon što je prošlo dovoljno godina da se sva prašina slegne i da se slučajevi sagledaju sa svih strana.

Stručnjaci često na slučajeve gledaju iz današnje perspektive i objašnjavaju zašto je neki skandal u doba u kojem je do njega došlo uopće mogao biti toliko kontroverzan (primjerice, navodni posjeti unuka kraljice Viktorije gej bordelu u vrijeme kada je homoseksualnost još bila itekako ilegalna). Iako u seriji ima puno prostora za razvoj teorija zavjere, serija nekako uspijeva ostati na rubu toga, čitavo vrijeme koketirajući time, ali se ipak zadržavajući na znanstveno utemeljenim i logičnim argumentima.

Sve to rezultira iznimno zanimljivim i informativnim epizodama. Linearno pripovijedanje praćeno igranim scenama s kostimiranim glumcima pomaže u zadržavanju gledateljeve pažnje, istovremeno mu servirajući komadiće (zaboravljene) povijesti. Intervjuirani stručnjaci, koji su različitih profila, od povjesničara i biografa do pisaca i novinara, na ključnim mjestima postavljaju prava pitanja kako bi još bolje zaintrigirali gledatelja i naveli ga na daljnje gledanje. Gledatelj tako u jednoj epizodi dobije dobru sliku vremena o kojem se govori, saznaje koje su osobe bile ključne za pojedini slučaj (što često uključuje velike povijesne ličnosti), kako se istraživana osoba u tu pozadinu uklapa ili ne uklapa, što je skrivila, kako je završila te koje su se sve teorije od tog vremena razvile i koje od njih su više ili manje vjerojatne.

Foto: trailer screenshot

Uvod u kontroverze dvorova

Royal Murder Mysteries je odlična prilika za one koji žele dozu kontroverze i lekciju iz povijesti, odnosno uvod u odabrane priče iz povijesti jer serija na dobar način na jednom mjestu sumira sve potrebne informacije da se dobije potpuna slika. Istovremeno se može dobiti i doza zabave jer, osim samim time što se bavi zataškanim i zasjenjenim događajima u povijesti kraljevskih obitelji, serija ne zapada u dosadno i suhoparno prepričavanje.

Međutim, ako je gledatelj već upoznat s nekom pričom i očekuje da će doći do nekih revolucionarnih otkrića, razočarat će se jer se u ovakvim slučajevima često i dalje tapka po mraku i nastoji s ograničenom količinom dokaza stvoriti što potpunija priča. Ipak, upravo je zbog toga Royal Murder Mysteries zanimljiva serija jer može u gledatelju pobuditi želju za daljnjim istraživanjem ili onima manje entuzijastičnima samo biti zabava četvrtkom navečer.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Komentari