Film

Izgubljena bitka s vjetrenjačama (“Čovjek koji je ubio Don Quijotea”, T. Gilliam)

don quijote
Foto: facebook.com/DonQuixote.film/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Terry Gilliam zacijelo je ime koje će svatko odmah instinktivno povezati s filmom Monty Phyton i Sveti Gral koji je možda čak i najmanje reprezentativan primjerak ovog ekscentričnog filmskog redatelja. Naime, nakon tog filma, Terry Gilliam počeo je stvarati svoj osobni jedinstveni redateljski potpis na filmovima kao što su Strah i prijezir u Las Vegasu, 12 Majmuna ili čak posljednje glumačko ostvarenje nikad prežaljenog Heath Ledgera u filmu Imaginarij Dr. Parnassusa.

Gilliam je kroz godine karijere postao simboličan po svojem uvrnutom, gotovo fantazmagoričnom stilu režiranja koje nije za svačiji ukus. No, njegov najnoviji film koji temu preuzima iz jednog od najpoznatijih romana španjolske, ali i svjetske književnosti – Don Quijotea – u procesu nastajanja bio je čak 25 godina.

Odiseja stara 25 godina

Glavni protagonist filma Toby (Adam Driver) je mladi i dobro plaćeni redatelj koji snima reklamu na području Španjolske. U jednom trenutku shvati da je prije desetak godina na istim lokacijama snimao svoj studentski crno-bijeli film o Don Quijoteu te da je glavnu ulogu u filmu tumačio mjesni postolar. Jednom kada ponovo pronađe starca, Toby spoznaje da taj isti postolar umišlja kako je pravi Don Quijote, a da je Toby njegov Sancho Panza.

don quijote
Foto: facebook.com/adamdriveronline

Film je pretrpio dugotrajan i mukotrpan proces nastajanja i snimanja te se suočio s mnogim problemima dok napokon nije osvanuo na velikim platnima diljem svijeta. Prva ideja o stvaranju ovog filma pojavila se 1989. kada je Terry Gilliam prvi put pročitao roman te krenuo u osmišljavanje scenarija, odnosno svoje osobne varijacije na Cervantesovo djelo. Mnogi glumci kroz faze pretprodukcije su preuzeli naslovnu ulogu Don Quijotea.

U ranim fazama pretprodukcije spomenuti su bili Sean Connery (za kojeg je Gilliam rekao da je zemlja, a da je Don Quijote zrak) pa zatim Danny DeVito, a 1997. Phoenix Pictures odlučio je napraviti film s John Cleeseom kao Don Quijoteom te Robin Williamsom kao Sancho Panzom samo da bi te iste godine bio otkazan.

“Izgubljen u La Manchi”

Terry nije htio popustiti i njegova ambicija da snimi film natjerala ga je da prekine suradnju s američkim studijima te ode snimiti film u Europu s budžetom od 32 milijuna dolara. Ovoga puta pronalazi savršenog Don Quijotea u francuskom glumcu Jeanu Rochefortu te iznimno poznatog Johnnyja Deppa zapošljava u ulozi mladog redatelja Tobyja, koji se tada još trebao zvati samo Panza u filmu.

Foto: YouTube screenshot

Iako je Terry smatrao da je napokon našao savršenu postavu za svoj projekt, već prvog dana sve je krenulo nizbrdo. Mnogi glumci su morali otkazati suradnju na filmu zbog gustog rasporeda snimanja, velika oluja uništila je većinu seta i opremu, a Rochefort je morao izaći iz projekta zbog ogromnih bolova u kičmi koji su mu se javili prilikom jahanja konja. Film je ponovo otkazan u studenome 2000.

Godine 2002. izlazi dokumentarac Izgubljen u La Manchi koji detaljno prikazuje probleme s kojima se suočavao Terry Gilliam i filmska ekipa te kako su kroz godine pokušavali realizirati ovaj film da bi na kraju cijeli proces nastajanja djelovao kao Sizifov posao. Tim dokumentarcem su i preostale produkcijske kuće izgubile interes i film je tapkao u mraku, no Terry Gilliam nije odustajao. Njegova upornost i ambicija su se isplatili 2016. godine kada Gilliam napokon započinje produkciju još jednom nakon što su kroz projekt prošli mnogi drugi glumci te producenti i scenaristi – neki od njih su Ewan McGregor, Robert Duvall, Michael Palin.  Ovoga puta uspijeva završiti produkciju s Adam Driverom i Jonathanom Pryceom u glavnim ulogama.

Je li se čekanje Don Qujiotea isplatilo?

Napokon, nakon mnogih godina prožetih incidentima i problemima, film o mjesnom postolaru koji umišlja da je lik iz romana napokon biva dovršen te smješten u repertoare brojnih kina diljem svijeta.

Film krase atributi svakog Gilliamovog filma, a to su elementi apsurda, te miješanje realnosti s fantazijama i skakanje iz prošlosti u sadašnjost i obratno. Ideja samog filma nije baš potpuno ispolirana i film je pomalo nedorečen te na momente se osjeća kao da u cijeloj radnji nešto nedostaje. Adam Driver i Jonathan Pryce još jednom su opravdali svoju glumačku reputaciju te se dokazali u ovim nimalo svakodnevnim ulogama gdje su se savršeno prilagodili Gilliamovoj interpretaciji likova.

Montaža filma je lijepa, iako ne previše narativna, glazba je luckasta, a film je konceptualno šarmantan i zaigran, ali ne i zaokružen. Doduše, s obzirom na mnogobrojne probleme na koje je ovaj film naišao, možemo li zbilja kriviti redatelja što nije ovim filmom u potpunosti opravdao ovoliko dugotrajan proces nastajanja?

Iako, uspoređujući ovaj film sa scenama iz dokumentarca Izgubljen u La Manchi koje su prikazivale kako bi film izgledao da je nastao u devedesetima, definitivno pokazuje koliko bi ta filmska verzija bila superiornija ovoj koju smo dobili ove godine. U ovom slučaju, vjetrenjače su ipak pobijedile.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari