Film

Komentar – Nominacije za Zlatni globus 2019.: Kako je izgubljena filmska nagrada

Foto: cinemalerta.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pogodite koja je doba godine – sigurno biste rekli božićno, no prevarili biste se jer kako bismo uspješno došli do najtoplijeg doba godine, moramo prvo preživjeti ono daleko napornije, stresnije i nepravednije razdoblje zbog kojeg ljubitelji filmske i glazbene umjetnosti najčešće gube kosu na glavi i agresivno lome tipke na tipkovnici. Dobrodošli u sezonu objave nominacija za neke od najpopularnijih dodjela nagrada koje u skladu s tim nagrađuju isključivo i najpopularnija ostvarenja u svijetu filma, televizije i glazbe. Sezonu su prekjučer otvorili svima najomiljeniji trećerazredni Oscari poznatiji pod nazivom Zlatni Globusi – pa počnimo!

Koji su filmovi prenominirani, a koji zaboravljeni?

Golden Globes su (uz Grammyje) jedna od najvećih šala Hollywooda. Nominacije (i nagrade) dijele se šakom i kapom prosječnim glumcima ili onima koji prvi put staju pred kameru, najrazglašenijim filmovima protekle filmske sezone čiji glasački odabir djeluje ili naivno, ili potplaćeno, a nisu im strane niti nominacije za filmove koji još nisu ni izašli u kinima – među takvima je i ovogodišnji Vice redatelja Adama McKaya koji je romantično odlučio prepjevati uspon američkog potpredsjednika Dicka Cheneya na vlast pod predsjedništvom Georgea W. Busha. Film je dobio ukupno šest nominacija, uključujući tri glumačke i jednu redateljsku. Kritičari s ranijih prikazivanja filma podijeljeni su, a sami ćemo moći prosuditi o odluci Globusa tek 25. prosinca, na sam Božić. Daljnji je popis nominacija predvidiv, ali ne i njihov raspored kategorija – glasači su kategoriju drame zbunjujuće pretrpali mjuziklima, a kategorije mjuzikla komedijama i slično.

S pet nominacija ističu se The Favorite, Green Book i favorit kritičara, Cooperov debitantski A Star Is Born. Očekivani predvodnik u sezoni nagrada je upravo posljednja spomenuta suradnja Bradleyja Coopera i Lady Gage koji dobivaju nominacije za glumu, režiju, ali i mega-hit pjesmu Shallow koja je jedina sigurna nagrada koju A Star Is Born može odnijeti. Gaga je favorit za nagradu najbolje glumice i to je njezina druga glumačka nominacija na Zlatnim Globusima. Već kruži debata o tome zaslužuje li pjevačica-glumica nagradu, no sudeći prema napretku od njezine prethodne nominacije za rad na seriji American Horror Story: Hotel, vidljiv je i pohvalan glumački napredak. Naime, Gaga je 2016. za AHS odnijela jednu od tipično neutemeljenih nagrada koja je bila ekvivalent nagradi samo za pojavljivanje – nastup u seriji, za razliku od onog u Zvijezda je rođena, nije bio ništa više nego u redu.

Što se događa na televizijskom frontu?

Osim A Star Is Born, jaku sezonsku kampanju vode i filmovi Black Panther te Crazy Rich Asians koji u program Globusa unose vrlo potrebnu raznolikost, no nastaje pitanje je li to jedini razlog zašto su nominirani? Točnije, govorimo o Black Pantheru koji je jedan od najposjećenijih u kinima ove godine, no stavimo li na trenutak činjenicu da je to prvi Marvelov film s crnom zvijezdom u glavnoj ulozi sa strane, što ga zapravo čini dobrim filmom? Black Panther je jednako površan, dosadan i akcijski pretrpan kao i svih njegovih, minimalno dvadeset, srodnih filmova izbačenih u posljednje samo dvije godine. Vrijedi istaknuti i nominacije za filmove (i Oscar favorite) Roma, BlacKkKlansman, Can You Ever Forgive Me? te Boy Erased dok su Widows s Violom Davis i First Man s Ryan Goslingom potpuno zaboravljeni.

Nominacije u kategorijama TV serija vodi American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace s četiri nominacije, a prate ga serije The Americans, Barry, Homecoming, The Marvelous Mrs. Maisel, Sharp Object i A Very English Scandal s tri nominacije. Ako ste upućeni, vrlo je lako primijetiti kako su gotovo sve nominirane serije potpuno nove, dok su samo tri nominirane za sezonu koja nije njihova prva. Na popisu nepošteno izostaju Atlanta koja je prije dvije godine pomela konkurenciju te nerijetko zanemareni This Is Us. Televizijski dio Globusa, tradicionalno, ostaje ružna mlađa sestra prestižnim Emmyjima. Ako kažete da ste iznenađeni objavljenim natjecateljima za Zlatne Globuse, vjerojatno niste jer svi su se pratitelji holivudskih nagrada zapravo već dobro pomirili s idejom da će Golden Globes uvijek biti samo nečiji DIY Oscari.

Be social

Komentari