Glazba

Dora 2021: Tko su izvođači među kojima se krije idući hrvatski predstavnik na Eurosongu?

dora 2021
Vrijeme čitanja: 5 minute

Dok su neke druge države svjesne da epidemiološka slika nije baš najpovoljnija, HRT se ipak odlučio podsmjehnuti Kedži i organizirati novu Doru.

Žiri u sastavu Andrej Babić, Hrvoje Prskalo, Matija Cvek, Monika Lelas i Uršula Tolj odabrao je 14 pjesama koje će se boriti za nastup u Rotterdamu; pokušaj drugi. Upravo Matiju Cveka bismo radije vidjeli na sceni kao natjecatelja, no možda neke druge godine.

Eva Juraški i Vedran Grizbaher secirali su dosadašnje karijere odabrane četrnaestorke i postavili naša očekivanja.


Filip Rudan – Blind


Vedran: Filip Rudan svojim vokalnim kvalitetama, ali i pojavom i samopouzdanjem na pozornici, ima potencijal napraviti zapaženu karijeru ili barem izbaciti poneki hit. S obzirom na to da ga nismo imali priliku slušati izvan obrada poznatih pjesama, ne znamo što su autori za njega pripremili. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uspjeti zadobiti simpatije publike starije od osamnaest godina. Ako se ponovi čarobni moment kao što je bio duet Lovely s Albinom, mogao bi mi biti barem koji dan na repeatu. Uz dobru pjesmu mogao bi ‘zaslijepiti’ i publiku u Rotterdamu.

Eva: Filipa Rudana pamtim još iz Supertalenta gdje se istaknuo nezaboravnim finalnim nastupom u balonu. Nastup u The Voice Hrvatska bio je logičan nastavak priče kojom je osvojio srca gledatelja i dodatno ojačao svoju već prilično oformljenu fan bazu. Vidi se kako je Filip rođen za scenu i nimalo ne sumnjam da ne bi zablistao pod reflektorima pozornice u Rotterdamu.


Albina – Tick-Tock


Vedran: Budući da je već prozvana u odlomku iznad, red je da i Albininu sudbinu prokažemo. Osim već spomenute izvedbe koja je na YouTubeu pregledana 26 milijuna puta, nije mi ostavila značajniji utisak. Autor stihova Branimir Mihaljević i ime pjesme Tick-Tock ne ulijevaju mi povjerenje da bismo mogli imati pobjednicu. Njezin prvi singl jako podsjeća na Vannu, njenu mentoricu u Voice-u.

Eva: Za Albinu mi je strašno žao što ne ide u duetu s Filipom. Znamo da su dueti na Eurosongu već izlizana stvar, no kad se sjetim izvedbe Lovely (koja me oborila s nogu, za razliku od originala Billie Eilish) mogu reći kako smo ipak trebali riskirati i poslati Albinu i Filipa u duetu na Doru. Zanima me kakva će biti Albinina pjesma, ako će biti power balada ima šanse za pobjedu.


Bernarda – Colors


Vedran: Bernardu smo upoznali na Dori 2019. godine, a u međuvremenu nam nije dala materijala da ju bolje upoznamo. Uz pjesmu prilagođeniju 21. stoljeću i manje treme nego prošli put, njezin vokal bi nas mogao iznenaditi.

Eva: Bernarda je Zagrepčanka s adresom u Švicarskoj. Nastupala je na Dori 2019. i njemačkoj verziji The Voicea. Sudeći po pjesmi Nebo, Colors bi također trebao pratiti vedar ton.


Ella Orešković – Come This Way


Vedran: O Elli Orešković ne znamo mnogo, osim da je kći bivšeg premijera. Nadamo se da će se pjesma svidjeti nama, ali i građevinama. 🙂

Eva: Ella Orešković mi je potpuna nepoznanica, tako da mi je teško išta komentirati.


Sandi Cenov – Kriv


Vedran: Sandi se odlučio prisjetiti što je to mikrofon i prijavio se na Doru. Vidjet ćemo je li mu to bio pametan potez ili je ipak trebao prepustiti drugima da ga imitiraju u Tvoje lice zvuči poznato.

Eva: Ne znam što je Sandija Cenova nagnulo da se prijavi na Doru, novije pjesme su mu sve po redu poprilično dated. Možda bi imao šanse da su u pitanju devedesete.


Beta Sudar – Ma zamisli


Vedran: Beta Sudar uistinu nije odustala, kao što nam je i najavila svojom pjesmom na Dori 2019. Malo sam preslušao nove pjesme koje je u međuvremenu objavljivala i zapravo mi zvuči kao Antonija Šola s više sluha. U svakom slučaju nije za dalje od puštanja na lokalnom radiju.

Eva: Beta Sudar će nakon dvije godine ponovno pokušati na Dori, no ovaj put s pjesmom na hrvatskom. Hoćemo li se zamisliti nakon njezinog nastupa – pitanje je sada.


Brigita Vuco – Noći pijane


Vedran: Brigita Vuco pohvalila se da je sama napisala tekst pjesme Noći pijane, iako se čini da joj je i otac malo pripomogao. Naziv pjesme aludira na neko razbijanje čaša, no pjevačica je najavila da je riječ o trapu. Živjeli!

Eva: Brigita Vuco je kćer popularnog pjevača od naroda Siniše Vuce. Sama Brigita kaže kako će pjesma biti trap, no s obzirom na naziv Noći pijane nije isključeno da možda bude i trap-cajka u igri, usprkos tome što kao najvećeg glazbenog uzora navodi Lanu Del Rey.


ToMa – Ocean of love


Vedran: Za ToMu sam mislio da će biti glavna zvijezda Voice-a, a zapeo je već na blindu. Izvrstan vokal kalibra Matije Cveka i s dobrom produkcijom na dosadašnjim pjesmama mogao bi biti iznenađenje ove Dore. Njega smo također mogli vidjeti 2019. godine kao pratećeg vokala Jeleni Bosančić na pjesmi čiju poantu nitko nije shvatio.

Eva: ToMa izlazi s provjerenim švedskim autorskim dvojcem koji bi zasigurno dobro prošao kod europske publike, no nekako sumnjam da smo mi na Dori spremni na takav iskorak. Dovoljno je sjetiti se Eme Gagro i njezinog Redemptiona iz 2019. koji je bio jedan od favorita među fanovima Eurosonga, ali gledatelji nisu prepoznali taj potencijal. Nažalost, slična sudbina bi mogla zadesiti i ToMu.


Eric – Reci mi


Vedran: Još jedan potomak Voicea je i Eric Vidović od kojeg također ne znamo što očekivati, posebice jer nije daleko dugurao tamo.

Eva: Eric Vidović još je jedan od kandidata zadnje sezone The Voice Hrvatska koji je dogurao do nokaut faze. Vokal mi se sviđa i ima potencijala, preostaje nam još samo čuti i pjesmu.


Nina Kraljić – Rijeka


Vedran: Nekoć velik potencijal za postati donekle zvijezdom, Ninu Kraljić, samo su haljina i prehlada dijelile od dobrog plasmana u finalu Eurosonga. Nakon Voicea i Eurosonga donekle sam pratio njen rad, ali kasnije me izgubila u tom cijelom kvazi-etno-artu od glazbe. Je li prošlo dovoljno vremena od zadnjeg blama s haljinom i je li našla pjesmu koja bi mogla biti dovoljno dobra zamjena svjetioniku, saznat ćemo uskoro.

Eva: Nina Kraljić nas je sve obradovala u Stockholmu 2016. kada smo se prvi put nakon 2009. i Lijepe Tene plasirali u finale Eurosonga. Naravno, u prilog tome je išla Ninina pomalo celtic balada koja je nažalost bila upropaštena lošim scenskim nastupom i još lošijom haljinom. Budući da će na nadolazećoj Dori Nina nastupati s pjesmom Mikija Solusa, možemo očekivati drastičnije drugačiju izvedbu od mirnog Lighthousea.


Bojan Jambrošić & Ashley Colburn – Share the love


Vedran: Smatram da Bojan Jambrošić nije u stanju otpjevati pjesmu koja bi bila interesantna za ovu dekadu s kojom god ženom da je otpjeva. Ovaj put na red je došla Ashley Colburn, poznatija kao promotorica Hrvatske u Americi. Mogla mu je barem reći što se u Americi sluša da se ne bruka ovim pjesmama u rangu Ivana Mikulića.

Eva: Bojan Jambrošić će nastupati s već provjerenom partnericom iz showa Zvijezde pjevaju Ashley Colburn. Budući da je Ashley sudjelovala u pisanju pjesme, ipak očekujem neku moderniju izvedbu od standardnih Bojanovih jer Ashley zna kako se to radi u Americi.


Mia Negovetić – She’s like a dream


Vedran: Miji Negovetić pobjeda je na prošlogodišnjoj Dori utekla za oko 250 poziva, što na kraju nije bila tolika šteta budući da se Eurosong nije ni održao (što je puno veća šteta). Čini se da Mia zna što radi tako da i ove godine možemo očekivati nešto milozvučno.

Eva: Mia Negovetić kreće po osvetu za prošlogodišnju Doru u kojoj je, realno, trebala pobijediti Damira Kedžu. Možda ove godine ima pravde za Miju.


Klapa Cambi – Zaljubljen


Vedran: Što reći o klapi Cambi? Pa, jednom smo slali klapu – jednom previše. Next!

Eva: Klapa Cambi? Svi znamo kako Europa nije prepoznala potencijal u Klapi s mora i njezinoj Mižeriji, pa tako neće ni ovaj put. Eurosong ipak nije etno natjecanje.


Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – Zapjevaj, sloboda je


Vedran: Tony Cetinski udružio se s Kikijem Rahimovskim te skupa sa Sandijem hvata zadnji vlak za proslaviti se na europskom tlu, iako već jako dugo živi na staroj slavi na hrvatskom. Festival slobode i tamošnji duet sa Željkom Markić definitivno mu nije jamstvo dobrog plasmana. S druge strane, koliko se sjećam, Kiki je imao dobar vokal, na tatu.

Eva: Tony Cetinski na Dori u 2021.? Zbilja? Vjerojatno iskorištava trenutnu popularnost koju mu je donio Festival slobode. Još ubaci Kikija Rahimovskog, sina poznatijeg Akija Rahimovskog, s ciljem da možda i neke glasove ubere na konto još jednog poznatog prezimena.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari