Glazba

Upoznajte drugo lice Luce: 5 pjesama koje priprema za Sax i crtica o svakoj od njih

Foto: Luka NIžetić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pod nazivom ‘Drugo lice Luce’ kantautorica iznimnog vokala LUCE u zagrebačkom će klubu Sax 21. studenog izvesti nezaboravne pjesme najvećih soul diva. Aretha Franklin, Nina Simone, Etta James, Dinah Washintgton, Dusty Springfield, Ella Fitzgerald samo su neke od glazbenih veličina čije će se pjesme naći na repertoaru mlade glazbenice koja je uz svoj autorski rukopis, javnost dojmila i jedinstvenim, impresivnim vokalom i interpretacijama.

Luce i sama ističe kako je još u ranoj mladosti postala štovateljica stvaralaštva soul diva. Ovaj koncert bit će nešto sasvim drugačije od onoga po čemu ju je javnost upoznala, ujedno njezin hommage ženama koje su ostavile dubok trag u glazbenoj povijesti. Zamolili smo Luce da izdvoji 5 njoj najdražih pjesama koje će se naći na repertoaru u Sax-u, i pritom smo saznali zašto su joj baš te pjesme toliko prirasle srcu.

Dinah Washington – “What Difference A Day Makes”

Sjećam se kad me je prije nekoliko godina tata pitao hoću li pjevati tu pjesmu na nekom koncertu, a meni nije bilo jasno otkud je baš nju “iščupao” jer mi ostala u glavi kao dosadna. Poslušala sam ju nekoliko puta i zaljubila se – doduše na treće, a ne prvo slušanje.

The Ronettes – “Be My Baby”


Ova pjesma otvara jedan od najdražih mi filmova, “Prljavi ples”, kojeg, čini mi se, znam napamet u kadar. Pjesmu sam otkrila upravo gledajući taj film i uvijek me oraspoloži kad ju čujem.

Aretha Franklin – “Respect”

Jedna od kultnih pjesama tog doba, ali i danas. Hommage soul divama ne bi mogao proći bez Arethe i nekih njenih hitova, pa se tako i ova uspješnica našla na mojoj listi. Zanimljivo je da ju je napisao muškarac, talentirani i divni Otis Redding, a Aretha se, uzevši u obzir njezine interpretacije i izvedbe pjesme, očito pronašla u svakom slovu. Uvijek je veliki izazov pjevati takve ogromne pjesme, ali potrudit ću se pružiti publici svoj doživljaj i viđenje iste.

Etta James – “All I Could Do Was Cry (Church Bells)”

Bio je svibanj 2010. godine i prva godina blues festivala u Močvari. Nastupali su između ostalog i rockabilly band Shoutin’ torpedoes s kojima sam u to vrijeme snimala neke pjesme pa su me pitali bi li htjela otpjevati nešto s njima. Izbor je vrlo brzo pao na ovu pjesmu, ali problem je bio što smo došli na red za nastup tek iza 2:30 u noći. Od toliko sati iščekivanja i nervoze sam na kraju krivo otpjevala dio teksta, ali mi je cijelo iskustvo ostalo kao jedna jako lijepa uspomena, a pjesmi se rado vraćam na koncertima.

Lesley Gore – “You Don’t Own Me”


Legendarni Quincy Jones ju je producirao, a tada 17-godišnja Lesley otpjevala. Pjesma nosi vrlo čvrstu i direktnu poruku, što je 1963. godine, kad je objavljena, bio vrlo hrabar i velik pothvat i izazov za pjevati, posebno za jednu tinejdžerku. Među dražim mi je pjesmama iz tog perioda, a smatram da je bezvremenska i primjenjiva i danas.

Be social

Komentari