Intervju

Luce: “Na albumu vas čeka nekoliko Lucija pretočenih u 10 pjesama”

Foto : Ivan Gari Suvalj
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kantautorica Luce još je 2014. godine na sebe skrenula pozornost sa singlom Možda mi, a godinu poslije objavila je svoj prvi EP “U bojama“. S tog EP-a skinuti su i singlovi Dogodila se dosada i Nakon dana tog, a prošle godine uslijedili su Otkucaji i Bar još tren. Ovih dana svjetlo je ugledao singl Još i sad kojim najavljuje izlazak svog dugoočekivanog albuma prvijenca, što je bio i povod za razgovor.

Hej Luce! Novi singl je vani, koncerti se nižu, a najavila si i izlazak albuma. Kako si zadovoljna ovom životnom fazom?

Odlična je faza, taman je novi spot izašao, pjesma Još i sad nešto je lepršavija, čak u novom spotu i plešem. Dovršavamo album koji izlazi na jesen, vježbamo za “ogoljavanje” u Mesničkoj, a i privatno je sve odlično, iako to nije baš dobro za produktivnost pisanja pjesama. No dobro, srećom postoje i drugi autori koji tada uskoče.

Bio sam na koncertu na Bundeku. Iako je tek nekolicina izdržala do kraja tog produženog vikenda, reakcija publike bila je izvrsna. Kako si ti zadovoljna reakcijom publike?

Odlični su bili! Bojala sam se da će do večeri svi već biti doma i pripremati se za radni dan nakon produženog vikenda, ali je bilo dovoljno ili nezaposlenih ili ovih s dovoljno životnog elana koji su došli bez obzira na sve.

Izvela si i neke nove pjesme koje dosad nismo imali prilike čuti. Možeš li za naše čitatelje reći nešto malo više o njima?

A moraju doći na neki od koncerata da ih čuju hihi.

Tko te prati po Instagramu ili gleda na intervjuima može primjetiti da si iznimno vesela osoba, a poznata si po melankoničnim pjesmama, kako to? Ovisi li tvoje osobno raspoloženje na stvaralaštvo?

Može primjetiti da stavljam storyje loše aranžiranih jela (ali bude ukusno!) i slike stopala. Šalu na stranu, mislim da kad stvaram izađe van sve ono što me muči ili tišti, a kad sam sretna ne promišljam toliko pa ni ne pišem, nego sam vjerojatno negdje okružena ljudima!

Koji ti je najdraži koncert dosad? Zašto?

Koncert na Medvedgradu, definitivno. Cijela atmosfera bila je suluda, užasno jak vjetar, ljudi su usred ljeta imali jakne i smrzavali se, a mi do zadnjeg trena nismo znali hoće li se koncert uopće održati. Svaka čast svima koji su tu večer unatoč vremenu došli gore (i ostali do kraja!). S obzirom na to da obožavam vjetar, jasno je zašto mi je to bio najdraži koncert.

Tko je zapravo Luce kad ne pjeva? Tko bi bila Luce da nema sluha?

To mi je nezamislivo. Otkad znam za sebe glazba je oko mene u nekom od mnogo oblika: slušanje, pjevanje, sviranje… S obzirom na to da sam završila vinarstvo na agronomiji, vjerojatno bih se bavila time, ali tko zna.

Iako se nisi probila zahvaljujući nekom glazbenom showu, imaš i to iskustvo. Zanima li te koliko bi ti se stolaca okrenulo na The Voiceu?

Tako je, bila sam na HTZ-u i svako iskustvo je vrijedno, ali ovo ne bih ponovila. Doduše, čini mi se da je The Voice ipak bolje postavljen i produciran i zabavna mi je ta ideja okretanja stolaca. Pratim i patim na te talent show emisije na YouTubeu.

Imaš li možda potrebu kao recimo Jacques za stranim X Factorom ili The Voiceom?

Više ne. Puno je tu svega, a najmanje glazbe.

A Eurosong?

Opet, puno svega, a najmanje glazbe. Otišla bih eventualno da napišem neku pjesmu koja bi odgovarala za Eurosong ili da mi ponude neku koja bi mi potpuno sjela, ali nisam jedna od onih koji maštaju o stageu Eurosonga.

Foto: Akustika

Imaš li nekog pjevača/pjevačicu kojeg onako potajno slušaš, a ne želiš da se to javno zna?

Zapravo i ne postoji takav izvođač jer ne mislim da bi to trebala biti tajna ili da bi me trebalo biti sram nečega što slušam. Smatram da treba biti otvorenog uma za sve pa tako i za glazbu. Kad smo već spomenuli Eurosong, vidim da je dosta prašine i negativnih komentara prikupila izraelska pobjednička pjesma koja je meni primjerice bila neusporedivo bolja od svih ostalih. Cimeri i ja smo ju slušali zadnjih par tjedana i priželjkivali pobjedu. Treba li me biti sram?

Naravno da ne. Koga bi istaknula od mlađih imena s naše scene i na koja imena bismo trebali skrenuti pozornost?

Rekla bih da nas ima više nego ikad, što solo pjevača, što bendova i neki su stvarno vrhunski. Od Irene Žilić, Dunje Ercegović (Lovely Quinces), divne grupe NLV, a od mainstreama mi je drag Detour. Izdvojila bih i susjede komšije Stray Dogg. 

A koju glazbu inače slušaš?

Slušam stvarno svašta, ali nekako se uvijek najčešće vraćam indie folku, recimo irska struja autora i izvođača poput Glena Hansarda, Damiena Ricea, Lise Hanningan. Koncert Glena Hansarda u Lisinskom ostat će mi u sjećanju za cijeli život.

Kako si zapravo propjevala? Kako su nastale prve pjesme? 

Pjevam i urlam otkad znam za sebe. Sjećam se prvih spotova na OTV-u iz one očajne dance ere devedesetih, znala sam sve tekstove. Čak i prije toga doma je uvijek svirala glazba, srećom kvalitetnija, tako da je to vrlo spontano raslo zajedno sa mnom pa tako i prve pjesme. Ne računajući prve tinejdžerske pokušaje pisanja pjesama, prve dvije pjesme koje sam napisala na engleskom jeziku dobile su svoju hrvatsku inačicu uz pomoć Ines Prajo, a danas ih znamo pod naslovima Možda mi i Na oblaku.

Pišeš li i za druge pjesme?

Voljela bih pisati i za druge, ali zasad je svaka ostala u mojoj ladici.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Kad će više taj album? Što nas čeka tamo?

Strpljen – spašen! Album izlazi u rujnu, a čeka vas nekoliko Lucija pretočenih u 10 pjesama. Na albumu su sve nove pjesme, dakle one koje su izašle na EP-ju, ostaju tamo.

S kime si surađivala na albumu prvijencu?

Osim već spomenute Ines, za album su zaslužni i Vinko Ergotić i Matej Milošev što se stvaralaštva tiče, a pjesme su produkcijski potpisali Mark Markovčić i Srđan Sekulović Skansi.

Predstavi nam i svoj novi singl Još i sad.

Glazbu i tekst napisala sam ja, a za finalni je zvuk “kriv” Srđan Sekulović Skansi. Odsvirana je uživo uz pomoć mojih dečki iz benda i Deana Melkija na violini. Pjesma govori o svim onim odnosima osuđenima na propast, iako je u njima bilo i puno lijepih momenata, te o periodu otpuštanja te osobe. I dalje nam je stalo, iako znamo da smo se trebali razdvojiti. 

Danas je svojevrsna promocija singla u Kulturnom centru Mesnička. Gdje te možemo vidjeti nakon toga? 

Naredni koncet je 7. lipnja na Strossu u sklopu Cest is the best festivala i to je zadnje od mene u Zagrebu do listopada.

Be social

Komentari