nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Izvedbene umjetnosti

Dubrovačke ljetne igre gostuju u Zagrebu s nekoliko predstava i koncerata

[Mali princ] Foto: Marko Ercegović / Dubrovačke ljetne igre
Vrijeme čitanja: 2 minute

Povodom proslave jubilarnog 70. izdanja, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi – Dubrovačke ljetne igre – u rujnu stiže u metropolu. Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, a povodom 70. izdanja festivala ta važna suradnja proslavit će se dolaskom Dubrovnika u Zagreb.

Ovaj će program 6. rujna u 21 sat otvoriti Glazba dubrovačkih ljetnikovaca pod vedrim nebom na platou Gradec. Ansambl sastavljen od vrhunskih glazbenika izvest će četiri  simfonije Luke Sorkočevića, prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere “Julije Cezar u Egiptu”, Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija “Juditha triumphans” te trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u isto vrijeme.

U nedjelju, 8. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka gostuje glazbeno-scenska igra “Mali princ” koja je ovog ljeta bila praizvedena na 70. Igrama prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, a glazbu je skladao Ivan Josip Skender koji i dirigira orkestrom sastavljenim od desetak ponajboljih dubrovačkih glazbenika. Malog princa igra Rok Juričić, Livio Badurina u ulozi je Pilota i odraslih ljudi, a sopranistica Marija Kuhar Šoša interpretira Ružu, Lisicu i Zmiju. Predstava igra u 11 i 18 sati.

[Pod balkonima] Foto: Dubrovačke ljetne igre

Prošlogodišnji premijerni naslov, “Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka, u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuje 13. rujna u 20 sati. Članovi Festivalskog dramskog ansambla ostvarili su sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Linda Begonja, Jelena Miholjević i drugi, a Nataša Kopeč je za ulogu Olive nagrađena Nagradom Orlando 2018. godine.

Izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. rujna. Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti.

Program Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu zaključit će vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. rujna u 20 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta Avishai Cohen održat će i radionicu za studente Akademije. Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su ovo ljeto festivalsku publiku na tvrđavi Revelin, izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma “Arvoles”.

(Visited 171 times, 2 visits today)
Be social

Komentari