Glazba

Izvještaj – Editors: Svjetlosnim trzajima Tvornica Kulture uronila je u san

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U rujnu prošle godine nastupali su u rasprodanom Velikom pogonu Tvornice Kulture. Jučer se povijest ponovila. Editorsi su zagrebačkoj publici priuštili još jedan koncert za pamćenje, a riječki Jonathan je kao predgrupa svojim nastupom tome uvelike pridonio.

Glazbeni program je započeo sukladno prijašnjim najavama. Točno u devet Jonathan se razdragano penje na pozornicu i pozdravlja popunjen Veliki pogon. Još prije godinu dana na istom mjestu i u istoj funkciji promatrača i slušatelja razočarano sam pisala o tome kako Jonathan u Lijepoj Našoj ne uživa tretman kakav zaslužuje. Ovaj riječki dark (i skoro indie) rock bend svjetskog zvuka tijekom vremena izborio se za svoje mjesto pod suncem. Svoj nastup započeli su s Maggie koja je pokrenula i najteže korake u nespretne trzaje sreće.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Glavni vokal Zoran je u dobrom raspoloženju ugodno komunicirao s publikom između pjesama. Vesela petorka nije mogla sakriti zahvalnost i sreću, naime Jonathan je kao predgrupa koncerte Editorsa svojim nastupima obogatio i u Sloveniji i Italiji. Iskreno smatram da u Hrvatskoj ne postoji grupa kojoj bi ta uloga bolje pripala. Određena srodnost u zvuku Jonathana i onom Editorsa čini savršen spoj na pozornici.

Neizmjerno bi veselilo kada bi Jonathan postao stalni pratitelj Editorsa na budućim turnejama, no o željama i pozdravima nekom drugom prilikom. Od Jonathana smo imali prilike čuti i novi materijal s nadolazećeg albuma, a od starijih uspješnica bile su tu Communicate, School, Try To Get Even i Hands. Kratko i slatko svojom polusatnom glazbenom terapijom Jonathan je samo potvrdio predznak kvalitete koji mu uvijek rado dodajem. Još jednom su nam pružili predivan uvod u lijepu večer.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Pola sata prespajanja opreme i uštimavanja horde gitara kasnije, nastupa mrak. Sva svijetla zaspala su dok su četiri reflektora zasljepljujućom snagom u pratnji tihe umjetne magle nagovijestila synth zvuke s novog albuma “In Dream”. No Harm zazvao je Editorse – Tom, Edward, Elliott, Justin i Russell zauzeli su svoja mjesta na pozornici, što je publika pozdravila glasnim uzvicima. Uslijedio je Sugar, pa Life Is A Fear ponovno sa zadnjeg albuma. Nakon toga publika je uživala u presjeku najvećih hitova rezovima novog zvuka. Blood i An End Has A Start zagrijali su sveprisutne dovoljno za Forgiveness.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Ovaj koncert razlikovao se mnogo od posljednjeg upravo po komunikaciji s publikom i činjenici da se i na članovima Editorsa vidjelo da se odlično zabavljaju. Basist Russell i klavijaturist i gitarist Elliott posebno su animirali publiku tijekom cijele večeri dok je frontman Tom slao pozdrave mnogobrojnim slušateljima.

Zvucima All Sparks s deset godina starog “The Back Rooma” pokrenut je light show sa sredine pozornice koji je savršeno ocrtavao atmosferu u zraku. Osobno sam došla na svoje za vrijeme izvođenja The Racing Rats, Salvation, Brick And Mortar, All The Kings i odlične rearanžirane Nothing. Zaustavila sam se na vrijeme, dok nisam nabrojila ostalih devet od sveukupno dvadeset i jedne izvođene pjesme. Službeni dio koncerta priveden je kraju pjesmom Munich a gromoglasna buka u publici zvala je na bis koji je sadržavao sanjivu Ocean Of Night, neizbježni Papillon koji je i dalje najsnažniji okidač i Marching Orders. Naklonom i pozdravom Editorsa koncertnom spektaklu došao je kraj.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Nestrpljivo smo brojali dane do novog posjeta, sada već s punim pravom možemo reći, miljenika zagrebačke publike. Ljubav je obostrana u ovom slučaju, svojim dobrim raspoloženjem Editorsi su pokazali kako zaista uživaju nastupati pred rasprodanom Tvornicom Kulture. Iako je na koncertu bilo posjetitelja iz cijele Hrvatske, bila je tu i šačice okorjelih fanova iz Austrije i Njemačke koji su isključivo zbog koncerta doputovali u Zagreb. Ptičica je šapnula da će biti i šestog puta, a do tada novo odbrojavanje može početi.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari