Glazba

Može li corona uopće preživjeti na nastupu Fatboy Slima?

Foto: Monika Bračević
Vrijeme čitanja: 4 minute

Prije svega posipam se pepelom zbog ovog teksta, a ne corone, jer sam preskočio nedjelju ne samo za pisanje izvještaja, nego i za javu i život. No oni koji su u subotu navečer kao u potocima stigli u Paviljon 10A zagrebačkog Velesajma vjerojatno su također tek jutros otvorili oči prvi put nakon nastupa Fatboy Slima i domaćih uzdanica elektronike.

Hladnoću subotnje večeri na Velesajmu je u ponoć otjerao FRX tijekom čijeg se seta i počela skupljati raznovrsna publika u hladnom hangaru. Bit će da je za doslovno zagrijavanje zahvaliti FRX-u i priljevu ljudstva čiji je dah utoplio prostor, ali i natjerao na ukrštavanje tisuće okica zbog sveprisutne, globalne ludnice virusa corone. Legenda hrvatske elektronike FRX scenu vrti oko malog prsta već 30 godina, tijekom kojih je u svom novinarsko-voditeljskom radiju bio ‘babica’ pri rođenju mnogih danas relevantnih imena elektroničke scene. FRX je paviljon pripremio pulsirajućim (tech) house setom kojem u jedan iza ponoći dolazi stari hrvatski gost i glavni krivac večeri – Fatboy Slim.

Foto: Monika Bračević

Brexit je out, a corona je BS

Pri DJ smjeni na video zidovima dramatično izbija fantazmagorična animacija popraćena trubama i gudačkim zvukovima u pozadini, ne bi li se na opće raspamećenje pred Hrvatima pojavio vitalni Norman Cook kao monumentalna britanska institucija ili u ovom slučaju suprotnost Brexita – Brenter. Predvodnika britanske elektronike popratila je histerija, ali ne i uobičajeni kaos s njegovih setova, upravo zbog njegovog showman momenta kojim uklanja uobičajene nevidljive barijere između pulta i publike.

Veteran elektronike menadžer je iskustva svjestan stanja tijela i umova pred sobom, pa lako kao mentalni medij daje i šalje zapovijedi poput “Eat, sleep, rave, repeat” satkanom od beatova i ideja Beardymana. Mantričkom se imperativu ispunjena hala nalik hangaru za avione zdušno pokorila. Groznica subotnje večeri odjednom je od corone postala sinkronizirana veza hiperaktivnog Slima i publike koja je barem ovdje zaboravila na masovnu histeriju made in China. Zato su deseci njih s maskama na licu najbolje opisani na licu momka u blizini na kojoj su pisala dva slova što sažimaju ovo ludilo: “BS”.

Foto: Monika Bračević

Eklektična publika i njoj srodni set

Publika Fatboy Slima u subotu je nesumnjivo bila harmonizirana i sinkronizirana s pozornicom, iako bi pogled na teksturu i strukturu sugerirao da su Britanca došli čuti najrazličitiji karakteri i uha. Upravo je ovo bila čar mase koja nije bila uobičajeno tijelo određene fanovske baze ili supkulture odnosno poklonika žanra gdje svi otprilike dišemo na sličan način i ponašamo se prema sličnim obrascima. Eklektičnu je publiku tako trebalo nagraditi i eklektičnim setom sačinjenim od jeka i prizvuka prošlosti, od Jamesa Browna, poezije Jima Morrisona, do Gambinove kritike američke shizofrenije.

Cookov je set zato više od običnog rejva, više od DJ seta – svojevrsni rock nastup gdje se događaju neočekivani obrati. Ali teško je na trenutke razlučiti koliko svoje samplove 56-godišnji autoritet elektronike miksa na licu mjesta, obzirom na dobar timing za atmosferski kontrast. Prije negoli te ošamari masnom i mračnom trakom, vine te u visine glam-rock klasikom Bohemian Rhapsody sirovijih i naglašenijih vokala,  a zatim strovali u kriptodepresije bass undergounda.

Foto: Monika Bračević

Ispijajući svetu vodu…

U dva je sata halu paviljona 10A vraćao ne samo klasicima rocka u svojim samplovima, nego i izvornoj elektronici, a ujedinjeno tijelo Hrvata pred sobom vratio je izvorskoj vodi kao najdragocjenijem piću večeri. A ugostitelji, znajući za najpopularnije piće rejvova, lešinari kakvi jesu, naplaćivali su vodicu kao da je sveta – 20 kuna po bočici. Zbog toga je red u wc-e tijekom cijele večeri bio poput serpentina u sjevernoj Dalmaciji, a pred Dan žena pripadnice ljepšeg spola nisu previše marile za genitalne podjele pa su se hrabro gurale zajedno s nama muškarcima u potencijalnom grotlu corone.

Točno u 3 pred okice boja zjenica izlazi duo Peznt kojem je nastup bio kao naručen da se iskažu u najboljem izdanju nakon što su rasturili protekli Defected i prvu turneju izvan granica Napaćene Naše. Očekivano ili ne, Peznt su nastavili puno oštrije i žustrije od glavne zvijezde večeri da bi zadržali itekako unesenu publiku koja ne bi mogla podnijeti antiklimaks. Možda će me netko razapeti zbog usporedbe, no iako lišen prepoznatljivih stihova, beatova i melodija, set dvojca bio je deliričniji od samog Fatboy Slima i vrhunac subotnje večeri.

Set složen oko materijala s netom objavljenog prvijenca “Paid In Full” izmiješao je groove, disco, soul i hip-hop, logično nastavljajući poetiku prethodnika.

Foto: Monika Bračević

U zoru u nedjelju, prije upale mišića

Naposljetku, prije izdaje stopala, koljena i listova, na pozornicu neumoljivo-hipnotičnog light showa stupa posljednji dvojac DJ Jock i Shipe. Leđa uz leđa izvlačili su posljednje atome snage dehidriranih, ali ozarenih lica kada je nedjelja već dobrano smijenila subotu. Splitski DJ Jock ovim nastupom otprilike slavi deset godina od prvog izdanja na Beatportu, otkad je postao ime koje vrte i neka od najvećih u svijetu.

Zaslužan za grand finale večeri, nikoga nije štedio techno setom apokaliptičnih zvukova na koje smo sljubljeno otkucavali, zajedno s rezidentom Future Scopea, Shipeom. Mladi techno dvojac već su etablirani techno duelisti naših klubova kojima je zadatak bio možda i najteži ove večeri/jutra: make’em stay for one for the road. And boy, did we stay dancing like there is no tomorrow when tomorrow was already today!

 

Dosadilo u Koronteci? Mi smo ti pripremili 5 filmova prigodne tematike ili bacite oko na besplatne filmove Kina Mediteran. Od festivalskih do distribuiranih. Ako vam se ne da po cijeli dan buljiti u ekran, otvorite književne naslove o virusima i pandemijama (svake ima i u digitalnom formatu).

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari