Vizart

Smetaju li vam grafiti na gradskim fasadama? I jesu li oni uopće umjetnost?

Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako tijekom šetnje centrom Zagreba (ali i njegovom periferijom) pažnju obratite na gradske fasade, rijetko koja nema barem potpis nekog “umjetnika”, a mnoge su i ružno pošarane, pritom nagrđujući strogi centar i gradsku jezgru.

Tema grafita na pročeljima zgrada nije nova, nije ni ignorirana, ali bome nije ni stavljena pod nadzor, iako se iz godine u godinu sve više o grafitima govori u pozitivnom tonu. Za to je zaslužna sada već poveća domaća grafiti zajednica koja takvo gerilsko ‘crtanje’ osuđuje, ali pritom i daje do znanja da grafiti i murali ne moraju uvijek biti ti koji nagrđuju vizualni identitet nekog grada.

Street art kao kulturno djelovanje?

Temom grafita u svojem se studentskom radu na Akademiji dramske umjetnosti pozabavila i studentica Hana Zrnčić-Dim te odlučila prošetati gradom i pitati Zagrepčane koji je njihov stav o uličnim umjetnicima i izgledu fasada u gradu. U kratkoj reportaži pojavljuju se ulični umjetnici Vlasta Cirkveni, Marin Remić i Nadan Sarvan, a Hana je među prolaznicima pronašla i skijaša Natka Zrnčića-Dima i pjevača Njeca Hranjeca.

“Film smo snimali u sklopu kolegija Javno i kulturno djelovanje na Akademiji dramske umjetnosti. Na kolegiju su sudjelovali studenti Montaže, Produkcije i Snimanja. Zadatak je bio osmisliti neki grupni projekt koji se tiče javnog i kulturnog djelovanja, kulturnu akciju, performans, tribinu ili bilo što što se tiče neke vrste kulturnog djelovanja. Odlučili smo se za film na temu grafita jer smo htjeli istražiti je li uopće street art kulturno djelovanje, što o tome misle prolaznici, a što umjetnici i treba li vratiti natpis Hendrix na Hendrixov most.

Došli smo do nekih zanimljivih zaključaka, a posebno nas se dojmio djed koji hrani napuštene mačke po centru i koji je posljedično u montaži ispao svojevsrtan pripovjedač u dramaturškom smislu, a koji nam ukazuje na to da treba voljeti sve što ovaj grad čini takvim kakav jest, od prekrasnog murala do običnog natpisa na fasadi zgrade. Naš cilj je naposljetku potaknuti prolaznike da se osvrnu na zagrebačke fasade i primijete djela uličnih umjetnika jer je to isto način na koji se voli svoj grad” – rekla je Hana Zrnčić-Dim o projektu JelToArt.

Na projektu su sudjelovale studentice produkcije Anja Glavaš i Suzana Erbežnik, studenti snimanja Ivan Idžojtić, Filip Milković i Lovre Runjić, koji je ujedno i montažer filma.

JelToArt možete pogledati ovdje:

 

Be social

Komentari