Izvedbene umjetnosti

Festival Perforacije iduća dva tjedna u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku

Foto: facebook.com/Perforacije-Festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prošloga petka, 10. lipnja, počeo je festival Perforacije koji u svojem osmom izdanju donosi brojne izvedbe suvremenog kazališta i plesa, performansa te radionice i izložbe. Festival koji je nastao kao umjetnički i produkcijski odgovor na manjkavosti kulturne politike u Hrvatskoj postao je jedno od referentnih točaka za predstavljanje angažirane, eksperimentalne, propitujuće i istraživačke suvremene izvedbene umjetnosti. Jedinstvenost festivala leži i u činjenici da se istovremeno održava u četiri grada, u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, te da poseban programski fokus usmjerava na domaće umjetnike koji djeluju na nezavisnoj sceni.

Ovogodišnji program broji više od 40 izvedbi, među kojima i premijere Martine Nevistić, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Ine Sladić, Vesne Mačković te Brune Isakovića. Dio programa posvećen je i nadolazećim umjetnicima te onima koji propituju granice umjetničkih formi i normi u okviru Noći performansa koja se ove godine prvi put održava u sva četiri festivalska grada. Također, poseban dio programa je posvećen uličnoj umjetnosti, kao reakcija na rušenje zida s muralima u Branimirovoj.

Prošlog su vikenda u Rijeci održane izvedbe predstava “Nečastive” Brune Isakovića te “Djed i najveća repa” Teatra Poco Loco. Od 16. do 20. lipnja u Zagrebu će biti izvedene, između ostalog, “Walking on the Moon” talijanske skupine CK Teatro, “Apollonian” Martine Nevistić, “Market of Love” Dragane Bulut, “Njih dvije” Vesne Mačković i Jelene Mesar, “Svaka revolucija je bacanje kocki, osim što” D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, “LEVEL 3: O zvijezdama i prostoru” Ine Sladić te “Ružno pače” Teatra Poco Loco. Predstave će biti izvođene u Zagrebačkom plesnom centru, Teatru &TD i Galeriji SC-a. U Splitu i Dubrovniku će 25. i 26. odnosno 27. i 28. lipnja Bruno Isaković izvesti solo verziju predstave “Nečastive” te projekt “raSkrivanja”.

[Nečastive] Foto: www.perforacije.com
[Nečastive]
Foto: www.perforacije.com

Festival Perforacije prepoznat je kao jedan od ključnih hrvatskih festivala u međunarodnom kontekstu zbog provođenja dva EU projekta kroz Program Kreativna Europa, a riječ je o višegodišnjim projektima Imagine 2020 i BeSpectative. Značajno priznanje festivalu došlo je prošle godine u obliku nagrade europske festivalske mreže Perforacijama kao jednom od 12 najinovativnijih festivala u Europi, u konkurenciji od 750 europskih festivala.

Festival i ove godine u svom programu kao jednu od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, znanost i umjetnost, a novost je i program “postprodukcijskih” podrška u okviru kojih je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umjetnika, a koje nisu imale priliku već neko vrijeme biti izvođene. Riječ je o predstavama BADco-a., Irme Omerzo i Bacača sjenki koje su obilježile protekle sezone.

Perforacije svima!

Perforacije se temelje na komunikaciji – od svojeg nastanka funkcioniraju na osnovu suradnji s partnerskim  organizacijama, ali poseban prostor otvaramo za komunikaciju publike i umjetnika. Ove godine tim će dijalozima poslužiti i festivalski Chill vrt u atriju Teatra &TD koji će svaki dan nuditi kutak za predah, radionice i društvene igre, probrani sajam knjiga u suradnji s izdavačima poput Frakture, Sandorfa, Bookse, Kontejnera i drugih te javne diskusije o kulturnim politikama. I na kraju, kako bi festival Perforacije uistinu bio dostupan svima, napominjemo da je ove godine ulaz na festival besplatan svim posjetiteljima. Točan raspored programa pogledajte na službenoj stranici festivala.

Be social

Komentari