Film

Filmovi za blagdansko vrijeme koji nisu nužno o Božiću

Foto: facebook.com/HomeAloneMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/HomeAloneMovie
Foto: facebook.com/HomeAloneMovie

Činjenica je da neki od najboljih filmova koje volimo pogledati u božićno vrijeme zapravo s Božićem nemaju (puno) veze, kako nam svake godine potvđuje i Kevin McCallister. Nekad je riječ o (romantičnim) komedijama, a nekad o filmovima u čijoj se čarobnoj stvarnosti volimo izgubiti.

1. Harry Potter

Filmovi o Harryju Potteru izvrstan su primjer. Naježim se kad se samo sjetim silnog snijega, ugodnih prizora i prostorija koje vrište „cozy“! Jedino što je potrebno za uživati u čaroliji ovih filmova jest udoban naslonjač, deka i šalica čaja (ili već kojeg drugog toplog napitka).

2. Gremlins

Nešto manje ugodnima možemo nazvati horor komedije Gremlins (1984) i Gremlins 2: The New Batch (1990). Ipak, pamtim ih kao zabavne filmove koje bismo uvijek gledali u blagdansko vrijeme. Film redatelja Joea Dantea prenosi priču mladića koji za ljubimca dobiva čudesno biće – mogwai i naziva ga Gizmo. Mnogi su ostali traumatizirani ovim filmom, no unatoč tome preporučila bih ga svima.

3. Edward Scissorhands

Šala kaže da Tim Burton ne zna da postoje glumci osim Johnnyja Deppa i njegove sada bivše supruge Helene Bonham. Jedan od filmova u kojima se Helen, ironično, ne pojavljuje, a Depp igra glavnu ulogu je dobro nam poznati Edward Scissorhands, koji bi vjerojatno mogao proći u svako doba godine pa tako i u ovo božićno vrijeme. Ono što ga možda čini prikladnijim za zimu su zadivljujuće scene u kojima sam Edward stvara snijeg, a i sama hladnoća ozračja probudit će u nama zimsko raspoloženje.

4. Imaginaerum

Ovaj film podsjeća me na Orašara, a ni Hugo nije daleko. Finsko-kanadski fantastični mjuzikl najpoznatiji je po tome što „pripada“ Nightwishu te ga je jednim dijelom i napisao Tuomas Holopainen, klavijaturist i autor mnoštva Nightwishevih pjesama. Govori o starcu kojega koma odvodi u vlastito djetinjstvo, gdje mora povratiti sjećanje prije no što bude prekasno.

5. Hugo

Gore spomenuti Hugo također je jedan od filmova koji se iz nekog razloga jednostavno uklapaju u božićno/zimsko razdoblje i vjerojatno je odličan izbor ukoliko su i djeca u kući. Poslastica za sve koji vole klišeje s dosjetljivim dječacima avanturistima koje život nije mazio.

6. The Chronicles of Narnia

Još jedan primarno film za djecu koji će utopliti hladne zimske dane je The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, ali i njegovi nastavci. Filmovi koji su snimani po knjigama uglavnom su odlični, što potvrđuje i nekoliko filmova o Narniji. Nešto što kao Jumanji jednostavno želimo pogledati više puta i izgubiti se u svoj mašti koja je pretočena na filmsko platno.

7. Serendipity

Nekim ljudima jednostavno je potrebna romantična komedija kako bi preživjeli blagdane, iako može imati negativne nuspojave ako su solo. Malo sretnih slučajnosti i puno ljubavi čine odlične filmove za gledati u hladnim zimskim noćima, a za sve nas ljubitelje snijega naći će se i poneka divna scena s mnoštvom pahulja. Radnja ovog filma odvija se tijekom božićne sezone u New Yorku, što ga čini iznimno privlačnim.

Još je mnoštvo filmova u kojima se može uživati u ovo blagdansko vrijeme, makar ne imali veze s Božićem. Na kraju krajeva, nisu svi ljubitelji božićnih filmova koji uvelike međusobno nalikuju. Ukoliko nijedan od gore navedenih ne zadovoljava kritirije, uvijek možete pogledati odlični animirani film The Nightmare Before Christmas, romantičnu komediju Love Actually, zatim The Royal Tenenbaums, I Don’t Know How She Does It ili dobru stare drame iz 1994. Little Women i iz 1998. Stepmom. Morvern Callar, s druge strane, odličan je za one koji bi rado pogledali nešto manje veselo.

Be social

Komentari