Knjige

Tri nova naslova iz Frakture koje želite na svojim policama

Vrijeme čitanja: 2 minute

Iako većina vas (nas) vjerojatno čeka Interliber (brzo će to, vidjet ćete!) kako biste obnovili vaš knjižni fond, nikada nije prerano za sastavljanje popisa. Bilo da posjećujete knjižnice pa tek nakon pročitanog odlučujete želite li neki naslov imati u kućnoj biblioteci ili kupujete stihijski i spontano, vodeći se sažetkom na stražnjim koricama knjige – ovaj pregled novih Frakturnih naslova sigurno vam neće odmoći.

1. Wolfram Eilenberger – “Doba čarobnjaka”


“Heidegger, Wittgenstein, Benjamin i Cassirer predstavljaju četiri životne koncepcije i četiri odgovora na pitanje: što je čovjek?”


“Doba čarobnjaka” Wolframa Eilenbergera izvanredni je prikaz velikog desetljeća filozofije (1919.–1929.), na razmeđi uživanja u životu i gospodarske krize, poraća i nadolazećeg nacionalsocijalizma. Uspona Martina Heideggera nalik na komet i njegove ljubavi prema studentici Hannah Arendt. Posrnuća i zanosa Waltera Benjamina, koji je zbog lude ljubavi prema latvijskoj anarhistici na Capriju i sam postao revolucionar. Genija i sina milijardera Ludwiga Wittgensteina, koji, nakon što je potpuno osiromašio, radi kao učitelj u pučkoj školi u donjoaustrijskoj provinciji dok ga u Cambridgeu slave kao “boga filozofije”. I naposljetku Ernsta Cassirera, koji je još u godinama prije nego što je emigrirao iz Njemačke u građanskim četvrtima Hamburga osjetio nadolazeći antisemitizam na vlastitoj koži.

U životnome putu i revolucionarnome mišljenju ove četvorice iznimnih filozofa, smatra Wolfram Eilenberger, nalazimo i temelje iskona našeg današnjeg svijeta. Zahvaljujući autorovu velikom pripovijedalačkom umijeću, “Doba čarobnjaka”, ta retrospektiva dvadesetih godina, podjednako inspirira kao što i opominje, ali prije svega pravi je užitak za čitatelje koje povlači u taj svijet.

2. “Kovač, ili o majstorstvu” (zbornik radova)


“Književnost je strpljiv, mukotrpan posao, naučenjački. Kad već pišeš, ti si posvećen čovjek. Ne možeš pisati između dva žderanja i nijedne pročitane knjige.”


Mirko Kovač bio je, bez sumnje, jedan od onih pisaca čije djelo ostaje generacijama iza pisca da bi se proučavalo, da bi se o njemu raspravljalo. Mirko Kovač bio je i ostao vrstan romanopisac, kratkopričaš, scenarist, esejist i dramatičar. U svakom segmentu svoga rada trudio se dati najbolje, što njegovo djelo i pokazuje.

Tijekom petih Dana Mirka Kovača u Rovinju 2018. niz je znanstvenika, književnih kritičara, pisaca, urednika i redatelja iznosio svoje poglede i razmišljanja o opusu Mirka Kovača. Ti su radovi sabrani ovdje pod naslovom “Kovač, ili o majstorstvu”. Oni su samo jedan mogući pogled na Kovačevo djelo, propituju ga kritički i promišljeno te pokazuju da se djelo, posebno ono poput Kovačeva, može sagledavati iz više perspektiva i da izmiče, upravo jer je majstorski napisano, svakom konačnome sudu.

3. Samanta Schweblin – “Sezona kentukija”


“Uznemirujuće, inteligentno, zabavno i izopačeno.”


Ovo je sezona kentukija.

Počelo je neprimjetno, ali već sada su posvuda, u domovima Vancouvera i Zagreba, Hong Konga i Tel Aviva, Barcelone i Oaxace – ispod bezazlene krinke plišanaca, sa sićušnim kamerama umjesto očiju, naši novi high-tech ljubimci pružaju nam pristup u privatnost tuđih života. Jer, bilo na minutu ili za cijeli život, svaki kentuki spojit će dvije osobe od krvi i mesa – a tko god da smo na suprotnom kraju kamere i svijeta – vlasnik ili biće – uskoro ćemo naučiti da vjera u dobrotu neznanaca može odvesti do nezaboravne pustolovine, neočekivane ljubavi, ali i užasa iz najgore noćne more.

U “Sezoni kentukija” briljantna argentinska autorica Samanta Schweblin podarila nam je još jedan nadasve originalan roman: napet i jezovit triler koji razotkriva uznemirujuću stranu novih tehnologija, ali i prodire duboko u prirodu ljudskog bića. Njezini junaci vode nas do ruba naših predrasuda i propituju granice voajerizma, intimnosti, žudnje i (ne)povjerenja prema drugima, utjelovljujući istovremeno složene odnose čovjeka i onoga što je stvorio.

Samanti Schweblin treba vjerovati: sezona kentukija traje, pitanje je samo kada ćemo to shvatiti.

Be social

Komentari