Glazba

Glamur i glazba – zlatne oskarovske izvedbe!

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Važan dio spektakla i glamura dodjele prestižne filmske nagrade čine i zanimljive glazbene točke. Da se oskarovskoj glazbi pridaje velika pozornost dokazuje i činjenica da je ove godine prvi put prije same dodjele zlatnih kipića organiziran posebni koncert, posvećen isključivo nominiranima u kategoriji ‘Best Original Song’. Nastupale su mnoge glazbene zvijezde uz orkestar, počevši od Williama Butlera iz Arcade Firea do Jilla Scotta koji je uveselio publiku Happy nastupom. Uz predivne glazbene trenutke, naježenost i osjećaj trenutne prisutnosti, bilo je i onih manje slavnih nastupa. Međutim, Ziher za vas izdvaja one lijepe, one zbog kojih ćete lakše dočekati večerašnji dašak glamura preko vaših malih ili velikih ekrana ili zaslona i na trenutak se osjećati kao u koncertnom Royal Hallu ili pak u Dolby Theatru.

Pripremite maramice ili stegnite emocije. Kada Glen Hansard i Marketa Irglova krenu s glazbom, rijetko tko može ostati ravnodušan. Pjesma Falling Slowly iz filma Once osvojila je Oscar 2008. i time nadmašila glazbene uspješnice iz Dreamgirlsa, August Rusha i Disney mjuzikla Enchanted.


Glen Hansard y Marketa Iglová en los Oscars by videoyouth

Nikad dovoljno stari američki znalac rocka, Bruce Springsteen, pomeo je ne samo sve nagrade svojim Streets of Philadelphia, nego i priuštio na sebi svojstven način dirljiv performans. Pjesma je napisana za film Philadelphia, jedan od prvih mainstream filmova koji se bave tematikom HIV zaraze. Oscara je dobio 1994., uz četiri Grammyja i brojne naj-titule koje mogu krasiti jednu pjesmu.

Stajala je sama na toj grandioznoj pozornici u haljini labuda, te godine 2001. i pjevala I’ve Seen It All. Skromnim savršenstvom, Bjork je okitila oskarovsku izvedbu pjesme iz filma Larsa von Triera Dancer In The Dark. Nije bilo dovoljno za Oscara, kojeg je odnio Bob Dylan sa pjesmom Things Have Changed, ali bilo je dovoljno da mnogima na trenutak stane dah.

Ništa bez kraljice Madonne! Zasjala je u stilu dive Marilyn izvedbom pjesme Sooner or Later iz filma utemeljenog na stripu, Dick Tracy. Pomela je publiku i Oscara na 63 dodjeli i svojom gracioznošću osigurala nezaboravan nastup, u toj mjeri da ga je i Billboard uvrstio u top listu najboljih glazbenih oskarovskih izvedbi.

Za kraj nešto svježije. Mlada i uspješna Adele Adkins zasluženo je dobila Oscara za bondovsku pjesmu Skyfall iz istoimenog filma. Zaslužno iz više razloga. Osim što su je kritičari nahvalili uspoređujući je sa Shirley Bassey, Skyfall je bila prva Bond-pjesma koja je osvojila Oscara, uz Brit Awards i Zlatni globus. Valja napomenuti  napomenu da je Oskarovska izvedba ove pjesme  prvi put uživo došla do ušiju slušatelja upravo prošle godine, na 85. dodjeli Oscara.

 

Jasno je da ovoj listi ne bi moglo biti kraja, gdje je tek poplivalo Titanic srce ili jedna od prvih nastupa 14-godišnjeg  Michaela Jacksona s pjesmom Ben? Dok s nostalgijom slušamo prošle oskarovske hitove, evo jedan potencijalni večerašnji favorit iz filma Her. Nastupu Karen O (Yeah Yeah Yeahs) pridružit će se i indie bend Vampire Weekend. Za sad već zvuči obećavajuće, do tad samo možemo čekati 1:30.

Be social

Komentari