Film

Komentar: Postoji li “glamur” mentalnih bolesti na filmu?

Foto: facebook.com/13ReasonsWhy
Vrijeme čitanja: 5 minute

Netflix priprema novi film koji izlazi 14. srpnja, a riječ je o drami To the Bone s Lily Collins u glavnoj ulozi 20-godišnjakinje koja boluje od anoreksije. Još i prije samog izlaska filma javile su se udruge psihologa i psihijatara te reagirale na foršpan filma i unaprijed izražavaju zabrinutost i kritiku zbog mogućeg prikazivanja te mentalne bolesti kao nečeg glamuroznog i privlačnog.

Prije nekoliko mjeseci Netflix je bio na udaru i zbog serije 13 Reasons Whyu kojoj je glavna tematika samoubojstvo 17-godišnje srednjoškolke. Jesu li te dvije priče doista toliko kontroverzne i napadaju li ih s razlogom ili se i dalje kao društvo previše bojimo tabua? Neupitno je da ovo nisu prvi pokušaji prikazivanja mentalnih bolesti na filmu ili seriji niti jedini. Ono što ih možda razlikuje od ostatka filmova i serija slične tematike njihova je namjera pokretanja razgovora i diskusije.

               

Namijenjeno tinejdžerima

13 Reasons Why serija je čija su ciljna publika tinejdžeri i autori serije naglasili su kako im je želja bila potaknuti osviještenost o svemu što se događa u srednjim školama – bullying, ucjenjivanja, seksualna zlostavljanja i u konačnici samoubojstva srednjoškolaca. Njihova je namjera itekako pohvalna jer te stvari ne treba prešućivati niti ih gurati pod tepih. Silovanje se, primjerice, prikazuje kao silovanje, a ne nešto protiv čega se dečki ne mogu boriti pa im se može oprostiti.

Međutim, mnogi su stručnjaci zabrinuti zbog eksplicitnog prikaza samoubojstva 17-godišnje Hannah zbog toga što smatraju da bi moglo doći do kopiranja njene metode. Naime, ona je snimila 13 kazeta na kojima objašnjava što je dovelo do toga da se ubije, posvećujući jednu kazetu jednoj od osoba koje smatra odgovornima. To je osvetnički pohod i kažnjavanje ostalih vlastitim samoubojstvom, a neki smatraju da serija nije dovoljno dobro razradila čitavu tu situaciju kako bi se izbjegla kopiranja, već ispada kao da je to dobro rješenje za suočavanje sa životnim problemima. Također se nameće i ideja da je ljubav jednog dečka mogla promijeniti čitav ishod situacije te se naglašava nesposobnost stručnih službi, što bi u stvarnom životu moglo rezultirati time da tinejdžeri ne potraže stručnu pomoć kada im bude potrebna.

S velikom moći dolazi velika odgovornost

To the Bone se suočava sa sličnim problemima. Iako film još nije službeno ni izašao, već postoji bojazan da će osjetljivi gledatelji, bilo da već boluju od anoreksije ili neke srodne mentalne bolesti ili su tome podložni, biti filmom potaknuti ili ohrabreni, a u samom im se foršpanu prikazuju svi koraci (brojanje kalorija, uvjeravanje da je sve pod kontrolom, izbjegavanje hrane). Redateljica Marti Noxon i glavna glumica Lily Collins obje su u prošlosti bolovale od anoreksije, a pomalo je zabrinjavajuća činjenica da je Collins za ovu ulogu drastično smršavjela (iako ona tvrdi da je to izvedeno “zdravo”).

Ponovno je namjera bila pokrenuti razgovor o anoreksiji, što onda uključuje i ostale slične mentalne bolesti poput bulimije, naročito zbog toga što su anoreksija i ostali poremećaji hranjenja velika tabu tema. Želja redateljice bila je eliminirati krive predodžbe o anoreksiji, a ne prikazati je kao nešto glamurozno i prihvatljivo, baš zbog toga što je i sama prošla kroz iskustvo te mentalne bolesti.

Foto: facebook.com/mymadfatdiary
Gledljivost ozbiljne tematike

Cilj je svakoga filma doseći čim širu publiku. Upravo kao takav medij širokog dosega film ima mogućnost baviti se ozbiljnim i važnim temama, poput raširenosti mentalnih bolesti među mladima i posljedicama koje one nose. Međutim, čak i takva ozbiljna tematika mora imati neku priču koja će film prodati, a to sa sobom donosi opasnost pojednostavljivanja situacija koje su u stvarnom životu mnogo kompleksnije. Sama činjenica da je eksplicitna scena samoubojstva u 13 Reasons Why na noge digla stručnjake pokazuje nam da se i dalje bojimo, bez obzira koliko dobronamjeran bio redatelj (koji se i sam pokušao ubiti). Film ili serija o mentalnoj bolesti istovremeno mora biti gledljiv, ali i vjeran tematici o kojoj želi pokrenuti diskusiju.

Spomenimo još jednu seriju namijenjenu adolescentima koja zalazi u probleme koje mentalne bolesti donose. Serija My Mad Fat Diary izlazila je u Velikoj Britaniji od 2013. do 2015. godine, a govori o srednjoškolki u 90-ima, Rae Earl, koja se upravo vratila kući iz psihijatrijske bolnice zbog samoozljeđivanja nakon što su je u školi maltretirali zbog njene debljine. Ovu seriju nisu nikad napadali, iako se mogu naći i eksplicitne i emocionalno teške scene, upravo zbog toga što je serija zdrava mješavina humora i ozbiljnog. Rae nema osvetnički pohod na svoje zlostavljače, iako je i ona puna bijesa, već svoje emocije izbacuje pišući dnevnik. Pronalazi nove prijatelje, oživljava stara prijateljstva, zaljubljuje se i odljubljuje, a čitavo vrijeme odlazi na terapije kod svog psihijatra, reklo bi se, gotovo normalan tinejdžerski život.

Foto: facebook.com/OneFlewOverTheCuckoosNestFilm
Potreba za razgovorom

Ima još mnogo primjera filmova za adolescente u koje su uključene mentalne bolesti, poput It’s Kind of a Funny Story u kojem se radnja odvija na psihijatrijskom odjelu bolnice s glavnim likovima tinejdžerima koji su se pokušali ubiti ili su tamo zbog samoozljeđivanja, ali je riječ o komediji pa je film u potpuno drugačijem tonu od ranije spomenutog To the Bone. Dalje, Perks of Being a Wallflower također se dotiče samoubojstava i mentalnih bolesti i iako je film dobio većinom pozitivne recenzije, neki su izrazili mišljenje da su glavni likovi glorificirani i da im se pretjerano čestita na njihovoj nekonformnosti.

Neupitno je da nas mentalne bolesti jednako fasciniraju i straše, što objašnjava i potrebu za njihovim prikazivanjem na filmu te strah koji takvi filmovi donose. Dobro je što osobe s mentalnim bolestima više nisu portretirane samo kao zlikovci ili zaostali duhovi u napuštenim psihijatrijskim bolnicama te imamo filmove poput One Flew Over the Cuckoo’s Nest koji nam osvjetljavaju mrak mentalnih bolesti i lošeg tretiranja osoba s raznim poremećajima kako u prošlosti, tako i danas.

Međutim, uvijek se treba zapitati što film želi postići i na koje načine se trudi doći do svog cilja. Zašto su 13 Reasons Why i To the Bone digli toliku prašinu, a nisu izolirani slučajevi prikaza neke mentalne bolesti? Možda se baš zbog toga što žele svojoj mladoj i osjetljivoj publici ispričati nešto važno o opasnostima koje život donosi nalaze pod povećalom stručnjaka i roditelja. Kao nekakvo rješenje nudi se stavljanje upozorenja prije samog gledanja serije i filma, kako bi gledatelji na vlastitu odgovornost mogli odlučiti žele li i dalje gledati ili će radije odustati.

Nemoguće je zadovoljiti sve, stoga treba imati čvrste argumente i hrabrost u ovoj borbi protiv tabua, imajući na umu mogućnost pokretanja novog verterizma jer smo kao vrsta veoma povodljivi.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari