Glazba

Glazbeni vremeplov: Događaji iz prošlosti koji su izrockali povijest

Edit: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ponedjeljkom vas vraćamo u glazbenu povijest i vrtimo neke od zanimljivijih događaja iz svijeta muzike te se prisjećamo raznih obljetnica, rođendana, preranih smrti i rekorda postavljenih prodajom ili najdužim sviranjem. Naš glazbeni vremeplov je pred vama, a sada počinjemo s povratkom u prošlost (i to nakon što smo se 21. listopada vratili u budućnost).

Prije skoro pedeset godina, 1969., na današnji se datum (2.studeni) na sam vrh britanske top liste popela pjesma Sugar Sugar benda The Archies. S obzirom na to da je na broju jedan provela osam tjedana, do danas ostaje ‘one hit wonder’ koji je najduže ostao na samom vrhu neke top ljestvice. Točno trideset godina kasnije, 1999. Foo Fighters su objavili svoj treći studijski album „There is Nothing Left to Lose“ na kojem je prvi put sudjelovao bubnjar Taylor Hawkins.

Sljedeći datum, 3. studeni, 1990. oblježio je Vanilla Ice i prva rap pjesma u povijesti koja se popela na broj jedan američke ljestvice, Ice Ice Baby. Na isti dan je 1957. Jerry Lewis objavio uspješnicu Great Balls Of Fire.

Menadžer Virgin record prodavaonice u Nottinghamu (Engleska) bio je 5. studenog 1997. priveden u policijsku stanicu zato jer je u izlog stavio veliki poster koji je reklamirao novi, legenendarni album Sex Pistolsa, „Never Mind The Bollock’s, Here’s The Sex Pistols“. Nakon toga je prodaja ovog izdanja bila zabranjena u većini tamošnjih prodavaonica, što je svakako zaintrigiralo još veći broj glazbenih entuzijasta.

Rekordna prodaja u SAD-u obilježila je 6. studeni 1993. Pearl Jam je svoj album „Vs“ prodao u 950, 378 primjeraka u jednom tjednu što do danas nitko nije nadmašio; i to nakon što su se grungeri na ovaj datum popeli na sam vrh američke ljestvice.

Kada smo kod rekorda, bitno je napomenuti da je 7. studenog 1975, gitarist Steve Anderson postavio svjetski rekord u kontinuiranom prebiranju žica, a svirao je svoju gitaru punih 114 sati i 17 minuta.

Ovotjedni rođendani

Na današnji datum, 2. studeni, rođeni su Chris Walla ( gitarist sastava Death Cab for Cutie) i reper koji nas je svojim hitom Dillema maltretirao iz dana u dana sredinom nultih, Nelly. Rođendan također slavi i Reginald Arvizu, basist Korna.

Čovjek koji je mijenjao pseudonim onoliko često koliko i čarape, Sean John Combs (aka Puff Daddy ili P Diddy), poznat je po najuspješnijem rap singlu svih vremena, I’ll Be Missing You, ali i kao producent i dizajner odjeće. Reperu možete čestitati rođendan 4. studenog.

Sljedeći pak dan, 5. studenog, broji pregršt rođendana poznatih izvođača. Prvo se definitno mora spomenuti Art Garfunkel (Simon i Garfunkel) rođen 1941. godine, ali i pjevač / tekstopisac Gram Parsons rođen pet godina kasnije. Zanimljivo je napomenuti da, osim izrazito sličnog imena, Bryan Adams i Ryan Adams dijele isti datum rođenja, a to je upravo ovaj dan u jedanaestom mjesecu. Također, slavi se i u familiji Kena Coomera, bubnjara Wilca i Uncle Tupela.

Na kraju tjedna, u subotu 7. studenog, možemo čestitati engleskom reperu Tinieju Tempahu te Robinu Fincku, gitaristu Nine Inch Nailsa i Guns’n’rosesa, a dan kasnije, 8. studenog, rođen je Bonnie Raitt.

In memoriam

Na ovotjedne datume prisjećamo se osoba koje su napustile naš svijet, a zadužile glazbenu povijet. Tako je 6. studenog 1893. preminuo ruski skladatelj Pyotr Il’yich Tchaikovsky, a valja se prisjetiti i Leona Theremina, izumitelja instrumenta koji je po njemu i dobio ime (27.8. 1896 – 3. 11. 1993.). Na 4. studenog ostali smo i bez Freda “Sonic” Smitha (The Sonics, MC5).

Be social

Komentari