nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Glazba

Glazbenici i njihove “podvojene ličnosti”: Umjetnost ili ludilo?

Foto: www.facebook.com/davidbowie
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: www.facebook.com/davidbowie
Foto: www.facebook.com/davidbowie

Vjerojatno svatko ima barem jedan. Alter ego. Svog vlastitog rezerviranog, pristojnog, poslušnog Dr. Jekylla i razularenog, beskompromisnog, egocentričnog Mr.Hydea na trajnom narcisoidnom tripu. Duet Jekyll i Hyde, viktorijanskog pisca Roberta Louisa Stevensona, možda je u popularnoj kulturi najpoznatiji slučaj podvojene ličnosti i alter ega. Osim, naravno, Clarka Kenta koji je danju novinar, a noću spašava svijet kao Superman u lateks odijelu ili Petera Parkera, još jednog novinara koji je noću superjunak. Primjećujete uzorak? Drugim riječima, vi nemate dokaza da ja, danju novinarka, noću ne spašavam svijet u lateks odijelu. Dok razmišljate koje je boje bilo ono lateks odijelo one osobe koja vas je neki dan u kakvom opskurnom dijelu grada junački spasila od pljačke, donosimo vam izmišljene persone u stvarnom svijetu. Jer svaki dobar glazbenik zna napraviti show. Znao je i Ziggy Stardust.

David Bowie – Ziggy Stardust/Thin White Duke

Vanzemaljac protjeran sa svog rodnog planeta na kojem je bio megazvijezda, Ziggy dolazi na Zemlju kao mesija glam rocka, s pratećim bendom The Spiders from Mars koji smišljaju kako smjestiti svom egomaničnom frontmenu. Bowiejev Ziggy Stardust navodno je nastao kao glazbenikov bijeg od problema u obitelji – Bowie je pobjegao u izmišljeni karakter kako ne bi poludio, a Ziggy se prvi puta pojavio pred Zemljanima 10. veljače 1972. na nastupu u Toby Jug pubu u Tolworthu. Stardust je izdao album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, te nastupao u garderobi inspiriranoj Malcolmom McDowellom iz Paklene Naranče, sve dok neočekivano nije “nestao” usred nastupa u Londonskoj areni Hammersmith Odeon 3.srpnja 1973.

Glumački nastrojen Bowie priznao je kako je bio duboko zaglibio u liku Ziggyja Stardusta, koji je postojao i van stagea, dajući intervjue poput onoga u kojem je rekao kako je gay, iako je David Bowie kasnije oženio somalijsku manekenku Iman. Koja je…pa, žena, očito. “I ja sam pao na Ziggyja.” rekao je Bowie u intervjuu iz 1976. “Bilo je vrlo lako postati opsjednut tim karakterom noću i danju. Postao sam Ziggy Stardust. A David Bowie se u potpunosti izgubio. Svi su me uvjeravali da sam Mesija, osobito na toj američkoj turneji. I postao sam beznadno izgubljen u vlastitoj fantaziji.” Kričav, androgin, stran, intrigantan i vanzemaljski, Ziggy Stardust namjerno je zavodio svoju publiku na nastupima stvorivši od sebe medijski kult. Sam David Bowie dajući intervju Russelu Hartyju za sebe je rekao kako voli “skupljati različite osobnosti“.

Iako je Ziggy Stardust je umro, ubrzo ga je zamijenila nova persona pod nazivom The Thin White Duke. Amoralni zombi koji pjeva pjesme o ljubavi ne osjećajući ništa, Duke je bio maskota neke poludjele aristokracije iz fanatičkih kabarea, povezivan s fašizmom, čovjek-šupljina koji preživljava u praznini vlastite glamurom ispunjene egzistencije, govoreći stvari poput toga da je “Hitler bio prva rock zvijezda…kao Jagger…samo što je nastupao pred cijelom državom“. Nastao 1976. pod utjecajem lika Thomasa Jeromea Newtona kojeg je Bowie igrao u filmu The Man Who Fell to Earth, te sve veće ovisnosti o teškim drogama, Duke je snimio funk album Station to Station, navodno živeći na dijeti od kokaina, feferona i mlijeka, uvijek uredno odjeven, hladan i okrutan.

Caleb Followill/Rooster
Iako manjeg intenziteta i pojavljivanja u javnosti, frontmen Kings of Leon Caleb Followill tvrdi kako ima agresivni alter ego pod nazivom Rooster, koji je pojavljuje kad je Caleb pijan. Rooster je navodno napisao i brojne pjesme za KOL, koje je Caleb nalazio ispisane u bilježnicama nakon što bi se probudio pored prazne boce vina. Iako sam Caleb za Roostera kaže da je “šupčina”, te da ga mrzi. Pitanje je jedino tko piše hitove – Caleb ili Rooster? Ili Kings of Leon otkazuju koncerte jer ne mogu kontrolirati Roostera kad se Caleb napije, kao što se dogodilo u Detroitu…?

Bono – MacPhisto/The Fly/Mirrorball Man

Dok su U2 bili na Zoo TV turneji, Bono je otkrio svoju megalomaniju i odlučio od svog uobičajenog sebe koji euforično skače s pozornica da bi bio bliže fanovima (ili ih spašava kao djevojku koju je rulja zdrobila uz ogradu na Live Aid koncertu 1985.), postati u bijeli kreč obojan MacPhisto u zlatnom odijelu s nosom u oblacima. Zamišljen kao vrag koji je u biti ocvala rock zvijezda iz Las Vegasa, MacPhisto se presijavao pod reflektorima kao divovski, šljokicama oblijepljeni skarabej, telefonirajući iz karaktera političarima za vrijeme koncerata i zadivljeno promatrajući sam sebe u ogledalu.

Osim MacPhista, na Zoo TV su nastupali Muha i Diskokugla. Bonov drugi alter-ego The Fly, hodao je uokolo sav u crnoj koži, ne vjerujući nikome, s predimenzioniranim sunčanim naočalama i „dozvolom biti egomanijak“. A Bono je ostajao u karakteru i kad nije bio na stageu, kasnije objašnjavajući kako je “…taj opičeni lik mogao reći stvari koje ja nisam mogao.”.

Mirrorball Man? Diskokugla kao karikatura američkih TV evangelista u srebrnom s kaubojskim šeširom i teškim južnoameričkim naglaskom, koji dolazi propovijedati prodaju automobila. Sliku-svoju-ljubim Mirrorball Man dok se gleda u retrovizoru…

Joni Mitchell – Art Nouveau
Bjelkinja i folk pjevačica Mitchell imala je alter ego zvan Art Nouveau. Art je bio afroamerikanac i svodnik s ogromnim funky naočalama, te se pojavio na naslovnici Mitchellina albuma iz 1977. Don Juan’s Reckless Daughter. Dakle…ako u svakom folk pjevaču čuči jedan svodnik…što ako…Mumford&Sons…postanu…Mumford&The Pimps?

Norah Jones – Maddie

Elegantna i jazzerska Norah Jones u slobodno vrijeme pjeva kao plavokosa Maddie s povezom preko očiju u stilu Zorroa. Indie rock bend u kojem Maddie pjeva stvari poput “And I was off to one side playing an instrument that looked like a baby“, zove se El Madmo, izgledaju poput kakvog izobličenog stripa o superjunacima čije je tekstove pisao David Lynch jedno divno jutro kad se probudio lagano pripit pored kakvog jezera u šumi, odjeven u mrežaste najlonke i sam. Maddie tu i tamo zvuči kao dijete ljubavi JulietteLewis i PJ Harvey.

The Hives – Randy Fitzsimmons

The Hives ima pet članova. Osim kada The Hives pričaju o The Hives te navode kako ih je u bendu u biti šest. Randy Fitzsimmons je (možda imaginarni) šesti član benda, za kojeg Hivesi tvrde da ih je okupio 1993. poslavši im svima pisma u kojima je bilo navedeno vrijeme i mjesto na kojem se tadašnji stranci trebaju naći. Prema javnosti poznatim članovima Hivesa, Randy je tekstopisac, menadžer i “mozak” cijeloga benda, iako ostaje krajnje anoniman te se ne želi pojavljivati u javnosti. Kolektivna halucinacija ili jednostavno način na koji umjetnici komuniciraju? Ili je Randy uistinu kao Banksy, pa je zaista stvaran, ali ga nitko nikad nije vidio…

U glazbenom je svijetu čini se nadasve normalno i poželjno biti u dodiru sa svojim unutrašnjim Mr.Hydeom ili Tylerom Durdenom. Sve OK dok ne dižete zgrade u zrak. I čisto za vašu informaciju, poštovani čitatelji, ovaj tekst nije djelo novinarke Teute Butuči. Ovaj tekst je napisala njena alter-persona Ema Lex. Teuta nije ovdje. Deal with it.

(Visited 287 times, 1 visits today)
Be social

Komentari