Izvedbene umjetnosti

HNK Zajc predstavilo sezonu 2015/16: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli”

Foto: www.facebook.com/ZajcRijeka
Vrijeme čitanja: 3 minute

Slogan nove sezone riječkog HNK Ivana pl. Zajca, koju su jučer na konferenciji za medije predstavili intendant Oliver Frljić i suradnici, jest „Jamči se sloboda mišljena i izražavanja misli“, što je zapravo članak 38. Ustava RH.

Frljić je rekao da je ovaj članak Ustava izabran za moto sezone zato što time poručuju kako riječki HNK ne pristaje na ucjene, ne pristaje na cenzuru niti na autocenzuru, već se nastavlja boriti za slobodu javne riječi. Pritom je najavio i kako će tijekom sljedeće sezone riječki „Zajc“ na različite načine intenzivno radini na internacionalizaciji kazališta.

Dvadeset novih naslova na repertoaru riječkog HNK-a

Hrvatska drama, čiji je Frljić privremeni ravnatelj, najavila je šest premijernih naslova: Krležinu „Hrvatsku rapsodiju u režiji mladog slovenskog redatelja Sebastijana Horvata, koji je prošle sezone u Hrvatskoj debitirao također s Krležom, no s ne baš uspjelom verzijom „Hrvatskog boga Marsa“ u Gavelli. Sljedeći autorski projekt Olivera Frljića je Kompleks Ristić u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala Bitef iz Beograda te makedonskog festivala MOT.

Klasik Tko se boji Virginije Woolf“ Edwarda Albeeja režirat će Nada Kokotović, a u njemu će se prvi put nakon 1991. na scenu jednog hrvatskog nacionalnog teatra vratiti Mira Furlan, posebna gošća sezone. Pred mirovinom“ Thomasa Bernharda dobit će priliku režirati pobjednica Natječaja za mlade dramske autore Morana Novosel.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Renata Carola Gatica režirati predstava za djecu i mlade „Dugonja, Trbonja, Vidonja“ u zajedničkoj izvedbi Hrvatske i Talijanske drame. Sezonu zaokružuje prvi čakavski  mjuzikl „Sušak, Sušak“ Mensura Puhovca i Olje Dešića koji će u koprodukciji s Udrugom Maraton režirati Edvin Liverić, inače glumac u ansamblu ZKM-a koji je režirao jednu od najbolji prošlosezonskih predstava, „Teškoće s izražavanjem“ u Teatru &TD.

Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian također je najavila šest  premijernih naslova: mjuzikl Blu di pinto di blu“ Carla Tolazzija inspiriran festivalom talijanske kancone u San Remu u režiji Mojce Horvat. Una vita da cantare“ / „Otpjevani život“ glumice HNK Zajca Rosanne Bubola u režiji Gianpiera Borgie, zatim predstavu za djecu „Gulliver“ u režiji Anđelke Nikolić te u koprodukciji s Teatrom Capodistria – Gledališčem Koper, te već spomenutu predstavu „Spillo, Ciccio, Falco“ / „Dugonja, Trbonja, Vidonja“.

Tu je i još nekoliko koprodukcija: „Esodo pentateuco #2“ / „Izlazak – Petoknjižje #2“  Runka & Boscara u režiji Marca Di Stefana i u koprodukciji s La Confraternita del Chianti, Associazione K, Teatro Verdi-Teatro del Burato iz Milana, te Omici in pausa pranzo“ / „Umorstva u pauzi za ručak“ Paole Galassi, koja potpisuje i režiju, a riječ je o koprodukciji s La Contrada – Teatro Stabile iz Trsta i BIS Tremila iz Rima.

Ravnatelj Opere Marin Blažević najavio je četiri premijere: operu Andrea ChénierUmberta Giordana pod dirigentskim vodstvom prošlosezonskog gosta Villea Matvejeffa i u režiji Nenada Glavana. Verdijev  „Rigolettopod dirigentskim vodstvom Roberta Homena režirat će Riječanin Lary Zappia, koji se ovim projektom vraća režiji i rodnom gradu. Donizettijeve Le Convenienze ed inconvenienze teatrali/ „Kazališne običaje i neuobičajenosti“ režirat će Aleksandar Nikolić uz dirigenta Igora Vlajnića, dok će Händelovu operu Giulio Cesare in Egitto“ / „Julije Cezar u Egiptu“ režirat Oliver Frljić s Dianom Haller u – naslovnoj ulozi.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Na konferenciji za novinare predstavljen je i novi v.d. ravnatelja Baleta Balázs Baranyai, plesač, koreograf i dosadašnji pedagog riječkog baletnog ansambla. Riječki Balet u novoj sezoni priprema četiri premijere: Baranyaijev autorski projekt „Sex, „San ivanjske noći“  koreografa i posebnog gosta sezone Lea Mujića, „Evolucija plesa Oxane Brandiboura i  Baranyaija, te Gala balet koji će publiku povesti kroz prizore najljepših i najpoznatijih odlomaka klasičnog baleta.

Nova sezona bit će bogata i koncertima, a u sklopu koncertne sezone započinje suradnja s Panonskim filharmonijskim orkestrom iz Pečuha i riječkom Glazbenom školom „Ivan Matetić Ronjgov“.  Od 31. kolovoza počinje upis pretplate, koja će ove sezone ponovno obilovati neuobičajenim i primamljivim naslovima: „Sarah Bernhardt“ za premijernu dramsku pretplatu, „Lovro pl. Matačić“ za koncertnu pretplatu, studentska pretplata „Gustav Klimt“, dramska pretplata „Volim dramiti“, premijerna pretplata „Budi prvi“ te pretplate „Hoću klasično kazalište!“ odnosno „Neću klasično kazalište!“.

Be social

Komentari