Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

HNK Ivana pl. Zajca predstavilo program sezone 2017./18.

27.07.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/ZajcRijeka
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na dan zatvaranja 14. Riječkih ljetnih noći intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević i ravnateljski tim umjetničkih grana predstavili su program sezone 2017./18. pod motom “Opet pobjeđujemo sebe”. “S novom sezonom nemamo problem kao s Riječkim ljetnim noćima – odluke su donesene odavno. Odlučili smo prihvatiti rizik, ne posustati, ne odustajati od programa, ne rasprodati kazalište davanjem u najam, već biti lukobran ozbiljne, odgovorne i vrijedne umjetnosti”, riječi su intendanta Blaževića.

Jelena Kovačić najavila je šest premijernih naslova Hrvatske drame. Anica Tomić režirat će jedan od naizvođenijih i najutjecajnijih dramskih komada njemačkog govornog područja, Büchnerovog “Woyzecka“, dok će “Predsjednice” Wernera Schwaba postaviti redateljica Bojana Lazić. Cijenjeni i hvaljeni koreograf Matija Ferlin u Zajcu će režirati svoju prvu dječju predstavu po motivima pripovijetke Vladimira Nazora “Voda“. “Noćna škola” autorice Vedrane Klepice otvorit će pitanja o tinejdžerima hospitaliziranima u riječkoj Psihijatrijskoj bolnici “Lopača”, a režirat će je Renata Carola Gatica.

ZAJC LAB je program zamišljen kao inkubator novih ideja u suradnji s umjetnicima nezavisne scene unutar kojeg će se ostvariti koprodukcija s Gledališčem Glej iz Ljubljane (Brodar, Novak, Stegnar – “Orgija“) te s umjetničkom organizacijom Autorske inicijative OOUR (Čuljak – “Down, by law“). “Zajc Stand Up” imat će svoju jesensku premijeru u riječkom Kazalištu, dok će reprizno igrati Moliereov “Mizantrop“, Frljićeve “Naše nasilje i vaše nasilje” i “Turbofolk Riloudid”, Bergmanova “Jesenja sonata“, Frljićevo i Blaževićevo “Hrvatsko glumište”, za mlade Verneov “Put oko svijeta u 80 dana”, a za djecu Amodeova “Čuvaj se vuka ili Crvenkapica”.

Foto: HNK Zajc

Rosanna Bubola predstavila je sezonu Talijanske drame rekavši kako će biti u znaku hommagea, prije svega talijanskim autorima. Prva će premijera biti Brešanova “La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto” / “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, klasičan projekt koji se prvi put izvodi ne samo na talijanskom, nego na istrovenetskom dijalektu. Mario Fratti jedan je od najvažnijih živućih talijanskih dramatičara, živi u New Yorku, a u studenom će igrati njegova duhovita i oštra komedija “Sei donne appassionate” / “Šest strastvenih žena”. Predstava za djecu i obitelji “Anche le pulci hanno la tosse” / “I buhe kašlju” Fulvia Tomizzu predstavit će i kao autora za djecu.

“I Giganti della montagna” / “Gorski divovi” nedovršena je Pirandellova drama koja će biti postavljena u režiji Paola Magellija i u velikoj koprodukciji s kazalištima nacionalnih manjina iz Trsta, Temišvara, Subotice i Skopja, a nakon riječke premijere početkom ožujka 2018. uslijedit će i turneja u navedenim gradovima. Reprizno će se izvoditi “La locandiera” / “Gostioničarka Mirandolina”, “Cabaret D’Annunzio” te „Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso” / „Čuvaj se vuka ili Crvenkapica”.

Ravnatelj Opere Petar Kovačić najavio je, osim bogate operne i koncertne sezone, i novi pretplatnički ciklus GALA posvećen gostovanjima u suradnji s različitim partnerima: “Konačno nam u goste dolazi Slovenska filharmonija. Koncertnu sezonu otvaramo uz mladu pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića koji je preselio u New York i imamo sreću što smo ga uopće uspjeli dobiti. Zanimljivo za publiku, za svaki koncert imamo drugog dirigenta – Philippa von Steinaeckera, Yordana Kamdzhalova, Zorana Juranića, Marca Boemija, Pavla Dešpalja te naravno – Villea Matvejeffa. Komorni koncerti bit će u udobnim stolicama partera, a ne više na montažnom gledalištu”.

Foto: hnk-zajc.hr

Naglasak u operi je na talijanskom repertoaru. U režiji Fabrizija Melana, 30 godina od posljednje izvedbe u riječkom kazalištu, vraća se Puccinijeva opera “La Bohème”, a potom sljedi barokna opera “Didona i Eneja” Henryja Purcella pa trilogija Verdi – Shakespeare (“Macbeth”, “Otello”, “Falstaff”), te Bellinijeva “Norma”. Reprizno će igrati “Werther” i “Otello”. Nastavlja se i snimanje albuma, a predstavljanje dvaju novih bit će na Super gala koncertu, prvo u Lisinskom, a zatim i u riječkom Kazalištu s nizom velikih pjevačkih imena (Lucio Gallo, Yusiv Eyvazov, Daria Masiero, Rossana Rinaldi) i čak dva dirigenta (Marco Boemi i Ville Matvejeff).

Novu baletnu sezonu Maše Kolar, nove ravnateljice Baleta, predstavila je v.d. ravnateljica Baleta Kristina Kaplan. “Macbeth“, prema istoimenoj tragediji Williama Shakespearea u koreografiji Maše Kolar na originalnu glazbu Višeslava Laboša, u dinamičnom stilu zahtjevnih sekvenci bogato razrađeno i visokoestetizirano rasplesat će plesače. “U svakom slučaju” koreografa Vigura Gurdua za plesače starije od 40 godina prikazat će starost na zaigrani način, koristeći se plesno-fizičkim teatrom kroz novu formu u kojoj je tijelo arhiv, iskustveno i plesno. Maša Kolar koreografirat će i plesnu predstavu “Veseli Božić nestašne djece” koja na specifičan način pokazuje što je duh Božića bio, a u što se pretvorio danas.

Nagrađivana američka koreografkinja i balerina Gina Patterson donosi neoklasični balet na špicama “Ivica i Marica” prema istoimenoj bajci braće Grimm. Suvremeni balet Maura Bigonzettija “Rossini cards” oduševio je kritiku i publiku diljem Europe i Sjeverne Amerike, a sada će ga postaviti i u Rijeci. Reprizno će igrati “Labuđe jezero” koreografa i redatelja Staše Zurovca. Važno je napomenuti kako od rujna u ansambl Baleta dolaze novi plesači. Od nove sezone kreće i pilot projekt Riječko kazalište mladih “Kamov” pod vodstvom Igora Vlajnića. Upis kazališnih pretplata počinje 5. rujna 2017.

(Visited 226 times, 1 visits today)

Komentari