Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Izvedbene umjetnosti

HNK Ivana pl. Zajca predstavilo program sezone 2017./18.

27.07.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/ZajcRijeka
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na dan zatvaranja 14. Riječkih ljetnih noći intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević i ravnateljski tim umjetničkih grana predstavili su program sezone 2017./18. pod motom “Opet pobjeđujemo sebe”. “S novom sezonom nemamo problem kao s Riječkim ljetnim noćima – odluke su donesene odavno. Odlučili smo prihvatiti rizik, ne posustati, ne odustajati od programa, ne rasprodati kazalište davanjem u najam, već biti lukobran ozbiljne, odgovorne i vrijedne umjetnosti”, riječi su intendanta Blaževića.

Jelena Kovačić najavila je šest premijernih naslova Hrvatske drame. Anica Tomić režirat će jedan od naizvođenijih i najutjecajnijih dramskih komada njemačkog govornog područja, Büchnerovog “Woyzecka“, dok će “Predsjednice” Wernera Schwaba postaviti redateljica Bojana Lazić. Cijenjeni i hvaljeni koreograf Matija Ferlin u Zajcu će režirati svoju prvu dječju predstavu po motivima pripovijetke Vladimira Nazora “Voda“. “Noćna škola” autorice Vedrane Klepice otvorit će pitanja o tinejdžerima hospitaliziranima u riječkoj Psihijatrijskoj bolnici “Lopača”, a režirat će je Renata Carola Gatica.

ZAJC LAB je program zamišljen kao inkubator novih ideja u suradnji s umjetnicima nezavisne scene unutar kojeg će se ostvariti koprodukcija s Gledališčem Glej iz Ljubljane (Brodar, Novak, Stegnar – “Orgija“) te s umjetničkom organizacijom Autorske inicijative OOUR (Čuljak – “Down, by law“). “Zajc Stand Up” imat će svoju jesensku premijeru u riječkom Kazalištu, dok će reprizno igrati Moliereov “Mizantrop“, Frljićeve “Naše nasilje i vaše nasilje” i “Turbofolk Riloudid”, Bergmanova “Jesenja sonata“, Frljićevo i Blaževićevo “Hrvatsko glumište”, za mlade Verneov “Put oko svijeta u 80 dana”, a za djecu Amodeova “Čuvaj se vuka ili Crvenkapica”.

Foto: HNK Zajc

Rosanna Bubola predstavila je sezonu Talijanske drame rekavši kako će biti u znaku hommagea, prije svega talijanskim autorima. Prva će premijera biti Brešanova “La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di Sotto” / “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, klasičan projekt koji se prvi put izvodi ne samo na talijanskom, nego na istrovenetskom dijalektu. Mario Fratti jedan je od najvažnijih živućih talijanskih dramatičara, živi u New Yorku, a u studenom će igrati njegova duhovita i oštra komedija “Sei donne appassionate” / “Šest strastvenih žena”. Predstava za djecu i obitelji “Anche le pulci hanno la tosse” / “I buhe kašlju” Fulvia Tomizzu predstavit će i kao autora za djecu.

“I Giganti della montagna” / “Gorski divovi” nedovršena je Pirandellova drama koja će biti postavljena u režiji Paola Magellija i u velikoj koprodukciji s kazalištima nacionalnih manjina iz Trsta, Temišvara, Subotice i Skopja, a nakon riječke premijere početkom ožujka 2018. uslijedit će i turneja u navedenim gradovima. Reprizno će se izvoditi “La locandiera” / “Gostioničarka Mirandolina”, “Cabaret D’Annunzio” te „Attenti al lupo ovvero Cappuccetto Rosso” / „Čuvaj se vuka ili Crvenkapica”.

Ravnatelj Opere Petar Kovačić najavio je, osim bogate operne i koncertne sezone, i novi pretplatnički ciklus GALA posvećen gostovanjima u suradnji s različitim partnerima: “Konačno nam u goste dolazi Slovenska filharmonija. Koncertnu sezonu otvaramo uz mladu pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića koji je preselio u New York i imamo sreću što smo ga uopće uspjeli dobiti. Zanimljivo za publiku, za svaki koncert imamo drugog dirigenta – Philippa von Steinaeckera, Yordana Kamdzhalova, Zorana Juranića, Marca Boemija, Pavla Dešpalja te naravno – Villea Matvejeffa. Komorni koncerti bit će u udobnim stolicama partera, a ne više na montažnom gledalištu”.

Foto: hnk-zajc.hr

Naglasak u operi je na talijanskom repertoaru. U režiji Fabrizija Melana, 30 godina od posljednje izvedbe u riječkom kazalištu, vraća se Puccinijeva opera “La Bohème”, a potom sljedi barokna opera “Didona i Eneja” Henryja Purcella pa trilogija Verdi – Shakespeare (“Macbeth”, “Otello”, “Falstaff”), te Bellinijeva “Norma”. Reprizno će igrati “Werther” i “Otello”. Nastavlja se i snimanje albuma, a predstavljanje dvaju novih bit će na Super gala koncertu, prvo u Lisinskom, a zatim i u riječkom Kazalištu s nizom velikih pjevačkih imena (Lucio Gallo, Yusiv Eyvazov, Daria Masiero, Rossana Rinaldi) i čak dva dirigenta (Marco Boemi i Ville Matvejeff).

Novu baletnu sezonu Maše Kolar, nove ravnateljice Baleta, predstavila je v.d. ravnateljica Baleta Kristina Kaplan. “Macbeth“, prema istoimenoj tragediji Williama Shakespearea u koreografiji Maše Kolar na originalnu glazbu Višeslava Laboša, u dinamičnom stilu zahtjevnih sekvenci bogato razrađeno i visokoestetizirano rasplesat će plesače. “U svakom slučaju” koreografa Vigura Gurdua za plesače starije od 40 godina prikazat će starost na zaigrani način, koristeći se plesno-fizičkim teatrom kroz novu formu u kojoj je tijelo arhiv, iskustveno i plesno. Maša Kolar koreografirat će i plesnu predstavu “Veseli Božić nestašne djece” koja na specifičan način pokazuje što je duh Božića bio, a u što se pretvorio danas.

Nagrađivana američka koreografkinja i balerina Gina Patterson donosi neoklasični balet na špicama “Ivica i Marica” prema istoimenoj bajci braće Grimm. Suvremeni balet Maura Bigonzettija “Rossini cards” oduševio je kritiku i publiku diljem Europe i Sjeverne Amerike, a sada će ga postaviti i u Rijeci. Reprizno će igrati “Labuđe jezero” koreografa i redatelja Staše Zurovca. Važno je napomenuti kako od rujna u ansambl Baleta dolaze novi plesači. Od nove sezone kreće i pilot projekt Riječko kazalište mladih “Kamov” pod vodstvom Igora Vlajnića. Upis kazališnih pretplata počinje 5. rujna 2017.

(Visited 257 times, 1 visits today)

Komentari