Glazba

Glazbeni vremeplov: Što povezuje The Smiths i Gloriu Gaynor?

Foto: facebook.com/Morrissey
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Morrissey
Foto: facebook.com/Morrissey

Za razliku od svih uobičajenih dnevnopolitičkih pitanja poput: hoće li država propasti, kada će država propasti i zašto nemamo novaca, na pitanje iz naslova je vrlo lako odgovoriti – a odgovor je današnji datum!

Danas, 17. ožujka, ponešto se izdogađalo u glazbenoj povijesti. Tako su The Walker Brothers, legendarna američka pop grupa, davne 1966. godine po drugi put završili na vrhu ljestvice u Ujedinjenom Kraljevstvu svojim singlom The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore koji zapravo i nije njihova autorska pjesma, već obrada Frankieja Vallija. Pjesma je puno puta bila prerađena pa ju je tako kasnije još jednom preradila i pop diva Cher.

Dvije godine nakon što su The Walker Brothers izbacili svoj hit-singl, The Bee Gees su imali svoj prvi nastup uživo na televiziji što je, vjerujte nam, bila puno veća stvar 17.ožujka 1968. godine, nego što je primjerice 2015. kada vjerojatno s svatko s malo upornosti i smisla za humor ili trash može završiti na jednoj od lokalnih TV postaja između dva bloka reklama za tarot.

 

Napokon dolazimo do gore spomenute Glorie Gaynor koja je na današnji dan 1979. godine započela svoju četverotjednu vladavinu top-listama nezaboravnim singlom I Will Survive, koji, ako ste uporni, možete dan danas uloviti barem dva puta dnevno na nekoj od domaćih radio stanica.

Sad već davne 2005. godine (ljudi, pa deset godina je prošlo) otkrivena je vrlo zanimljiva voštana figura u poznatom muzeju Madame Tussauds u Londonu. Naime, riječ je o figuri Justina Hawkinsa iz benda The Darkness koja bi “izazivala” posjetitelje na malo air-guitaranja.  Hawkins je na ovaj neuobičajeni slučaj uzvratio izjavom: “Smatram proces sviranja zračne gitare posve blesavim. Što čini dobrog zračnog gitarista? Alkohol.”

Današnji pregled nećemo završiti s alkoholom, već s bendom s kojim smo otvorili, a to su upravo The Smiths. Na današnji datum su u 2006. godini odbili nastup na Coachelli za koji im je ponuđeno 5 milijuna dolara, pa ako ništa drugo, može se reći da su ostali dostojni sami sebi i svojim uvjerenjima da se neće ponovno okupiti.

Be social

Komentari