Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Komedija zvana uređeno društvo (“I, Daniel Blake”, K. Loach)

18.01.2017. Arman FatićFoto: Discovery Film press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ken Loach, britanski redatelj, u pedeset godina svoje filmske karijere nekako se uvijek nalazio van centra zanimanja širokih masa, što je zanimljivo jer je svoju karijeru proveo upravo prikazujući socijalnu historiju Velike Britanije putem filma. Na svu sreću, Loach je neizostavno ime kada su u pitanju europski filmski festivali te EFA i BAFTA nagrade, pa tako i njegov najnoviji rad I, Daniel Blake do sada je osvojio tri nagrade u Cannesu (Palme d’Or, specijalni spomen  ekumenskog žirija,  Dogmanitarian nagrada), jednu na nagradama Europske filmske akademije (EUFA) te je nominovan za pet nagrada Britanske filmske akademije (Nagrada za najbolji film, najbolji britanski film, najbolji redatelj, najbolji scenarij, najbolja glumica u sporednoj ulozi).

Život ekstremnih apsurda

Loachova socijalna drama, s momentima komedije, prati Daniela Blakea, stolara iz Newcastlea, koji je u 59. godini života ostao bez žene te preživio srčani udar. Zbog lošeg zdravstvenog stanja doktor Danielu ne dozvoljava povratak na posao, što dovodi ovog prosječnog građanina u situaciju da traži socijalnu pomoć, koja mu ipak ne može biti odobrena prema „stručnoj“ ocjeni radne sposobnosti. Danielov jedini izlaz je baciti se na potragu za poslom, kako bi primao državni poticaj za zapošljavanje, ali ipak ne prihvatiti ponuđene mu poslove.

Redatelj razbija monotoniju filma uvodeći i drugu socijalnu priču o samohranoj majki Katie. Ona zbog preskupih uvjeta života u Londonu dolazi živjeti u Newcastle sa svoje dvoje djece i naravno proživljava torturu Britanske birokracije na svojoj koži. Dok je protagonist Daniel do posljednje scene filma umjerena osoba, koja pokušava voditi dostojanstven život, u priči o Jackie dobivamo dodatnu razinu socijalnog dna. Katie je dovedena u situaciju da vodi život na samim ekstremima, radi loše plaćene poslove, koje opet ne stiže raditi jer mora voditi brigu o djeci pa stoga zbog nedostatka financija fizički zapostavlja sebe kako bi njima osigurala normalan život.

facebook.com/IDanielBlake

 Djelovanje, reakcija, emocija

Što to čini film I, Daniel Blake i ostale radove Ken Loacha, vrijednima nagrada? Za početak tu je prizemljeni scenarij, koji je napisao Loachov dugogodišnji suradnik Paul Laverty i koji sjajno oponaša stvarnost prateći računalno neobrazovanog stolara koji popunjava aplikacije i traži poslove putem interneta te pohađa tečajeve pisanja CV-a (koji zahtijevaju inovativnost i fleksibilnost). Pored scenarija tu je i način na koji Loach režira svoje filmove, gdje prema riječima glavnog glumca Dave Johnsa na 22. izdanju SFF-a, Ken zahtijeva od glumaca/ica da razumiju, suosjećaju i sužive se sa svojim likovima. Lavertyjev scenarij je samo vodilja koja je tu da glumce potakne na slobodno djelovanje, iskrenu reakciju i emociju.

Sve u svemu, I, Daniel Blake je teška priča o društvenoj represiji i pomanjkanju empatije u modernom svijetu. Samim time ovo je film na koji neće trčati široke društvene mase željne odmora, što je opet jako pozitivna stvar, jer je mnogo bitnije pokazati ovaj film na glamuroznim festivalima onima koji svakodnevno uživaju u beskrajnim materijalnim bogatstvima. Za njih Loachov bi rad mogao izazvati šok, malo im probuditi svijest, tko zna, možda neke od njih potaknuti na empatiju ili društveno djelovanje. Stoga nadajmo se da će film I Daniel Blake pokupiti što je moguće više BAFTA nagrada i još neko vrijeme kružiti velikim festivalima i buditi svijest među društveno privilegiranima.

Film u distribuciji Discovery Filma možete pogledati u hrvatskim kinima (Cinestar, Kaptol Boutiqe Cinema, Kino Europa).

(Visited 420 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(16 votes, average: 4.938 out of 5)

Komentari