Istaknuto
21.02.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Porin kao hrvatski Grammy? Ma dajte molim vas! Objavljene su nominacije za najvažniju glazbenu nagradu i ponovno nam nije dobro.

20.02.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Lijepa naša svakodnevico, o junačka populacijo internet komentatora - himna je izvedena.

Intervju

Kensington Lima: “Nestalo mi je mjesta u bilježnici pa sam odlučio snimiti pjesme”

12.01.2017. Tin ĐudajekFoto: Anastazija Vržina
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kensington Lima, odnosno glazbena družba Josipa Radića, otvorit će novu, 2017. godinu nastupom u zagrebačkom Vinylu zajedno s djevojkama iz Auguste. Tom prilikom odlučili smo saznati nešto više o tajnovitom umjetniku koji se skriva iz imena Kensington Lima.

Tko je Kensington Lima?

Kensington Lima je, najkraće rečeno, odluka da konačno predstavim svoje autorske pjesme. Nakon otprilike petnaestak godina, nestalo je praznih stranica u mojoj bilježnici s pjesmama pa sam odlučio odabrati najbolje i snimiti ih prije nego kupim novu bilježnicu. Što se tiče sastava, uživo sam do daljnjega sam, ali na snimkama su brojni prijatelji i kolege – neki fino pjevaju, neki lijepo sviraju, a za neke sam pak htio da doprinesu “auri” snimke…

Tko su vam najveći uzori u glazbi?

Za mene je sve počelo s Beatlesima, odnosno njihovom “crvenom” kompilacijom s najvećim hitovima od 1962. do 1966. Taj album bio je moj solfeggio, moj udžbenik engleskog, moja čitanka, priručnik i Biblija. Kasnije su došli Neil Young, CSNY, The Band, zatim Floydi, pa Beck, Wilco i još mnogi drugi, no Beatlesima se ciklički vraćam svakih nekoliko mjeseci. Ipak, u zadnje vrijeme me nevjerojatno puca kalifornijski bend Dawes koje toplo preporučam vašim čitateljima!

Za sada su snimljene tri pjesme. Čeka li nas uskoro jedno konkretno izdanje?

Cijeli album snimljen je u demo formi, sada Mark Mrakovčić i ja u njegovom studiju snimamo pjesmu po pjesmu. Kako koju završimo, tako je dižem na YouTube i Bandcamp, a na kraju ću to sve ukalupiti u CD. Kad će to biti, ne znam, no nadam se da će pogoni za proizvodnju CD-ova preživjeti još koju godinu dok mi to ne smiksamo…

Što je vama važno u glazbi?

Ne znam što je to točno, ali kao desetogodišnjaka me svom snagom pogodilo u prsa. I još uvijek se oporavljam!

Čemu treba dati prioritet; live izvedbi ili kvalitetnim snimkama?

Springsteen je u svojoj autobiografiji lijepo napisao kako je zadaća koncerata da saviju prostor i vrijeme te omoguće istovremeno proživljavanje mladosti, sadašnosti i budućnosti. S druge strane, moguće je reagirati i na snimljeni zapis, sjećam se primjerice jedne emotivne vožnje između Zagreba i Rijeke u kojoj mi je jedino društvo bio glas Stevie Nicks na pjesmi „Silver springs“. Nema razlike između snimki i koncerta, postoje samo uspješno i manje uspješno prenesene poruke.

Jeste li sudjelovali u nekim glazbenim projektima prije ovoga?

Na ovaj ili onaj način sam aktivan u raznim projektima i bendovima, od Valentinota Boškovića preko Buđenja do Beatles Revival Banda. Ali, Kensington Lima je priča koja je u potpunosti autorski i izvođački moja i kojoj dajem prednost nad svim ostalim.

Gdje vas možemo slušati nakon 12. siječnja u Vinylu?

Volio bih vam sad nabrojati razna mjesta, ali trenutno ne postoji ništa konkretno. Za pozive sam, u svakom slučaju, otvoren…

Kakav je to žanr cassette pop?

Casette pop je kovanica koju sam smislio za žanrovsku oznaku na mojoj Facebook stranici. Očito ću ubrzo morati smisliti i neko suvislo objašnjenje. Recimo da je riječ o žanru koji slušatelja vraća u doba kazeta, fiksnih telefona i mlinaca za kavu.

Je li stvarno bilo bolje u vrijeme kazeta?

Nije bilo bolje, iako su neke stvari bile jednostavnije…

Domaća glazbena scena nije nikada bila jača. Tko vam se u zadnje vrijeme dopao i s kime biste voljeli svirati?

Dosta pratim i podržavam kolege kad god i gdje god mogu. No, svakako bih izdvojio Irenu Žilić čiji sam veliki fan i nakon čijeg sam albuma zapravo i poželio raditi s producentom Mrakovčićem. Divim se njenom autorskom pristupu i hrabrosti i nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku za suradnju.

(Visited 804 times, 1 visits today)

Komentari