novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Intervju

Milky Chance: Duo o kojem pričaju hipsteri

Foto: MilkyChance_Facebook.com/MetropolitainClub
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: MilkyChance/Facebook.com/MetropolitainClub
Foto: MilkyChance/Facebook.com/MetropolitainClub

Ako nikad niste čuli za Milky Chance onda najvjerojatnije ne živite u Njemačkoj. Ipak, duo iz Kassela je nevjerojatnom brzinom uspio osvojiti njemačke kritičare i publiku, rasprodati turneju i progurati svoj singl na njemačkim ljestvicama. Nazivaju ih novom senzacijom i nitko ne shvaća kako ovaj duo, koji sami svoju glazbu opisuju kao čudnu mješavinu indie – popa s reggae elementima, može nastati u Njemačkoj te čak postići zavidni uspjeh u zemlji koja prihvaća pjesme na engleskom jeziku samo ako ih pjevaju polugole američke starlete. Ipak, Philipp i Clemens su se nekako uspjeli progurati na njemačko tržište i zaraditi nadimak Do-It-Yourself glazbenika. Jer dok jedan piše pjesme, drugi producira, a prijatelji oslikavaju albume i šalju na adrese fanova. Dva sata prije rasprodanog koncerta u Metropolitain klubu u Traunsteinu, dali su ekskluzivni intervju za Ziher.hr i objasnili kako su uspjeli stvoriti iz hobija karijeru.

Za početak mi recite tko je Milky Chance i otkud uopće ime?

Clemens: Počelo je sve kao solo projekt, snimio sam par stvari i stavio ih na YouTube. Philip je u početku samo povremeno nešto radio, ali nekako smo se razvili u duo, tako da bih rekao da smo duo, s obzirom da smo oboje radili na albumu i zajedno nastupamo. Što se tiče imena, ne znam… To sam davno izmislio i stvarno se ne sjećam što sam mislio u to vrijeme, ali mi se sviđa kako zvuči, pa sam ga zadržao.

Kako ste se uopće upoznali i otkad surađujete zajedno?

Clemens: Znamo se još iz srednje. Tijekom školskih dana smo imali zajednički bend, on je bio basist, a ja gitarist, ali bend se je nakon završene mature raspao, jedan je otišao u Australiju, drugi isto nije imao više živaca za nas, pa smo odlučili samostalno dalje nastavit.

Prije par mjeseci ste otvorili diskografsku kuću Lichtdicht Records, kako ste došli na tu ideju?

Philipp: Ideja je nastala još prije. Nakon mature smo nas dvoje i Moritz sjedili na klupici i pili vino i onda smo zaključili da bi trebali otvorit diskografsku kuću.

Znači, došli ste na ideju tijekom opijanja u parkiću…

Philipp: Točno, tako je i bilo. Doduše to nismo realizirali odmah, ali tijekom našeg drugog koncerta smo upoznali dva lika iz Münchena koji su imali sličnu ideju. S njima smo onda odlučili pokrenut Lichtdicht Records.

Clemens: Htjeli smo tim putem nešto više naučit o glazbenoj industriji, s obzirom da kad smo krenuli nismo imali pojma što radimo, ali polako učimo.

Foto: MilkyChance_Facebook.com/MetropolitainClub
Foto: MilkyChance_Facebook.com/MetropolitainClub

Trenutačno dobro stojite na njemačkim ljestvicama, pogotovo ako se uzme u obzir da album nije u slobodnoj prodaji, već ga se može isključivo naručit preko vaše stranice, jeste već dobili ponude od nekih drugih diskografskih kuća?

Philipp: Da, dobili smo puno ponuda od većih diskografskih kuća, među njima i Sony Music nam je nudio ugovor, ali smo odlučili da je za sad najbolje da ostanemo neovisni.
Je li doleti neki grudnjak ili nešto slično na pozornicu, s obzirom da se djevojke guraju kako bi došle do pozornice?

Philipp: Još nije doletio grudnjak, mislim da to nije više u trendu.

Clemens: Ali mi to i ne želimo.

Ne želite, da djevojke luduju za vama? Imate 20 godina i želite mi ozbiljno reći da vam je svejedno?

Philipp: Pa nije mi svejedno, ali ne stvaramo glazbu kako bi jebali.

Ja sam samo spomenula leteće odjevne predmete, ali dobro…

Clemens: Nije da bi nam smetalo, ali toga još nije bilo.

Philipp: Doduše, pretprošli intervju me je jedna cura isto to pitala, pa sam joj rekao da ga može slobodno baciti, ako želi. Grudnjak nikad nije doletio na pozornicu, ali nas je dočekao kod auta i na njemu njezin broj mobitela.

Clemens, ti pišeš pjesme, je li imaju osobno značenje za tebe?

Clemens: Da, sve su nastale iz nekog određenog razloga. Počeo sam pisati pjesme kao jedan način samopomoći, tako sam se suočavao s nekim životnim problemima.
Onda mi reci koji se problem skriva iza pjesme ”Flash Junked Mind”?

Clemens: E pa baš ga u toj nema! Ta pjesma je nastala više kao izraz jednog stanja, osjećaja kojeg sam imao u to vrijeme. Ali na primjer ”Down By The River” ima svoju pozadinu.

A ta pozadina je…

Clemens: Privatna! Ne, ne pišem pjesme kako bih rekao drugima što me muči i dao im uvid u moje probleme, pokušavam stvoriti takve pjesme koje samo djelomično govore o nekom problemu kojeg sam imao, koje meni pomažu da ga prebolim, a ako se i drugi usput mogu identificirati s pjesmom, još bolje.
Upravo ste odradili prvi dio njemačke turneje, koji vam je bio najgori i najbolji trenutak tijekom turneje?

Philipp: Mislim da je jučerašnji koncert u Hamburgu bio jedan od boljih trenutaka. Publika je bila nevjerojatna i prvi put da sam se osjećao povezano s publikom. Bio je stvarno dobar koncert.

Clemens: A najgori je bio valjda danas ujutro. Zadnja četiri dana smo putovali s još dva benda po Njemačkoj i jučer nam je bio zadnji koncert, pa smo odlučili napravit party. Još uvijek se nisam oporavio od posljedica.

Koji su vam sljedeći planovi?

Philipp: Planiramo europsku turneju, za sad je potvrđeno da idemo u Francusku, Italiju, Španjolsku, Skandinaviju, a možda svratimo i u Hrvatsku. To ćemo još vidjet…

Be social

Komentari