22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Wolf Parade + Harvo Jay: Molimo da ustanu svi dežurni hipsteri

Harvo Jay
[Harvo Jay] Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako je za genijalan koncert potreban jedan procenat talenta i 99 jedinica vježbe i napora prelivenih znojem, jučerašnji je koncert bio kandidat za Nobela. Znoj i talent njegove su neotuđive sastavnice. No sjetimo se da je taj nasumični citat samo drevna verzija wallpapera za samopomoć. Njegov autor, čiča Einstein, rekao je još nekoliko takvih, motivirajućih poruka. Ovom prilikom izdvojit ću onaj u kojem stoji da je mašta važnija od znanja. Pritom ću dodati da je mašta vrlo vjerojatno važnija i od talenta i od znoja. S tim na umu, moram se zapitati, što bi Einstein rekao da se našao u mojoj koži i da o jučerašnjem koncertu počne pisati izvještaj.

“Brate! Zašto laješ na vjetar?”

Vjerojatno bi vas u sam događaj uveo jednim od svojih citata. Dosjetke na stranu, jučer je bio jedan od onih koncerata na kojima sam se više radovala predgrupi, nego glavnoj točki. Ovdje ne moramo govoriti o pojmovima dobar, loš (ili zao). Dovoljno je reći da je Harvo Jay, koji je nastupio prije Wolf Paradea, bend koji se trenutno, uz puno truda i malo sreće, probija na sceni. Reći da imaju malo sreće moglo bi biti i eufemizam, jer su spletom vlastite nesigurnosti i vanjskih okolnosti nezasluženo utopljeni u more bendova koji se probijaju. Jučerašnji koncert maestralno su otvorili pjesmom Superžuto i zatvorili Praljudima. Čini mi se da su sami sebi zamjerili male greške, ali trebali bi znati kakvu su publiku imali – publiku koja, kako moj prijatelj Matija uvijek kaže, nema poštovanja prema sebi.

To je zagrebačka publika koja stalno hoda po nekim koncertima i uglavnom je zadovoljna onim što vidi i čuje. U Osijeku, otkud je Harvo Jay, stvari su drugačije. I bendovi su drugačiji. Poznati su po svojoj (auto)destruktivnoj naravi. Ova trojka nosi u sebi to vrijedno nasljeđe i daleko je od prosjeka u svom žanru, porodu dream noise mitologije. Imaju talenta, imaju volju, a imaju i mašte. Upravo ih posljednje izdvaja iz mase. Njihov nastup ne umara i skrojen je tako da vas uvijek ostavi gladne. Sada kad ih je Žedno uho predstavilo svojoj vjernoj publici, možda im se i sreća okrene pa se zaredaju nastupi po svim rupama u Hrvatskoj. Zapitajte se, otkud će doći najvažniji bendovi naše generacije? Iz Zagreba? Teško.

[Wolf Parade] Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
“Diži sidro, teško se krećem kroz gomile.”

Harvo Jay nas je ostavio gladne, Wolf Parade žedne. Iako sam bila jedna od onih koji su polako cirkulirali od jednog do drugog izlaska, izbjegavajući izlijeve znoja, nije me zaobišla plesna zaraza. Doduše, cinični glas Rodneyja Lindermana mi je rekao “You’ll dance to anything”. Pjesma Dead Milkmena Instant Club Hit često me progoni kad god se nađem na koncertu jednog od najvažnijih indie bendova današnjice. To je više-manje svaki indie bend koji je zadnjih deset godina imao barem jedan club hit. Znam priču o Danu Boeckneru i Azri, sve mi je to vrlo simpatično, to što dobri Kanađani znaju da je Azra velik bend. (Znaju li da Štulić brije da je i Nirvana zapravo kopija Azre?) Ipak, ono što znam o Wolf Paradeu svodi se na tih nekoliko najvećih klupskih hitova i Shine a Light, najbolji među njima.

Zbog toga nisam bila omamljena njihovim sviranjem. Ono je uživo daleko ispred studijskih snimki, ali tako treba i biti pa čemu to spominjati. U tom sviranju nema djelatne mašte koja se vidi kod bendova poput Harvo Jaya. Stoga bi mi bilo puno draže da su svirali danas s E, nego jučer s Wolf Paradeom. Nešto je monotono u tim dobrim bendovima koji se oznoje pred nama, ali zbog čega će se uvijek ustati svi dežurni hipsteri. Za one koji se teško kreću kroz gomile, tu je Harvo Jay.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari