Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Mind Zoo: “Pjesma nastaje kada se goli i bosi podarimo Kozmosu i nektaru bogova”

Mind Zoo
Foto: www.facebook.com/zoo.of.minds/
Vrijeme čitanja: 4 minute

U velikom izboru mladih autorskih bendova za uho nam je zapeo splitski Mind Zoo. Čine ga Toni Ljubić (vokal, gitara), Vale Herman (gitara), Goran Kelčec (bas gitara) i Davor Kamenjarin (bubnjevi). Susreli smo se s njima na festivalu autorskih bendova ST@rt na kojem su proglašeni pobjednicima, a sada smo im dali priliku da sami kažu riječ-dvije o sebi u sklopu rubrike Glazbeni lonac unutar koje predstavljamo mlade i široj javnosti nepoznate izvođače.

Za početak, kako bi se predstavili nekome tko nikada nije čuo za vas?

Za početak bi im rekli “Dobar dan, mi smo Mind Zoo!” te bi im onda rekli da slobodno kliknu na našu stvar na YouTubeu, Soundcloudu ili Bandcampu (barem dok se ne izborimo za redovitu rotaciju na Otvorenom) ili da dođu na naš koncert i da uživaju u našoj mješavini grungea, stoner rocka, metala i post rocka koju ovako zbog političke korektnosti nazivamo alternativni rock.

Koji su vas izvođači toliko oduševili da ste i sami krenuli stvarati glazbu? Drugim riječima, tko su vaši glazbeni utjecaji?

Alter rock scena 90-ih, hard rock 70-ih okidači su za upuštanje u glazbene vode, a kod pojedinih članova i metal bendovi poput Iron Maidena i Metallice te Lamb Of Goda i sličnih.

Današnji utjecaji su bendovi poput Porcupine Tree, A Perfect Circle, Tool, Riverside, Incubus, Mastodon, Pink Floyd, Pearl Jam, Alice in Chains, EKV… Zapravo, utjecaji su u svim rock žanrovima.

Kada ste otkrili svoj talent za glazbu?

Neki ga još uvijek pokušavaju otkriti pa se nemojte začuditi ako netko iz benda odjednom postane majstor na ksilofonu ili trianglu. Ozbiljno govoreći, u većini slučajeva se to ne bi nazvao nekakav talent koliko neka prirodna gravitacija k glazbi, iz čega su naravno i proizašli prvi samostalni pokušaji stvaranja nekakvih koliko-toliko koherentnih zvukova koji su se s godinama i uz puno truda i rada pretvorili u nešto konkretno.

U kojem ste trenutku rekli: “OK, vrijeme je” i predstavili se javnosti?

Izašli smo iz ormara na ST-@rt festivalu autorskih bendova 2016. godine u Splitu i odmah u polufinalnoj večeri osvojili prolaz dalje u finale. Dobar dio naših prijatelja i poznanika je već prije toga imao prilike čuti neke demo snimke naših stvari i svakako su njihovi dobri komentari bili dodatan “vjetar u leđa” za prvi nastup koji je eto uspješno završio.

Gdje održavate probe? Kako izgleda vaša uobičajena proba?

Probe održavamo u Kozmosu, što je zapravo garaža 3×4 u jednom kompleksu garaža. Nebeska tijela koja ukrašavaju naš Kozmos su osb ploče, zalutali madraci, božićne svjećice koje je Toni ukrao mami (i nada se da neće biti posljedica ovog Božića), prazne boce piva, termopeć i raznorazna pojačala te glazbena oprema.

Uobičajena proba započinje nečijim kašnjenjem, povremeno i opremanjem s nektarom bogova (čitaj: pivom) pa se onda krene s nekim jamom koji redovito bude zanimljiv pa čak i snimimo pokoju ideju. Redovito u pauzama porazgovaramo i s našim susjedima iz garaža do gdje su također neki odlični bendovi. Sam sadržaj probe ovisi o nadolazećim stvarima, bilo to snimanje, neka kraća svirka ili duža, rad na novim stvarima, možda slaganje neke obrade, sve ovisi, ali konstantno je Dadino lupanje po bubnju pa pokušavamo iskoristiti preostale godine dok još nešto čujemo da napravimo što bolji materijal.

Zašto engleski, a ne hrvatski jezik?

Rumunjski je pretežak, a mađarski jednostavno nije uopće koherentan jezik. Šalu na stranu, engleski je jednostavno dominantni jezik kod naših glazbenih uzora i redovito na svakodnevnoj bazi slušamo glazbu na engleskom pa je normalno da će se u tom smjeru najčešće razvijati i ideje. Naravno, ima pregršt kvalitetne glazbe na hrvatskom jeziku koju također slušamo te svakako razmišljamo o mogućnosti da pokušamo neku pjesmu i stvoriti s tekstom na hrvatskom jeziku.

Za čime se vodite kada radite autorske pjesme, kako nastaje pjesma?

Pjesma nastaje kada se goli i bosi podarimo Kozmosu i nektaru bogova, haha.

Svaka pjesma ima neki svoj slijed, ne postoji neko pisano pravilo. Nekad se iz nekog jama izrodi dobar dio pjesme koji se kasnije ukrasi s nekakvim idejama, nekad jedan član benda kod kuće osmisli veći dio pjesme pa se na probi to sve skupa slaže, nadopunjuje, testira i odbacuje, sve kako pjesma sama hoće. Svaki član benda svakoj pjesmi doprinosi s nekim svojim stilom i individualnim utjecajima, a dovoljno su nam ukusi različiti da su nam i pjesme žanrovski jako šarolike, što nam sasvim odgovara.

Koji je bio vaš prvi nastup?

Budući da smo već naveli da se Mind Zoo krstio na polufinalnoj večeri ST-@rt festivala 2016. godine u Judinom Drvu u Splitu, možemo sad i navesti prve nastupe uopće svakom članu benda.

Toni – dan škole u Splitu, 2009. godina, pjevao Crnu Ženu od Vuce
Vale – 2004. godine s bendom Identitet u Makarskoj, dok je još furao dreadove kao Mike Eiziger iz Incubusa
Goran – 1999. godina s bendom Boomers svirao covere MC5 na danu grada u Varaždinu
Dado – 2012. godina u kuli Kamerlengo u Trogiru s Flying Headom pred preneraženim turistima

U ožujku ste izdali EP “Temple Of The Heart” u vlastitoj produkciji. Kakav je bio proces rada na EP-u? Koliko je teško bilo napraviti tako nešto?

Puno kablova, mikrofona i nervoze. Kad se nešto snimi slijedi mentalni slom za mentalnim slomom jer ne zvuči kako smo zamislili pa ponovo vidi što bi to moglo bit i dobiješ Hram srca. Kod snimanja EP-a najveći je teret podnio naš basist Goran koji je na sebe preuzeo odgovornost snimanja i miksanja materijala i na tome mu svaka čast.

Zapravo smo čitav EP snimili po nekom brzom postupku, zbog nekih okolnosti koje su vladale u to vrijeme, ali smo iznimno zadovoljni konačnim rezultatom. Golema je prednost kada sam radiš svoj materijal jer možeš doći raditi kada god želiš, nema nikakvih vremenskih ograničenja, možeš opušteno pristupiti svakoj fazi posla i možeš uzeti dovoljno odmaka da dodaš ili oduzmeš određene dijelove u pjesmama. Naravno, financijski je također vrlo isplativo, ali ove stvari navedene prije imaju puno veću težinu u cijeloj priči.

Planirate li uskoro objavljivati nove materijale (singlove, EP, album…) ?

Upravo su u tijeku pripreme za snimanje novog materijala, a postoji šansa i da ćemo opet snimiti neke pjesme s EP-a “Temple of The Heart”. Još uvijek razmišljamo o formatu izdavanja, možda bude jedan album, a možda budu i dva EP-a, sve ovisno o tome kada stavimo sve na papir i vidimo što nam zvuči i izgleda logičnije. Naravno, kada se sve to snimi i objavi, vjerojatno će to popratiti i neki videospot ili možda čak i dva.

I za kraj, postoji li nešto što ste oduvijek htjeli, a niste imali prilike poručiti nekome javno?

Toni je ukrao žvake iz dućana kada je bio 1. osnovne.

Uff, sad kad smo to skinuli sa srca željeli bi poručiti svim čitateljima da mi volimo svirati i volimo stvarati glazbu i usput se družiti s ljudima i piti pivu i da nas slobodno pozovu u bilo koji dio Hrvatske i oklonih zemalja gdje se mogu raditi navedene radnje i da ćemo se rado odazvati!

Hvala Ziher.hr na prilici da se predstavimo vašim čitateljima i hvala Vlatka na strpljenju i ljubaznosti!

ZOO out!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari