Glazba

Izvještaj – Comminor, Triko, Diskodelija: Hladni petak i sklad intimne koncertne večeri

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

“Sedamnaest im je godina tek!” može biti zajednički nazivnik koji objedinjuje kvalitetan glazbeni program, radilo se o 17. izdanju Žednog uha (za koje se zanimljivim koncertima zagrijava) ili pak rođendanu slavne zagrebačke Močvare. Međutim, ono što sinoć nije bilo objedinjeno je publika. Hladni petak malo je ljudi uspio natjerati do još hladnijeg savskog nasipa. Vladala je pomalo sumorna atmosfera jer proljetno zagrijavanje nije impliciralo možda zamišljeno upijanje zadnjih popodnevnih zraka sunca na nasipu uz predkoncertne pive. Srećom, tu je punk koji uvijek vraća životnu radost. Tako je bio i u Močvari gdje je sinoćnji koncert otvoren prvim inozemnim gostima koji su potegnuli do Zagreba iz Švedske!

Mladi i s izrazito ekspresivno pankerskim stavom, večer su otvorili izrazito simpatična i energična petorka Comminor. Svoju glazbu nazivaju neopunkom i jako vole Zagreb pa tu sviraju već treći put, od kojih je jedan posjet bio i na zagrebačkom InMusicu koji uvršavaju u svoje top nastupe. Prvo mi se činilo da se radi o grupi mladih prenadobudnih ‘klinaca’ koji pokušavaju ni iz čega napraviti razuzdanu punk žurku. Unatoč potpuno nezainteresiranoj raštrkanoj šačici ljudi, Comminorci su pošteno izrokali svoje ne mareći apsolutno ni za što osim da prenesu svu tu nagomilanu energiju nesebično van. Već na drugoj pjesmi basist je uskočio u praznu publiku radeći velike krugove samozadovoljno trzajući instrumentom okolo što se poslije samo ponavljalo, šireći radijus kruženja po publici. Gitarist je čak zaokružio sve do šanka. Osim krugova, servirali su poletan, čisti, veseli punk koji je razbudio i razdrmao sve prisutne i pripremio ih na beogradsku poslasticu koja je uslijedila.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Ono što je najviše moje pažnje zasluženo obuzelo je divna beogradska četvorka Triko. Zasigurno jedan od skrivenih dragulja naše regionalne scene za koje vjerojatno niste čuli, ali za neko vrijeme kad se digne hype kod nas mogli bi postati itekako zapamćeni. Mistično izmjenjivanje sanjivih vokalnih pop dionica zavijenih u mračne gitare pružili su instant zadovoljstvo. S nevjerojatnom lakoćom obuzimaju slušatelja lijepo i jednostavno, a dok bas i bubanj probijaju, vilinski back vokali sve zavijaju u maglovitu atmosferu nalik onoj Žena ili pak Bitipatibija. S druge strane prisutne su igre s psihodelijom na tragu grupe Ti. Kratke pjesme nevino zavode snažnim prijelazima, a repetativne gitarske dionice djeluju u funkciji atmosferičnosti. Moj osobni favorit je pjesma Radna subota u kojoj je osjetna navedena izmjena snažnog i nježnog, post rock progresija nasuprot mračnom ‘indijeju’. Preporučam da si poslušate ovu iznimnost i imajte ih u vidu za poslušati u nekom, nadam se, nadolazećem live izdanju.

Zvijezde večeri su zasigurno bili šibenski post-punkeri Diskodelija koji su uspješno zvukom zaokružili ovo koncertno-glazbeno putovanje. Diskodelija je izvrstan primjer transžanrovskog benda. Našlo se tu svega – mračnih stoner gitarskih rastezanja s mrkim gitarskim solažama i sigurnih britkih bubnjeva. Na trenutke su me podsjećali na ‘raniji’ VVhile, ali i na alter velikane Šumski. Nažalost, vokali se nisu pretjerano jasno razabirali, ali ono što je vodilo u sva tri slučaja nastupa zasigurno je zvučni dio priče koji je bio skladno zaokružen. U izmaglici kraja ove lijepe, hladne večeri došlo je i do sramežljivog bisa za intimni koncert pred šačicom publike.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari