Istaknuto
19.02.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna Ziherova nova pošiljka glazbenih singlova broji sedam kandidata za sing tjedna. Glasati možete do sljedeće srijede.

10.02.2020.

Vrijeme čitanja: 11 minute „Late is the hour in which this conjurer chooses to appear!“ - prosiktao bi na mene vjerojatno Grima Wormtongue kada bi mogao vidjeti da albume od studenog i prosinca izbacujem krajem siječnja.

Glazba

Izvještaj- Jex Thoth: Jefferson Airplane na Praxitenu

02.10.2015. Luka SinkovićFoto: Good Vibrations /Sanja Matić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Good Vibrations nas je uz detaljan pregled aktualnosti na domaćoj sceni ponekad znao iznenaditi organizacijom nekog inozemnog gostovanja. Jex Thoth je vjerojatno i najzvučnije ime do sada, što ima apsolutnog smisla, jer je pokazatelj da ovaj program organizacijski raste.

Foto: Good Vibrations

Foto: Good Vibrations / Sanja Matić

Za uvod u odličnu večer poslužio je repertoar benda Black Monastery. Radi se o friškom bendu koji je u srijedu u Vintegeu odradio svoj premijerni nastup, a članovi su već svirali u bendovima kao što su LIV, Descender, Mrtvi Petak i Out Of The Void. Njihova heavy/stoner filozofija zvuči iznenađujuće dobro, tako da od benda očekujemo još i više na sljedećim nastupima, ali i na snimljenom materijalu. Jedina stvar koja me zasmetala jest izlizani sample Juliusa Roberta Oppenheimera, koji je nastao nakon Trinity testa u kojem je testirana prva atomska bomba. Širom poznati citat „Now I am become Death, the destroyer of worlds“ koriste i bendovi poput Minska, Aborteda, Nadje, pa čak i Linkin Parka.

Foto: Good Vibrations

Foto: Good Vibrations / Sanja Matić

Sljedeći se na pozornicu penju Mist, slovenski doom bend sastavljen od ženskih članova, osim gitarista, koji je novi član benda. Budući da sam iz najave shvatio da je bend dva puta, zbog potražnje, ponovno izdavao demo album, od nastupa ali i glazbe benda očekivao sam daleko više. Najveći je problem pjevačica čija će vas mimika ubiti od smijeha, prije nego što uopće probavite njihov glazbeni minimalizam – a ovog je puta minimalizam u negativnom kontekstu. Apsolutno neinteresantna, poluprazna glazba. Izvukla ih je obrada pjesme Relentless tradicionalnog američkog doom benda Pentagram.

Foto: Good Vibrations

Foto: Good Vibrations / Sanja Matić

Interesantni su bendovi iza čijeg glazbenog opusa i scenskog nastupa postoji neka priča. U ovom slučaju ona kaže da se bend zove po pjevačici, iako to ne biste rekli na prvu (Jex Thoth – Jessica Bowen). No priča spominje i palež „svetog drva“, dizanje svijeća, orguljašku rezonancu klavijatura, a sve se to događa u nedostatku reflektirane svjetlosti. Neki će nastup iz navedenih razloga prozvati okultnim, mističnim ili magičnim, no sve je to samo alat za pojačavanje psihodeličnog iskustva koncerta. Kakvog li demonskog osjećaja. Na stranu sa sarkazmom, kompletan je ugođaj genijalan pa je iz tog razloga i ozbiljnost koncerta na desetoj razini – za razliku od facijalnih ekspresija pjevačice Mista, koja je svojim pogledom istovremeno mogla i rasplakati i nasmijati bilo kojeg petogodišnjaka, međutim sumnjam da je to željela. Jessica Bowen ogrnuta je u nekakav plašt s kukuljicom, rijetko mičući kosu s lica. Svjetlost je minimalna, tek tolika da se vide obrisi glazbenika, jedino je bubnjar nešto vidljiviji. Prirodno je željeti vidjeti emociju na licu glazbenika, no ista ta nemogućnost vizualnog doživljaja pospješuje mogućnost jačeg upijanja glazbe. Moć benda je upravo u minimalizmu kojeg popunjava psihodelična atmosfera klavijatura, ali i odličan vokal karizmatične Jex.

Foto: Good Vibrations

Foto: Good Vibrations / Sanja Matić

Repertoar je dobrim djelom bio orijentiran na glazbu sa zadnjeg albuma „Blood Moon Rise“, što uopće nije loša stvar. Međutim, kako to uvijek biva, neke bitne stvari su izostavljene. Primijećen je izostanak Warrior Woman, ali i odlične Psyar. Nerijetko će vas atmosfera benda podsjetiti na rock istomišljenike Jefferson Airplane – no oni bi zvučali kao Jex Thoth tek nakon kartice Praxitena.

Zabavno je uočiti kako je jedna kompletno zaboravljena scena dobila svoju večer na početku nove koncertne sezone. Ono čega u Zagrebu fali jesu doom koncerti, upravo je iz tog razloga smirujuća činjenica da smo od nedavno dobili i nove lokalne predstavnike, dok ćemo slovenskima reći neka ponove lekciju i prestanu nasmijavati djecu.

(Visited 89 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari