Glazba

Izvještaj: Kandžija i Gole žene uljepšali studeni u Varaždinu

Foto: Robert Midžić / Tuborg Open Fair
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tuborg Open Fair prošle je subote, 14. studenog, u Varaždin doveo Kandžiju i Gole žene te Chew the Fat! Cro ekipu. Ako se ne varam, Kandžija je u Varaždinu posljednji put nastupao na Špancirfestu 2013. godine. U međuvremenu je izašao live album „Folder s Golim ženama“ te ovogodišnji singlovi Crkva i Ja se zovem koji najavljuju novi album.

Mjesto novog susreta bio je Rogoz, podrumska scena varaždinskog kazališta. Ta je činjenica osječkog repera fascinirala cijeli koncert i gotovo između svake pjesme morao je nešto prokomentirati o toj temi. Oko 23:30 na pozornicu se popeo mladi MC Tone Tuoro i malobrojnoj publici predstavio nekoliko pjesama sa svojih EP izdanja. Nisam baš bio upoznat s njegovim radom, no odradio je dojmljiv nastup, demonstrirao zaista odlične vokalne sposobnosti te od publike uspio izmamiti pozitivne povratne reakcije, što je bila dobre uvertira u glavne zvijezde večeri.

Foto: Robert Midžić / Tuborg Open Fair
Foto: Robert Midžić / Tuborg Open Fair

Ponoćna svirka počela je oko 23:50 na već standardan način, s kratkim instrumentalnim uvodom iz kojeg su „izrasle“ nabrijane Duge kandže. U sekundi se broj ljudi u gledalištu više puta povećao. Razglas se od samog uvoda pokazao izvrsnim, za što je zaslužna produkcija Tuborg Open Faira, a zbog brojnih distorzija i jakog basa nije pretjerano reći da se cijelo kazalište treslo. Sjajan početak seta žestoko se nastavio s pjesmom Bič s Kandžijinog prvog albuma „Narodnjaci“, nakon čega se plesni podij rastvorio uz live genijalnu pjesmu Crkva, definitivno jednu od najboljih hrvatskih pjesama 2015. godine. Na nju se nadovezala još jedna nova stvar, Nema labavo, pamtljivo po simpatičnoj igri riječi.

Središnji dio koncerta protekao je u nešto umjerenijoj atmosferi, više su pjesama kratili ili prekidali, a i publika se malo prorijedila. Koliko god bio urnebesan, izgleda da je Kandžijin humor ipak nekima bio too much, a i njihov bučni instrumentalni Rage against the machine zvuk nije za svačije uši. No, brz na jeziku kakav jest, Kandžija  je s brojnim komentarima piknuo u sridu, pa je uz pjesmu Mađarska prokomentirao stanje s izbjeglicama i susjednom nam državom, a klasik Betmen s prvog albuma posvetio je bivšem varaždinskom gradonačelniku Čehoku.

Foto: Robert Midžić / Tuborg Open Fair
Foto: Robert Midžić / Tuborg Open Fair

Još jedna nova stvar Kruva, masti, paprike nanovo je zagrijala atmosferu, nakon čega se klupskim prostorom razlio HŽ, svima rasparao uši i pokrenuo kolektivnu šutku. Rogoz se ponovo popunio uz trijumfalno izvedeni Donji Miholjac, a kraj regularnog seta pripao je još jednom razigranom klasiku, Biciklu. Iako ponekad oklijevaju svirati tu stvar uživo, na bisu smo dobili nadahnutu i produženu, no istovremeno recesijsku verziju hita Jelena. Naime, refren je promijenjen u: „Jelena, jako si dužna, slobodno jedi, nemoj biti dužna, sto maraka, vrati mi sto maraka…“ Ono što su mnogi vjerojatno još čekali bio je najnoviji singl Ja se zovem, izdan prije koji tjedan, no pjesmu nisu odsvirali. Umjesto toga je Kandžija u suho odrepao prvu strofu i refren.

Sve u svemu, bio je to još jedan odličan koncert osječkih rock-repera koji su trenutno jedni od najboljih hrvatskih koncertnih izvođača. Brojne rime nadopunjavale su odlične solaže na gitari, a bend je u svojoj spontanosti besprijekorno uigran. Jedina zamjerka koncertu bilo bi to što nije bilo više publike, a Varaždince ovog puta nije privukla ni Chew the Fat! ekipa, osim ako do Rogoza nisu navratili u zaista kasnim noćnim satima.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari