Glazba

Izvještaj – Libar (Klub Zenta, Split): Neosporna kemija i dobra glazba

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Melem za uši koji je Splitu nedostajao neko vrijeme mogao se nabaviti sinoć, 6. srpnja. Klub Zenta ugostio je grupu Libar koja je s otvorene pozornice otjerala sparinu ljetne noći i ispunila zrak dobrom energijom. Poznati su oni svojim sugrađanima koji su ih došli poslušati i koji s koncerta zasigurno nisu otišli nezadovoljni. Libar su svoj put od klape do pravog benda opisali u intervjuu, a da je to pravi put za njih potvrdili su i ovim koncertom.

Da misle ozbiljno pokazali su prvom pjesmom. Glasnije je u samome startu privukla pažnju na pozornicu i njih osam koji su, do samog kraja, bili povezani energijom vidljivom i onome tko ih vidi prvi put u životu. Nisu ostali tajna skrivena u sjenu vala iako su nastupali uz more, a posebnu su pozornost dali gitarističkoj solaži koja je dodatno opravdala ime pjesme. Sljedeća stvar je bila Na putu prema njoj koju je publika dočekala s odobravanjem, ali Kapi su potaknule prve ovacije. Svijet nije crno-bijela kugla, boje su dobrodošle i Libar vrlo zorno kroz stihove objašnjava kako svemu treba malo boje; sve će zračit´malo bolje; bit´će toplije.

Uz to što odašilju pozitivne poruke, bend i vizualno daje neke stvari do znanja. Kada se njihovih pet vokala poreda u liniju, kao da grade živi zid. Kada prime stalke u ruke, mikrofoni postaju njihovo oruđe. A kada stavu pridodaju vokale, oni postaju i svojevrsna glasovna barijera koja ne propušta ništa iza sebe, već isključivo emitira ono što su naumili. Impozantan stav nije prijeteći, naprotiv, toliko je dobronamjeran da će i najzahtjevniji shvatiti poruku.

Foto: Ziher.hr

U nastavku koncerta uslijedila je prva obrada večeri, Haustorova Bi mogo da mogu, a nakon nje Meni se dušo od tebe ne rastaje koja u njihovom višeglasju zvuči sasvim prirodno i, uz svo poštovanje prema originalu, možda čak i bolje. Iako je Libar splitski bend, jedina dalmatinska pjesma na sinoćnjem repertoaru bila je obrada Pusti da ti leut svira. Stara je pjesma u novom ruhu izmamila nostalgične osmjehe nešto starijem dijelu publike. Odluka da Dite otpjevaju usred koncerta bila je pun pogodak. Bez puno najave, s prvim taktovima pokrenuo se žamor, a pogledi su stremili k pozornici. Kao da su svi jedva dočekali čuti pjesmu koja je bendu donijela najviše u karijeri i pomaknuli su se još bliže pozornici.

Libar su poznati i po svojim obradama najrazličitijih pjesama pa se u nastavku moglo čuti Tebi pripadam Dine Dvornika, Let’s Dance Davida Bowieja, Freedom Georgea Michaela, Enjoy The Silence Depeche Modea. No ona koja je mene skoro koštala ozljede koja je mogla biti uzrokovana kablovima oko ton majstora bila je Hysteria benda Muse. Nimalo ne umanjujem ljepotu i kvalitetu autorskih pjesama Libra, već sam ovu obradu izdvojila kako bih prikazala njihovu sposobnost i spremnost i na najzahtjevnije izazove.

Koncert su priveli kraju s Road To Nowhere Talking Headsa, a za posljednju pjesmu na pozornicu se popela i mlada splitska pjevačica Ana Uršula Najev kojoj su članovi benda pjevali bek vokale, dok je ona srčano pjevala Rolling in the Deep od Adele. Uz zahvale i pozdrave oprostili su se od publike koja je željela čuti još, ali institucije ove države su sinoć radile svoj posao (čitaj: policija je upozorila na situaciju na satu).

Pet vokala, gitara, bas i bubanj okupljeni pod imenom Libar isporučili su dozu dobre glazbe. Bilo da žmire ili gledaju dok pjevaju, bilo da stoje ili skaču po pozornici (ili s nje), njihova međusobna kemija je neosporna.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari