Glazba

Izvještaj – MIMO: Pitki pop rock Barbara i Marka Mrakovčića u Gorgoni

Foto: Matej Čelar / MIMO / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nastupom dva eklektična domaća benda otvorena je treća po redu sezona programa MIMO u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Sam program „Medijskog Inventara Muzičkih Originala“ koncipiran je oko promocije mladih i nedovoljno afirmiranih bendova domaće scene, a ovogodišnje izdanje su otvorili istarski Barbari te Mark Mrakovčić Trio. Nedovoljna zastupljenost domaće, za sada još uvijek underground scene, velik je problem za sve njene članove, a samim time i za publiku koja jednostavno ne dobiva priliku čuti što se sve novo događa zbog svojevrsnog medijskog bojkota gotovo svega s predznakom „alternativno“ ili „drugačije“ − pritom rezervirajući vrijedni medijski prostor za već suhoparne pop rock reinkarnacije i dinosaure domaće glazbene scene. Upravo tu kreće priča s MIMO i pokušajem da se uz medijske partnere ispravi nepravda koja svoje korijene vuče još od davnih dana.

Foto: Matej Celar / MIMO / Ziher.hr
Foto: Matej Čelar / MIMO / Ziher.hr

Mark Mrakovčić Trio sinoć je nastupao prvi pred sasvim solidnom brojkom posjetitelja, koja se tijekom nastupa postupno povećavala. Sam trio već neko vrijeme nastupa kao predgrupa brojnim domaćim bendovima iz širokog žanrovskog spektra te su postali svojevrsna underground atrakcija, vjerojatno najviše underground od svih s obzirom na činjenicu da nemaju snimljenog studijskog materijala već je njihova publika (koja zaista postoji) naučila dobar dio repertoara vjernim praćenjem njihovih nastupa. Osovinu benda čini Mark Mrakovčić, prava producentska zvijezda naše male glazbene scene. On je ujedno i započeo ovaj projekt svirajući u solo aranžmanu s akustičnom gitarom da bi tek kasnije oformio bend i s njim počeo raditi na novom materijalu. Njihov glazbeni stil može se opisati kao eklektični garage rock kojem poseban štih daju klavijature u režiji Ivana Vondračeka. Klavijature ne bi bile ništa spektakularno niti inovativno da ne reminisciraju na klavirske izvedbe u nekom prašnjavom, viskijem natopljenom saloonu na američkom Divljem zapadu. Distorzirani riffovi, solidna bubnjarska pratnja te nezaboravne klavijature − sve to podebljano Markovim odličnim vokalom − čine vrlo pitki, na momente vrlo pop zvuk. No ono što odvaja Mark Mrakovčić trojac od ostalih sastava na sceni jest karizma. Uvijek dobro raspoloženi, momci daju sve od sebe, svatko na svom polju te duhovitim doskočicama između pjesama i duhovitom lirikom bez imalo sumnje zabavljaju sve prisutne. Od Tepesh Blues pa sve do Red Meat, Mark Mrakovčić nema loše pjesme; ima samo nekoliko stvari koje su jednostavno bolje od svih ostalih. Jedino što nam sada preostaje jest pričekati da napokon snime nešto u studiju. I da odsviraju prokleti Gay Fish.

Foto: Matej Celar / MIMO / Ziher.hr
Foto: Matej Čelar / MIMO / Ziher.hr

Barbari već duže vrijeme potresaju scenu svojim odličnim indie pop rockom. Od svog prvijenca „Monfiorenzo underground“ pa sve do odličnog „Santa Barbara“, bend uspješno oko sebe okuplja sve veći broj obožavatelja, a sinoć su pokazali i zašto. Činjenica da je koncert bio sjedeći nije nimalo utjecalo na vrckavi bend te su odradili odličan koncert prepun prštave energije i dobre atmosfere. Izveli su dobar dio svog repertoara, a u njemu i svoje najveće hitove poput 4, Ma nema veze i Mjesečina, te su ih izveli izvanredno, često i bolje nego na studijskim izvedbama. To je još jedna od bitnih stavki veznih uz ovaj bend, live uspijevaju biti na još višoj razini zaokupiti i zaintrigirati slušatelje. Barbara Munjas, sad već standardno, pokazala se kao odlična frontwoman, što zbog na momente impresivnih vokalnih sposobnosti, što zbog čiste karizme i očito velike želje za sviranjem nakupljenog materijala. Tri gitare, bas i bubanj odlično odrađuju svoj posao, zvuk je kompaktan i čist s dovoljno zanimljivih instrumentalnih izleta u žanrovska polja funka, indie glazbe ali i sasvim solidnog pop rocka. Upravo to Barbari i jesu. Oni su bez imalo sumnje najbolji domaći pop rock bend koji jednostavno ne dobiva dovoljno prostora u medijima te na festivalima. Duhovita ali ne i plitka lirika, odlični vokalno-instrumentalni aranžmani te kvalitetno odrađeni nastupi uživo su sve vrline koje Barbari imaju te ih redovito pokazuju svim žednim ušima. Jedini problem za sada jest broj tih žednih ušiju, a to je pak nepravda koju ovaj program pokušava ispraviti.

Foto: Matej Celar / MIMO / Ziher.hr
Foto: Matej Čelar / MIMO / Ziher.hr

Činjenica jest da godinama, ako ne i desetljećima, domaćom scenom vladaju neinspirirane kreature nastale kao reciklaža prošlih vremena ili pak blijeda kopija svojih inozemnih kolega koji su uspjeli uloviti zeitgeist. Četiri akorda i tekst o tome kako rijeka neće zrakom teći nije nešto što bi trebalo ikada biti pušteno na radiju ali se pušta na redovitoj bazi samo zbog činjenice da je toliko bezlično da ljude nije briga što slušaju jer ne obraćaju pozornost na ono što svira. Glazba nikada ne bi trebala biti samo pozadina, no to je ono što danas ljude najviše privlači − to ili da je nešto izrazito „catchy“. Bend poput Barbara zaslužuje puno više od onoga što im se pruža. Zaslužuju rasprodane nastupe i prazne police dućana domaćih diskografa, zaslužuju da ih se sluša. Projekt MIMO tome i služi, da publika kroz nastupe uživo upozna scenu koju inače ne bi, nadajmo se da će im to i uspjeti jer ne postoji razlog da se bend koji studijski i uživo zvuči odlično ne svidi i široj publici.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari