Glazba

Izvještaj – Natali Dizdar (Pogon kulture): Riječko mjesto za sve

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon kraće koncertne pauze, riječki se Pogon kulture jučer vratio na velika vrata koncertom Natali Dizdar. Dupkom pun Pogon već je oko 22 sata nestrpljivo iščekivao Natali i njen bend da se popnu na pozornicu i počnu svirati, a ništa manje euforični nisu bili ni glavni akteri večeri. Natali i četveročlani bend prvim su taktovima odmah osvojili okupljene i u nešto manje od dva sata potvrdili zašto je Natali važno ime hrvatske glazbene scene. Riječka je publika pak pokazala da se Natali itekako ima razloga vratiti u Rijeku jer ni nakon kraja koncerta nikome nije bilo dosta.

Tijekom koncerta Natali je šetala repertoarom svoja dva albuma, ali i odsvirala neke od pjesama koje će se naći na njenom novom albumu koji bi trebao izaći za mjesec dana. Da Natali ima opasan glas zna vjerojatno svatko tko je nekada čuo neku od njenih pjesama, ali koliko je taj glas zapravo moćan uživo, to treba čuti uživo da bi mogli vjerovati. Kristalno čist, zvonki Natalin glas u kombinaciji sa sjajnim bendom jednostavno daje jednu sasvim novu dimenziju svim tim dokazano sjajnim pjesmama. Svemu poseban šarm dodaje i Natalin profinjeni humor kojim komunicira s publikom u vrlo odmjerenim dozama. Par britkih komentara, par odličnih izvedbi i eto vam koncert koji biste odmah ponovili.

Nije Arsen pisao za svakoga

Rijetko se tko može pohvaliti pjesmama koje je napisao Arsen Dedić, ali Zamijenit ću te gorim nezamisliva je u bilo čijoj izvedbi osim Nataline. Slično je i s Mjesecu je dosadno, pjesmom koju je napisao Darko Rundek, ali i svakom drugom pjesmom koju Natali jednom otpjeva. Tako je recimo jučer otpjevala Out of Time, obradu Blura koju će uvrstiti na novi album, a koju mi je već danas teško pamtiti u originalnoj verziji jer mi u glavi samo odzvanja Natalina izvedba. Ništa drugačije nije ni s Osloni se na mene, pjesmi velikoga Olivera Mandića, koju je učinila tako svojom da dok je pjevate stvarno vjerujete da je to baš ženska pjesma koju i u originalu izvodi žena.

Foto: Ziher.hr
Kad otpadne jedan ostane Mjesto za  jedno

Dvaput smo jučer čuli Mjesto za jedno, novi singl koji je napisao Dino Šaran (op.a. koji sa svojim Letu Štukama pjeva o Mjestu za dvoje). Pjesma za prekide (kako je Natali objasnila, prvo je bilo mjesto za dvoje, ali, eto, jedan je otpao) i njihovo preživljavanje našla je svoje mjesto među publikom koja već vrlo dobro barata stihovima. Sjajna glazba, sjajan tekst i sjajna izvedba i eto još jednog dokaza da pop može biti i kvalitetna i ozbiljna glazba. Ne daj, prvi Natalin singl u karijeri, pjesma je koja donosi dobro raspoloženje, poziva na ples i donosi sunce i kada je u Rijeci opći potop kakav je bio jučer. Grijeh, Stranac ili Zašto bih ti rekla to u live izvedbi zvuče još bolje nego na albumima i prava su afirmacija ženskoga pisma u glazbi.

Kada bih u nekoliko riječi trebala opisati jučerašnji koncert, rekla bih: Dajte nam još! Još koncerata, još Natali, još takvog dobrog popa. Ono što smo čuli od novog albuma zvuči jako dobro i jedva čekamo da album izađe. Natali je najavila da će vjerojatno ponovno snimati nešto slično kao „ZKM live“, a nakon jučerašnjeg koncerta nema razloga da takvo što ne snimi ovoga puta možda baš u Rijeci.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari