Glazba

Izvještaj – Partibrejkers: Biti isti, poseban, slobodan, samo svoj

Foto: Tamara Belušić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prohladne večeri u Rijeci najbolje je provesti na toplom. Kad to toplo uključuje i dobru svirku, malo đuske i pokoje pivo, nema greške. Baš je zato recept za dobar provod nudio Pogon kulture u kojem su, gotovo točno godinu dana od posljednjega nastupa, jučer ponovno žarili i palili Partibrejkersi.

Glazba bez roka trajanja

Koncert je, baš kao što je i bilo najavljeno, počeo oko 22 sata. Već je i prije toga Pogon bio dupkom popunjen, a to je pak djelomično stvaralo probleme u garderobi i na šankovima pa možda ne bi bila loša ideja organizatora kada bi pojačali logistiku bar na onim koncertima za koje se zna da će privući brojnu publiku. No kako to obično biva, uz prve taktove gitara, stihove „Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet“ i pojavu markantnih Partibrejkersa problemi su pali u zaborav, a po godinama šarolika publika počela je pjevati, plesati, svirati imaginarne gitare i uživati u dobroj glazbi koja jednostavno nema rok trajanja.

Zoran Kostić Cane pojam je karizme pa se ni ne treba pretjerano truditi i pokušavati zaokupiti pozornost jer čim stupi na scenu jednostavno krade svu pozornost. Tu i tamo dobaci koju rečenicu, napravi neki pokret ili namigne, ali on, kao i ostatak benda, prvenstveno komunicira kroz glazbu i to mu najbolje ide. Kompletan je sastav (Nebojša Antonijević, Vladislav Rac i Dejan Utvar) izuzetno uigran i praši na gitarama i bubnjevima taj njihov garage rock kojemu ne trebaju popratni efekti i dodaci. Hoću da znam, Kreni prema meni, 1000 godina i ostali klasici zvuče jednako dobro danas (ako ne i bolje) kao i na originalnim snimkama koje datiraju u osamdesete/devedesete godine prošloga stoljeća.

Foto: Ziher.hr

Na set listi našlo se dosta pjesama sa „Sirotinjskog carstva“, posljednjeg albuma Partibrejkersa. Sitna lova ili Sirotinjsko carstvo prolaze gotovo jednako dobro kao i starije pjesme poput Hipnotisane gomile ili Mesečeve kći, a to je samo dokaz da su Partibrejkersi jedan od rijetkih sastava koji nove stvari ne radi samo da bi zaradili, već i dalje stvaraju ozbiljan rock’n’roll. Canetovi su tekstovi i dalje pretežno filozofski, bave se pitanjima ljubavi, slobode, a Antonova glazba to prati u stopu, žestoko, frajerski, bezvremenski. „Trazim čoveka među ljudima, tražim mudre među ludima, tražim nebo na zemlji, tražim čoveka u sebi,“ kako pjeva Cane u Svakoga dana, pokazuje da Partibrejkersi ne prestaju biti beskompromisni buntovnici koji imaju itekako još što i za koga svirati.

Jučer je u Pogonu bilo moguće vidjeti pripadnike doista svih generacija. Bilo je čak kompletnih obitelji koje su došle zajedno uživati u majstorijama beogradskih rockera. Partibrejkersi su nakon regularnoga seta odsvirali bis, a i nakon tog bisa publika je htjela još jer skoro dva sata koncerta nisu dovoljna da svako čuje ono što mu je posebno drago iz njihovoga bogatog opusa. Bili su lani, došli ove godine i vjerujem da nema razloga da ih ne vidimo uskoro ponovno u Rijeci koja ipak voli rock, slobodu i bunt. To troje u temelju je svega onoga što Partibrejkersi jesu pa nema razloga da veza između spomenutog dvojca ne potraje. Jer ipak tamo gde je srce, tamo sija sunce, a u Rijeci je već stvarno dosta kiše!

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari