novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Pavel (Tvornica kulture): Moderni trubaduri zaokružili jedno životno razdoblje

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Odlazak na koncert Pavela ne može biti kriva odluka. Promocijom albuma “Družba krivih odluka” 27. svibnja u Tvornici kulture potvrdili su svoj status kvalitetnih i zanimljivih pop autora koji pitkom melodijom, elegantnim stilom, emotivnom izvedbom i smislenim tekstovima mogu privući šaroliku, ali nimalo priglupu masu. Zapečatili su svoje mjesto na glazbenoj sceni kao svojevrsni moderni trubaduri za sve generacije. A da je aktualni album priča o odrastanju i sazrijevanju, moglo se vidjeti i po publici koja se kretala od 7 do 77 godina.

Koncert su otvorili s novim pjesmama, Lažu devedesete i Junaci Hatzove ulice.  S novog uratka do sada je objavljeno pet singlova i svi su našli svoje mjesto na setlisti. Stoga novi materijal uglavnom nije bio nepoznanica ni onima koji još nisu uspjeli izdvojili vrijeme za njegovo preslušavanje. Kako se mahom radi o radiofoničnim, lako pamtljivim i plesnim singlovima, vrlo su dobro prihvaćeni od strane publike. Za razbijanje tog kontinuiteta u setlisti meni je osobno nedostajala ne toliko prijemčljiva Potreba ili pak Disneyland, gorko-slatka pjesma kojom zatvaraju album.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Kako je bilo i najavljivano, Maja Posavec se pridružila na Ako si za mogli bi jednom izaći, singlu starom skoro desetljeće kojeg pjeva u originalu s Aljošom.  Kao pojačanje gostovala je i puhačka sekcija Greenhouse Blues Band Brass sastava, koji su obogatili izvedbe Autentično osrednji, Sretni smo i Ispočetka. Slavilo se i par rođendana te posvećivalo pjesme slavljenicama. Tako je Vrijeme života bila namijenjena Aljošinoj sestri, zalutaloj partijanerici koja ne voli biti u centru pažnje.

Što se tiče pjesama na kojima Antonia dobije svoj prostor, a do sada ih se nakupilo – Čuvaj me, Poslije nas, Ljubav – stvarno ih je milina za slušati. Kada ona vodi glavnu riječ, dvoranu ispuni samo kristalno čisti i zvonki glas. Povratak na pozornicu nakon poroda Antonia je odradila vrhunski i bez ikakve treme, kao da nikad nije izbivala s nje.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Od ostavštine Ramireza, našla se tu Iste cipele s njihovog prvog albuma, koja se sasvim stopila s karakterističnim pavelovim zvukom, nimalo odudaravši od ostatka repertoara. Na bisu su se prizivali ljetni dani, uz osvježavajuće Tobago (s ubačenim stihovima Učini nešto danas) i Morska, a za sam kraj ostavljena je uvijek emotivna izvedba Zbog tebe.

Novi materijal odaje dojam da se više radilo na samoj melodiji i aranžmanu pjesama, nego na stihovima. Uz uigrani osmeročlani sastav i osjećaj za melodiju tako smo dobili odmjerenu kombinaciju popa, americane, šlagera i countryja. Aljoša se tekstualno više ne bavi kompliciranim muško-ženskim odnosima, naglasak se sada stavlja na dugoročne, stabilne i mirne, prvenstveno prijateljske ljubavi, one koje unatoč svim mijenama opstaju. Družba krivih odluka ostavila je sve “krive” odluke iza sebe, svjesna da su ih upravo one izgradile u osobe kakve su danas. Sada se slave one male stvari u životu koje tako lako previdimo. Ovim albumom i koncertom zaokružili su jedno životno razdoblje. U svakom slučaju, Pavel me dobio na sentiment.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari