Glazba

Oleandri, čiope i Pavel oduševili Pogon kulture

pavel
Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Relativno miran glazbeni period u Rijeci svojim je nastupom u Pogonu kulture prekinuo Pavel. Aljoša Šerić i njegov popratni veseli orkestar, ovaj put bez Antonije Matković Šerić koja je ostala kući s bebicom, raznježili su, ali rasplesali Riječane u solidno popunjenom Pogonu. Set listom nizale su se starije, dobro poznate pjesme, one koje će se tek naći na albumu koji uskoro izlazi, ali i pokoja skladba nikad prežaljenoga Ramireza. Izuzev na momente problematičnog razglasa, sve je ostalo bilo i više nego dobro da to bude još jedan baš lijepi završetak radnoga tjedna.

Uz Pavel opušteno od samog početka koncerta

Koncert je počeo nešto prije 23 sata, a set lista bila je poznata nekoliko dana ranije pa i nije bilo previše iznenađenja (osim neodsviranih Bolje i Morske). Aljoša i Ana Klabučar (koja je nastupila umjesto Antonije) izmjenjivali su se na vokalu, dok je glazbenu kulisu stvarala izvrsno uigrana šestorka (Jurica Hotko na klavijaturama, Saša Jungić na gitari, Jerko Jurin na bubnjevima, Jakov Kolega na basu, Stipe Mađor na trubi, Dean Melki na violini) koja se zbog raznovrsnosti instrumenata stvarno može nazvati pravim malim orkestrom. Pavel je tijekom koncerta balansirao laganije i brže note, a Aljoša bi se u stankama između pjesama tek suptilno obratio publici koja je postajala sve opuštenija i raspjevanija što je više koncert odmicao (a neke su djevojke i plakale).

pavel
Foto: Ziher.hr

U otprilike su podjednakoj mjeri na set listi bile zastupljene skladbe s prvog (“Pavel”) i posljednjeg albuma (“I mi smo došli na red”), dok smo s Od prve zvijezde ravno” čuli nešto manje pjesama. Odsvirane su i pjesme koje će se tek naći na novom albumu Pavela, a koji ne bismo trebali još dugo čekati. Na temelju novih stvari, može se reći da osmeročlani bend ne odustaje od zvukova americane, francuske šansone i liričnoga popa, a ponekad se tu ubaci i kabaretska atmosfera koja posebno dolazi do izražaja zbog širokog dijapazona instrumenata u bendu. 

Lirična i intimna glazba

Iako je nekako uvriježeno da na koncerte Pavela uglavnom odlaze djevojke, u publici se moglo naći i muške populacije (doduše uglavnom u kombinaciji s boljim polovicama), a svima je bilo zajedničko to da su i više no dobro upoznati s bendom i njegovim pjesmama. Zbog tebe, Moj je stan prekinuo s njom, Bajke još postoje i ostale pjesme starijega datuma bile su očekivano poznatije, ali nezapaženo nisu prošle ni Vrijeme života ili Lažu devedesete koje se sve češće vrte radio postajama. Poseban je gušt uživati u numerama na kojima se podjednako izmjenjuju Aljoša i Antonia (u ovome slučaju Ana) poput Ljubav stoljeća i klasika koji je u originalu s Aljošom otpjevala Maja Posavec, Ako si za, mogli bi jednom izaći. Ana se izvrsno našla u ‘Antonijinim solo’ pjesmama poput Ljubav, Poslije nas i jednog od najvećih hitova grupe, Čuvaj me koji se prometnuo u zaštitni i znak raspoznavanja Pavela.

Uz liričnu se i intimniju glazbu uglavnom vežu pridjevi dosadno ili monotono, ali Pavel je dokaz da to i nije baš uvijek tako. U njihovom nepretencioznom pristupu glazbi ima odmjerenosti, osjećaja za balansiranje emocija, melodije, jačine, a to je vidljivo i u slaganju set liste na kojoj melankoliju razbiju kao od šale s Tko je stavio prosinac u svibanj ili Zvončicu može biti sram.  Kad pomislite da će dominaciju preuzeti gitare, iz pozadine se uključi truba i krene Tobago, a već se sljedeći trenutak svi valjamo u toplom blatu prosjeka i pjevušimo Autentično osrednji. Pavelov je koncert u Rijeci bio daleko od blata prosjeka, bio je iznadprosječan pa se stoga i radujemo nekom novom randevuu!

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari