Glazba

Izvještaj: Repetitor izveo Riječane na okean u Klubu

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Riječki je Klub jučer, 30. 1., po prvi put ugostio beogradski trojac Repetitor. Nakon dužega je vremena Klub bio popunjen do kraja što je još jednom potvrdilo koliko Rijeka voli i želi slušati Repetitor. Trojac je na scenu stupio nešto prije ponoći i vrlo eksplozivno nastup otvorio pjesmom Devojke idu u Minhen. Otada pa sve do kraja bisa, publika je neumorno pjevala, pljeskala i vrtjela glavama, a Repetitor je odličnom svirkom zahvaljivao na pozitivnim reakcijama i izazivao nove.

Odmah nakon uvodne pjesme s novijeg „Dobrodošli na okean“ albuma izdanog 2012. godine, podsjetili su nas na dvije starije stvari s albuma „Sve što vidim je prvi put“, Zdravo za gotovo i Opet jak. Nastavilo se žestoko s Biću bolji i Štetom, pjesmom koja na najbolji mogući način opisuje veliki problem našega društva – nemogućnost pometanja pred vlastitim vratima prije kritiziranja susjedova prljava dvorišta. Pokvareni podli nisu oni, ružni, prljavi, glupi, zli, to smo mi. Oh, kakva šteta, doista prava šteta, narode! Pukotine koje su uslijedile bile su odličan nastavak i literarno i muzikalno. Ta je pjesma u početku mirnija, laganija, a do refrena se pretvara u klasičnu repetitorsku buku u kojoj do izražaja dolazi vrhunsko sviranje basistice Ana-Marije Cupin, bubnjarice Milene Milutinović i naravno, gitarista, glavnog vokala i frontmana, Borisa Vlastelice.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Čuli smo i novu pjesmu radnog naziva (tako su je zapisali na set-listi), Šume reke. Prvo što je drukčije u ovoj pjesmi jest to što svi troje pjevaju. Pjesma je i laganija od ostalih i ni u jednom se trenutku ne događa bučna eskalacija. Jedan stih kaže: moramo biti reka pa je Boris simpatično i na oduševljenje publike isti promijenio u: Moramo biti Rijeka. Uslijedilo je Ogledalo i još jedna nova pjesma koju ćemo nazvati onako kako je nazvana na set-listi, Nova metal, a naziv sam govori da je pjesma nešto žešća, bliže metal vodama. U pravom trenutku došla je baš u pravom trenutku, a Boris nam je poručio dobrodošli na okean.

Dostupni i laki, Sve da zaboravim i Zli sin otvorile su zadnju fazu koncerta, a publika je i dalje imala energije, baš kao i bend s naglaskom na Borisa koji se u jednom trenutku i spustio s pozornice i došao svirati svoju gitaru među publiku. Čuli smo još jednu Novu, a onda i već provjerenu Laku zabavu koja je zanimljiva zbog izmjenjivanja tiših i mirnijih faza te gromoglasnih, gotovo živčanih dionica. Ja i Životinje zatvorile su regularni dio koncerta, a kako publici nije bilo dosta što je jasno i glasno iskazala vičući „Hoćemo još!“, Repetitor se vratio i odsvirao još jednu novu pjesmu, Pustinju. S obzirom na to da smo čuli podosta novih pjesama, još nesmještenih ni na koje dosad objavljeno izdanje, za pretpostaviti je kako će uskoro osvanuti novi studijski uradak na kojem će se naći te pjesme uz pregršt drugih. Toj se pretpostavci jako veselimo!

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

U konačnici, Repetitor nije Rijeku ni ovaj put razočarao, ali ni Rijeka Repetitor. Nakon otprilike sat vremena svirke beogradski je trojac još jednom pokazao i dokazao kako spada u kategoriju najboljih „stvari“ koje su se dogodile regionalnoj glazbenoj sceni. Uigrani su, drukčiji, gotovo i neobični (bubnjarica i basistica mogu slobodno davati poduke dobrom dijelu svojih muških kolega). Sviraju post punk prožet sirovim i surovim rock’n’rollom i pritom artikuliraju dovoljno jasno tekstove koji nipošto nisu banalni ili napisani pro forma. Svi Zagrepčani mogu danas vidjeti i čuti kako se svira i pjeva jer ih Repetitor nestrpljivo čeka u Tvornici (uz Moskau i Rusti), i to oko 22 i 30 sati (vrata se Tvornice otvaraju u 20:30). Ako pitate Riječane, nećete dvaput razmisliti trebate li ići – odgovor je apsolutno da!

Be social

Komentari