Glazba

Izvještaj – She Loves Pablo i Mamut: Potreba za još Pabla

Foto: facebook.com/good.vibrations.zg
Vrijeme čitanja: 3 minute

U petak, na dan svetoga Patrika, održani su koncerti koji Rijeci nužno trebaju. Beertija na Trsatu dosta je mali prostor, ali uvijek je lijepo čuti da je stotinjak ljudi ipak odlučilo kupiti kartu (koncert je bio rasprodan!) i podržati jednu instituciju poput She Loves Pablo. Tu svakako treba dodati i dobar interes za friško osnovani bend Mamut kojem je ovo bio prvi nastup, a s obzirom na to da su prije par dana izdali i prvi materijal, stati pred popunjen prostor zasigurno nije bilo lako.

Prvi na pozornicu stupili su, naravno, dečki i jedna cura okupljeni pod imenom Mamut. Domaće riječke snage vuku svoju inspiraciju prvenstveno iz metal pa zatim stoner metal povijesti, čuje se tu utjecaj raznih velikana, dok su vokalno možda bliži nekom punk izričaju Repetitora. Njihov prvi EP „Freak Show“ predstavljen nam je u singlu Mamut u meni, pjesmi koja ima potencijala i zarazni refren, ali za nešto dublji dojam potrebno je pričekati album i bolje upoznati Mamuta. U polusatni set uvrštene su obrade i ekstravagantna autorska Sjaši s kurca (koje nema na EP-u) te smo nakon nastupa spremno dočekali pablovsku dozu groovea.

Uspješniji drugi nastup

Točni u sekundu, bez velikih priča, zarolali su nas u svom kotaču koji se neprestano vrtio sljedećih sat i dvadeset minuta. Da počnemo s nešto lošijom stranom koncerta, to bi išlo na račun malog i skučenog prostora koji bendu poput She Loves Pablo ne dopušta da se razmaše u cijeloj svojoj moći. Naime, njihov kratki nastup u Tvornici prije Clutcha prošle godine raznio je sve pred sobom, i da nakon njih nisu bile legende iz Marylanda, bez problema bi bili al pari s njima.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Istina, o takvom se bendu radi dok im je prostor prilagođen. Ali dobro, smetnut ćemo s uma i reći kako nam je pruženo zaista dovoljno za tek drugi nastup u Rijeci. Kako je i Šimek rekao, prvi put nije bilo ovoliko ljudi, ali očito da se stvar promijenila na bolje. Iako nisam očekivao tako rano I Am The Motor i All Down, došle su kao naručene da se publiku pusti s lanca i da se svi zajedno opuste. Mahanje glavama normalna je pojava bila do zadnjih, a u prvim redovima bilo je i nešto jače uživljenosti.

Impresivni i masivni

Nešto što She Loves Pablo radi nevjerojatno vješto je usklađenost instrumenata, brzi i točni prijelazi, s kojima uspijevaju uhvatiti svu onu kvalitetu s albuma i pretočiti u odličan live koji začine s fantastičnim grooveom i solažama. To se osjeća u svakoj pjesmi u kojoj se sprema vrhunac ili ima više njih (nešto poput Gamblin’), a lakoća s kojom se prelazi s nešto sporijih (Slo Diesel) na  Impassive, Massive And Aggressive i Rubber Band ocrtava zaista telepatsku instrumentalnu kemiju u korelaciji s nadmoćnim vokalom.

Nema se tu što dodati, osim da je prošlogodišnji „Try Mandarin“ još više doprinio stvaranju fan baze u Rijeci koju imaju, a koncertne izvedbe Next of Kin i Try Mandarin uzajamno potvrđuju kako She Loves Pablo zasad nema slabog albuma. Koncerti pred njima (Slovenija, Italija, Mađarska i Nizozemska) pokazuju da su davno prešli granice koje su kod nas često uzete kao nepremostive.

Ovaj dvosatni program održavao se u sklopu Good Vibrationsa, a s obzirom na to da su već pri prvom „gostovanju“ u Rijeci (hvala i Distune Promotion što djeluje na ovom području) podigli na noge sve koje zanima ovakva vrsta muzike, uskoro očekujemo ponavljanje, po mogućnosti s nešto dužim trajanjem i eventualno boljim prostorom koji bi mogao podnijeti dubinu ovakve glazbe.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari